FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Souhrn zajímavých alb, které vychází v září 2020 + tipy na koncerty.

Bury

EN MINOR (USA) – „When The Cold Truth Has Worn Its Miserable Welcome Out“ 
Ambient rock, Season Of Mist 
Philip H. Anselmo (ex-PANTERA) má nový projekt. V něm kromě zpěvu hraje i na kytaru. Podle zatím jediné zveřejněné skladby „Blue“ těžko posuzovat, ale vypadá to na temnou a depresivní muziku s hlubokým zpěvem a bohatými perkusemi, okořeněnou o violoncello. Vyjde 4. září album. 

NAPALM DEATH (Velká Británie) – „Throes Of Joy In The Jaws Of Defeatism“ 
Grindcore, Century Media Records 
Britští veteráni rozhodně nestárnou a po pěti letech přijdou 18. září se svým novým albem. Kromě klasického death/grindu (jak naznačily zveřejněné skladby) by tucet skladeb měl tentokrát mířit také do noise-rockového teritoria. 

HEATHEN (USA) – „Empire Of The Blind“ 
Thrash metal, Nuclear Blast Records 
Legendární kapelu z Bay Area jsem v roce 1991 v Havířově (kde spolu se SACRED REICH předskakovali SEPULTUŘE) neviděl, protože jsem chodil do 8. třídy a naši mě nechtěli pustil. Ale jejich album „Victims Of Deception“ jsem v kazeťáku přetáčel hodně často. Nyní se po deseti letech vracejí se svým teprve čtvrtým albem, ale podle zveřejněných skladeb si myslím, že jsou stále ve skvělé formě. To bude čistokrevná thrashová jízda staré školy. Vychází 18. září. 

KATAKLYSM (Kanada) – „Unconquered“ 
Death metal, Nuclear Blast Records 
Veteráni KATAKLYSM vydají 25. září už čtrnácté album.  Pochybuje snad někdo, že nepůjde o nic jiného, než pořádnou death metalovou řezničinu? Já rozhodně ne. 

KRITICKÁ SITUACE (Česko) – „1990-1996“ 
Hardcore, Day After Records 
Koncem září vyjde na 2LP v reedici diskografie tuzemské hardcore legendy (ta původně vyšla jen na CD v roce 2013). Bude obsahovat 19 skladeb z eponymního alba, singlu „Forgiveness“ a kompilace „Epidemie“. Naštvaně melodické songy a protiválečné texty mají i po těch letech ohromnou sílu. Navíc se něco šušká o do vinylových drážek vylisovaných demáčích z konce 80. let. 

DEFTONES (USA) – „Ohms“
Alternative metal, Warner Records
Tihle Kaliforňané hrají přes třicet let a v 90. letech byli u počátků nu-metalu. Hlavně jejich první tři alba a hity jako „Bored“ nebo „My Own Summer (Show It)“ patří ke klenotům nejen tehdejší doby. Nyní přicházejí po čtyřleté odmlce se svou devátou deskou a podle titulního singlu to vypadá na deset songů se silnými kytarovými melodiemi (devítistrunná kytara!) a opět naléhavým vokálem Chino Morena. Vychází 25. září.

Tipy na koncerty: 
26. 9. Mikill fest, Ostrava – Barrák (JIG-AI, SPASM, PEFECITIZEN atd.) 
26. 9. Stop & go!, Brno - Kabinet Múz (LYCANTHROPHY, NEEDFUL THINGS, ONANIZER atd.) 

 

Jindra 

MORHŐRR (Slovensko) – „Pach krvi“
Thrash metal, Narcoleptika Production
Slovenští thrasheři fungující od roku 2016 přichází na trh s debutovým EP, kterým popisují vlastnosti tekutiny nejcennější a s nadsázkou rodným jazykem líčí, co se může odehrávat v mysli masového vraha, jehož uchvátil pach krve. Řečeno kriminalistickou terminologií, „motiv máme“. Zpěvák Flavio Křeček zvládá podle kapelních kumpánů dvě podoby výrazu levou zadní, jednak projev nabušeného drsňáka a druhak uvřískaného pubescenta. Digitální podoba EP vyšla již v dubnu, 1. 9. přichází na řadu fyzický nosič v podobě CD.

KATAKLYSM (Kanada) – „Unconquered“
Melodic death metal, Nucler Blast
Kanadští dřevorubci vydávají 15. studiové album, na kterém nehodlají nic měnit ze zažitých postupů ve svém přímočarém instrumentálně zdatném death metalu. Hyperblast je zpátky v plné síle, aby vám zruinoval vaše životy. Oficiální video „The Killshot“ a zároveň úvodní skladba alba prozrazuje masakrální příběh o knězi a ustřelené palici. Od éry Sylvaina Houde, který nastavil hodně brutální etalon death metalu, odteklo moře chladné vody, zkáza zdaleka nekončí.

MARTWA AURA (Polsko) – „Morbus Animus“
Black metal, Under the Sign of Garezel Productions
Polsko jako semeniště blackmetalových partiček předhazuje další povedený úlovek temně černých vod. Přestože kapela funguje již deset let, dává k dispozici teprve 2. album. Kapela sice neobjevuje žádné překotné postupy, přesto jejich skladby s melodickým základem jako přeplňovaný motor poháněný souzvučnými kytarami sladěné blackmetalovou řezavostí nachází cestu k zániku odsouzenému mučedníkovi. Hutné riffy tepající hluboko do lůna země vrstvené kytarovými kolovraty. 

