Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

CD-R 2020, vlastní náklad / modern metal  / Polsko/Česko

Z polsko-českého pomezí se o slovo hlásí nová kapela, která si zvolila jméno podle soch na Velikonočním ostrově. Tři Poláci a jeden Čech začali společně fungovat v roce 2019 a letos se ohlásili se čtyřskladbovým materiálem šířeným primárně digitálně a sekundárně na vypáleném CD v pošetce, hlavně pro propagační účely. Tento přístup má u první nahrávky logiku, jen mi přijde škoda, že když už vznikl obal, chybí na něm sestava a texty, třeba vložené na kusu papíru.

Nicméně basák MOAI se pěkně rozpovídal v anketním rozhovoru a uvedl, o čem texty jsou, takže pojďme na muziku, na kterou myslím nejlépe pasuje škatulka moderní metal. Jako inspirační zdroje  kapela uvádí LAMB OF GOD, JINJER nebo MESHUGGAH, takže toť takové základní vodítko. 

MOAI se snaží o pestrost rytmickou, tempovou, vokální i hudební. Chtějí devastovat a taky být melodičtí a taky temní a výsledkem je sice barevná, ale těžko uchopitelná muzika. Hned první song poletuje mezi groove metalem, post metalem/djentem a melodickým death metalem, zpěvák chvílemi používá growl, chvílemi scream, dá se říci, že toho kvarteto do jedné skladby propašovalo strašně moc, ale třeba ona melodeathová pasáž působí v okolním marastu poněkud mimózně. Ale pánové evidentně na švédských melodiích ujíždí, protože další chytlavou sázejí na úvod „Between scars“, kterou se kytarové vyhrávky proplétají celou hrací dobu, a taky se opět hraje různorodě, nechybí ani náznaky thrashe. 

Další dvě skladby pokračují v podobném duchu. Pochvalu určitě zaslouží vokál, Dominik s hlasivkami pracuje na poměrně široké škále, stejně tak kapela míchá a míchá. Myslím, že její tvorba by mohla zaujmout fanoušky modern groove metalu, na mě je to příliš zemité a místy nudné (hlavně „Demons Of War“ s několika natahovanými jednolitými pasážemi), ale evidentně nejsem cílovka, protože kapely tohoto ražení se v mém přehrávači objevují sporadicky. Ani jednodušší „Wake Up“ mě ze židle nezvedá, byť pracuje s náznaky hardcore/thrashe, ale odsýpá a na koncertech rozdovádí tance chtivé fanatiky – a abych byl spravedlivý, sólo v ní se celkem povedlo. 

Zvuk bicích je ze studia, zbytek ze zkušebny, finál pak opět studio, v intencích žánru i doby, takže strašně nahlas a zahuštěně, na druhou stranu vyrovnaný podíl nástrojů, i ta basa je slušně slyšet, velká výhrada ale k činelům, to je prostě marnost, jak šustivě a slepeně zní.

První krok MOAI je typický průměr, instrumentálně slušně zvládnuté a kompozičně poněkud rozhárané řemeslo.

Seznam skladeb:

  1. Power That Hold…
  2. Between scars
  3. Demons Of War
  4. Wake Up

Čas: 15:36

Sestava:

  • Radek – kytara
  • Kosmos – bicí
  • Martin – basa
  • Dominik – zpěv

ROZHOVOR

Bandzone
YouTube
Facebook


Zveřejněno: 26. 08. 2020
Přečteno:
803 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář