Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
TELEPATIE VI

LP 2020, Osmose Production/ black/speed metal / Belgie

Místo sešlápnutí plynového pedálu se mrská bičem. Ne do koní, ale do koz. Jízda na hranici možností, že vůz musí každou chvíli vykolejit. Všude hoří oheň a páchne síra. Cílová stanice je doba, kdy byl metal především zábava. Tolik pár úvodních slov inspirovaných přebalem desky "666 Goats Carry My Chariot" od BÜTCHER z Belgie.

Mezi undergroundovými fanoušky se těší čím dál větší oblibě očernělé speedmetalové grupy, které nejspíše mají v nové dékádě mnohem více co nabídnout než např. ničím nenaředěný thrash metal. Samozřejmě, jde většinou o recyklaci několikrát slyšeného, nicméně různě namíchaný kokteil a precizní instrumentální hra dokáží dát pocit svěžího poslechu. Přesně případ Belgičanů, jejichž novou vinylovou desku jsem si nechal poslat přímo z Osmose Production z Francie; kvůli koronaviru to chvíli trvalo.

Slavnostní vyhrávka uvede ucho posluchačovo někam do roku 1983 a připraví na intenzivní nápor. Postupně přijdou klipovka "Iron Bitch", "45 RPM Metal" a "Metallström / Face the Bütcher". Chvíle vydechnutí nastávají prakticky pouze v okamžiku, kdy songy skončí. Třepat hlavou se dá neustále. Melodicky vystavěnou hudbu ve stylu alb "Melissa" od MERCYFUL FATE či "Show No Mercy" od SLAYER, do níž je píchnutá koňská dávka rychlých thrashmetalových bicích, zdobí brilantní kytaristova hra. Bleskové ostré riffy, které jsou i dost technické, posouvají nahrávku minimálně o level výše. Do toho všeho frázuje uječený zpěvák, jak mu zobák narostl. Při pitvání hudby objevuji další vlivy. Byla by chyba nevzpomenout VENOM, nebo při nepřeberném množství sól britskou heavymetalovou školu. Vál "Sentinels Of Dethe" jede po kolejích předešlých písní, navíc obsahuje blackmetalové útoky. 

Druhou stranu otevírá vrchol alba. Titulka "666 Goats Carry My Chariot" si svou stopáží říká o vlastní odstavec. Taky trvá přes devět minut! Vikinská atmosféra á la BATHORY okamžitě leze pod kůži. Vokalista předvádí svůj nejlepší výkon. Chvíli chroptí, jindy piští... Podoba s Kingem Diamondem těžko uvěřitelná. Avšak nejvíce zaujme kompozice. To, když black rozkvétá v symfonickou hudbu a ta zas v tradiční heavík, lze užasle obdivovat. 

Zbylé skladby "Viking Funeral" a "Brazent Serpent" vrací album na začátek, akorát u druhé jmenované více šustí černota jak mor v igelitovém pytlíku a ozývají se vikinské chorály. Celý záznam zakončuje akustické outro.

Pocta osmdesátým letům, fetiš metalového geeka a pekelná jízda. BÜTCHER nahráli skvost, který by se před bezmála čtyřiceti lety stal hitem. "666 Goats Carry My Chariot" v sobě mísí nejlepší ze starého speedu, blacku, thrashe a heavíku. Opět další důkaz, že je v dnešní přetechnizované době klasický metal nadčasový.

Přesné hodnocení: 8,5/10

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Inaugiration of Steele
  2. Iron Bitch
  3. 45 RPM Metal
  4. Metallström/Face the Bütcher
  5. Sentinels Of Dethe
  • Strana B:
  1. 666 Goats Carry My Chariot
  2. Viking Funeral
  3. Brazent Serpent
  4. Exaltation of Sulphur

Čas: 36:36

Sestava:

  • KK Ripper – kytara, basa, doprovodný vokál, skládání písní
  • R Hellshrieker – zpěv, keyboard, texty
  • LV Speedhämmer – bicí

Facebook
Bandcamp

Osmose


Zveřejněno: 14. 09. 2020
Přečteno:
1155 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 09. 2020 08:31 napsal/a Peťan
Butcher
Jo, tahle deska patří k tomu nejlepšímu, co letos vyšlo v old school metalu :-) Pravidelně jí protáčím a pořád mě baví!