REALIZE (USA) – „Machine Violence“
HC/thrash/industrial, Relapse Records  
Na základech sci-fi žánru je vystavěné album arizonského tria, jehož základ tvoří Kyle Kennedy a Matt Underwood (oba SEX PRISONERS) uznávající neomalený ultra agresivní hluk vykostěný nestandardním industriálem a disharmonickým lomozem, ale také přímočarý thrashový tempomat s HC důstojností.  Nic pro puntičkáře a zastánce pravidel a pořádku. 

 

Kubina

BLACKEVIL (Německo) – "Forever Baptised In Eternal Fire"
Black/thrash metal, Dying Victim Production
Bavoři jsou přesně tou kapelou, jejíž nášivka zdobí mojí bojovou vestu právem. Už je to nějaký pátek, co mě doslova očarovali v píseckém Píčku. Na prostém thrash metalu, libujícím si v blackovejších polohách, obdivuji návykové melodie, které vždy přicházejí ve správnou dobu. I druhé řadovce přidá na umělecké hodnotě italský malíř Paolo Girardi, který nakreslil opět nádherný obraz přední strany. Co se týče ochutnávek, tak pilující kytara po vzoru starých DESTRUCTION a zpěvy připomínající pálení čarodějnic nenechají v klidu žádného milovníka starých pořádků. Devět nových válů půjde na pulty 25.září.

PLAGUE YEARS (USA) – "Circle Of Darkness"
Thrash/death metal, eOne
Jedni z těch, co se snaží oprášit zašlou slávu kultovních thrash/deathmetalových záznamů od SOLSTICE či NUM SKULL, jsou PLAGUE YEARS z Detroitu. Hudba obsahuje hrdelní vokály á la POWER TRIP, kytary střídající impulzivní riffy za ty těžkotonážní na hození řepou, basu dotvářející drtivý zvuk a bubeníka doslova letícího jako letadlo... Připočteme-li k tomu špetku groovemetalových postupů, máme stručný obrázek o herní charakteristice rok starého EP "Unholy Infestation" kompletní. Tentokráte vychází debutový full záznam "Circle Of Darkness" a dá se očekávat nekompromisní válec. 

FAÜST (Česko) – "Mini EP"
Thrash metal, Support Underground
11. září je datum, kdy vyjde na sedmi palcích prvotina od kapely, která se zatím jmenuje FAÜST. Pokračovatelé CBF, kteří před dvěma roky mile překvapili albem "Malvarna", letos opět změnili název. Vysokou koncertní formu přetavují do nové tvorby. Skladby, dle krátké ukázky, budou mít syrovější zvuk. Můžu to s klidným svědomím označit za tzv. raw metal. Ale to není jediná změna oproti minulosti. Z jejich koncertu jsem měl možnost vypozorovat, že si čím dál lépe hrají s atmosférou jednotlivých skladeb. Na asfaltu bude krom třech zbrusonových songů ještě cover od PENTAGRAM.

Tipy na koncerty:
12. 9. Kafest č.3 (NAHUM, LAHAR, LAID TO WASTE, EXORCIZPHOBIA a další), Praha – Modrá Vopice
26. 9. MATER MONSTIFERA, BAJONET, MORTIFILIA, BLOOD CREEK, Spáňov u Domažlic

 

Johan

MESSIAH (Švýcarsko) – „Fracmont“
Thrash/death metal, High Roller Records
Švýcarští veteráni se albově probouzí po 26 letech. Kapela, která zapustila kořeny v polovině osmdesátých let a psala dějiny švýcarského i evropského metalu, se dala dohromady v sestavě z devadesátých let a hodlá navázat na zašlou slávu. Respektive na ni navazuje od roku 2017, kdy se vrátila na pódia, ale to přehrávala staré fláky a musím říci, že na Brutalu 2018 to na mě nezabíralo. Uvidíme, jak dopadne nové album „Fracmont“, z ukázky „Morte Al Dente“ nejsem úplně moudrý ani nadšený. Technické motivy se mi líbí, vokál mi do uší neleze, stejně jako jednoduché old school deathové pasáže a to, že je song vedený hlavně ve středních tempech. Ale třeba to celé album, které vyjde 11. září, posune jinam... 

KHORS (Ukrajina) – „Where the Word Acquires Eternity / Де Слово Набуває Вічності“
Black metal, Ashen Dominion
Ukrajinští blackmetalisté se 15. září přihlásí s novým albem po pěti letech, které vyplnili koncertováním a několika neřadovými nahrávkami. Pokud se novinka ponese v duchu EP „Beyond The Bestial“, můžeme se těšit na propracovaný black metal s východoevropskými melodiemi a odkazy na ukrajinskou historii – tentokrát je album věnováno tzv. Popravené renesanci, hnutí umělců, které bylo v roce 1933 násilně potlačeno. Jestliže hudba ukrajinských hudebníků potěší ucho, krásný obal pak oko.

Tipy na koncerty:
11. 9. DESTRUCTION, Jaroměř – Nároďák 
19. 9. Žižkův vraždící palcát, Tábor (25 let F.O.B., FALL OF SERENITY, MATER MONSTIFERA, POPPY SEED GRINDER...)


 


Zveřejněno: 02. 09. 2020
Přečteno:
1192 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář