Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Představuje se česko-polská kapela.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Skupina MOAI vznikla ve své kompletní sestavě v r. 2019 na základech předchozího projektu kytaristy Radka a bubeníka Kosmose. Později se připojili Dominik s Martinem. Jsme kapela z polsko-českého pomezí se základnou v polském Mieroszowie.
Moai se nazývají monolitické sochy rozeseté na Velikonočních ostrovech, o kterých slyšel asi každý, ale možná neví, že se tak vlastně nazývají.
Hledali jsme jednoslovný název, nevyžadující překlad do angličtiny, který nemá žádné negativní nebo morbidní asociace. MOAI tyto podmínky naprosto splňuje. Není to abstraktní pojem. Nejasný je smysl těchto soch, ten každému dává možnost přiklonit se k jakékoliv, třebas i dočista fantaskní teorii.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

  • Radek - kytara
  • Kosmos - bicí
  • Martin - basa
  • Dominik - zpěv

Každý z nás má za sebou působení v předchozích metalových skupinách, tedy výčet by byl docela dlouhý.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Bicí jsme nahráli ve studiu M:23 v Polsku. Ostatní nástroje a zpěv jsme nahráli ve zkušebně. S mixem nám pomohl Piotr Kołodziej. EP je k poslechu na YouTube pod Moaibandpl, je k dispozici na Soundcloudu i na českém Bandzone. Kdokoliv si ho může poslechnout nebo stáhnout. CD jsme udělali pouze v několika kusech v rámci promo a recenzí. Pokud by však měl někdo o CD zájem, nechť se ozve.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Texty jsou v angličtině. Vychází to z toho, že angličtina je mnohem zpěvnější než slovanské jazyky. Byť se to možná nezdá, je to patrné ve screamu i v growlu. Tím, že jako jednotliví členové kapely nepocházíme z jedné země, je angličtina pro texty celkem logickým kompromisem. Obzvláště mezi polštinou a češtinou by mohl být trochu problém při koncertech. Pokud je to jeden song z playlistu, je to OK, všechny skladby mít však nazpívané v jednom z těchto jazyků si dost dobře neumím představit.
Texty na EP napsal Dominik, zpěvák, a témata nemají být nijak morbidní. Spíše se jedná o subjektivní pohled na konfliktní situace, jakými může být třeba konflikt válečný.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Jak logo, tak obal EP vytvořil Dominik. Je v tomto směru talentovaný. Když přinesl návrh loga, okamžitě jsme ho přijali 4:0. Má horizontální dispozici a vychází z písmene O, které se promítá do každého dalšího písmene trochu jinak, ale působí kompaktně. Cílem bylo mít logo odlišné od jiných, která se v metalové subkultuře vyskytují a jsou v dnešní době třebas i generovaná programově.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Těch vzorů je několik. Každý z členů kapely má vzory jiné a ty promítá do stylu své hry nebo projevu obecně. Ve zkratce to jsou LAMB OF GOD, JINJER, MESHUGGAH, ale mohou to být i jazzové vlivy třeba E.S.T.

Poslali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Zatím ne. EP považujeme za první vykopnutí směrem do světa, abychom na sebe upozornili a mohli začít koncertovat,

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

S koncerty je to zatím slabé. Celé to spočívá v tom, že EP jsme vydali v dubnu, tedy v době, kdy byly zavřené hranice a my nemohli ani zkoušet ani koncertovat. Plánované koncerty byly zrušeny a i kdyby nebyly, nebylo by je jak odehrát, protože jsme se nemohli dostat přes hranice.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Určitě. Už proto, že část kapely je z Polska a druhá část z Čech. Minimálně pro jednu část je tedy jakýkoliv koncert v zahraničí. MOAI vznikla s cílem působnosti na obou stranách hranice Čech i Polska a samozřejmě, pokud jakákoliv kapela má možnost zahrát si i v jiné zemi, kdo by odmítl?

Plány do budoucna…

Nyní, když už je možné zase překračovat hranice a zkoušet, tak začínáme pracovat na regulérním CD. A také už bychom se konečně měli objevit i na jevišti, na což se už moc těšíme. A to ať už v Polsku nebo v Čechách.

RECENZE

Bandzone
YouTube
Facebook


 


Zveřejněno: 26. 08. 2020
Přečteno:
1109 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář