TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

MC/LP/CD 2020, Les Acteurs de l'Ombre Productions / black metal / Ukrajina 

Pokud si položíme otázku, odkud a jakým způsobem čerpá ukrajinský BM inspiraci a náladu, jež je   tak svébytně charakteristická pro tento bývalý satelit sovětského zlovolného impéria, odpověď můžeme najít v nedozírných obilných lánech, kaštanově zbarvené půdě, vlhkých lesích, poetických útvarech, národních písních či malířských dílech, v celkovém pojetí v duši povznášejících aspektech. Dramatický kontext můžeme najít v nepokojích či bojových půtkách po staletí skličujících zemi zkropenou krví jejích dcer a synů. 

Jedni z velké množiny blackmetalově koncipovaných kapel jsou GRAVE CIRCLES zformovaní v roce 2016 jižně od Kyjeva ve městě Vinnycja. GRAVE CIRCLES mají široké pole inspirujících kapel od ambient/drone SOL, THE ANGELIC PROCESS, post blackových CIRCLE OF OUROBORUS, industriálních GODFLESH, KATHARSIS, DEATHSPELL OMEGA. Pozitivum kapely je absolutní nepolitičnost a 100% netečnost směrem k politikům obecně; zastává faktický názor, že politici a jimi podněcované konflikty plodí pouze mrtvoly a s tím spojené utrpení. 

GRAVE CIRCLES je relativně mladý soubor, přesto jeho členové nejsou žádní hudební pubescenti. Zpěv – Baal (bicí PESTE NOIR, GOATFLESH), basa – Khladogard (aka KGD, KRODA, STRYVIGOR), kytary – Exile a Virus, bicí – S.S., se žesťovým nářadím pomohl Lazareth.

V roce 2017 GRAVE CIRCLES vydali EP „Tome I“. Přestože měli připravených 6 tracků, z důvodu nedostatku financí na studio a nahrávání bubenických partů vydali pouze třískladbové EP, na které v roce 2020 volně navázali plnohodnotným albem „Tome II“

„Tome II“ je komplexní dílo, kterému by posluchač BM nepříliš znalý nemusel úplně na první dobrou porozumět. Skladby jsou poměrně různorodé, což plyne z výčtu kapel, které nějakým způsobem ovlivnily jejich progres. Zaregistrujeme průbojné blast beaty, klasické tremolo, známky progresivního, melodického BM a nezvykle i trumpety, jež rozšiřují kompoziční schopnosti a kvality projektu. Ve všeobecném povědomí existence BM mapy očekáváte pro každý daný region charakteristický sound, což platí i pro bandy zpoza bývalé železné opony. Zakomponováním netradičních prvků a specifického pojetí se GRAVE CIRCLES snaží vyhnout označení jako klon známějších DRUKH či NOKTURNAL MORTUM (ty mám hodně rád).

Při „Predominance“ a „Abstract Life, Abstract Death“ si díky vsunutým žesťům vzpomenu na dávný Schirencův projekt HOLLENTHON; ani v tomto případě nevyvolávají (žestě) představu jazzového vystoupení nebo minutu slávy člena big bandu, spíše podbarvují atmosféru tajemna. V „Both of Me“ jsou nezvykle slyšet basové vibrace, nicméně jako většina ostatního materiálu jede skladba v nadzvukově rychlých blastových kotrmelcích. V nejdelší skladbě „Faith That Fades“ zazní ambientní liturgický chorál, kde je cítit chlad pravoslavného kostela. Pomalé tempo, vrnivá basa, podmanivá kletba, „The Unspoken Curse“ vyznívá coby retrospektiva standardní sypačky zahalené v černém hávu. „Thy Light Returneth“, hudební malba navracejícího se světla se vkusně zakomponovaným kontrabasovým entrée, mužské sbory s civilním projevem. „When Birthgivers Recognize Atrocity“, energické bicí prošpikované vyšíváním bzučivých kytar s relativně zapamatovatelným refrénem prezentovaným zuřivým murmurem. 
 
Celkově máme tu čest s kvalitně natlakovaným BM, kde základní pohonnou jednotkou jsou bicí prostupující disonantním thrashovým riffováním, které vás vtahuje silou permanentního magnetu do nitra žhavého chřtánu lačné bestie, což vás drží v módu deprimující nálady. Baalova tonální škála je schopna vyluzovat působivý štěkot, zrovna tak jako hrdelní přednes škarohlídské lyriky. 

Pokud mám vynést ortel nad tímto počinem, jsem i po mnoha posleších rozpačitý, můj důvěrný přítel alter ego říká něco o zbytečné komplikovanosti, která je jaksi nad rámec mých požadavků na kvalitní BM a možná také úpěnlivá snaha nepodlehnout tradičnímu žánrovému formátování. Co se týká zvuku, určitě na vysoké technické úrovni, přesto bych u takovýchto nahrávek očekával méně krystalický, řekl bych spíše v intencích demo nahrávky. Album jistě neporušuje výsadu smrti, která zaručeně postihne všechny bez rozdílu a nejedná se o nějakou anomálii v diskografii extrémního metalu. V současnosti mají GRAVE CIRCLES připravený materiál na druhé dlouhohrající album, které by mělo být zvukově a tématicky výrazně odlišné od prvního, ale v rámci vokálu, riffů a textů si zachová původní ráz. Cesty satanášovy jsou nevyzpytatelné, uvidíme, co nabídne „Tome III“.  
 
Obal je dílem metalového fanouška a nadšence Alexandera Helda, který také vytvořil logo předchůdcům GRAVE CIRCLES,  GOATFLESH. Ruce nesoucí klíč skryté v symbolech. Znamení života zmiňuje intelekt, znamení biče odkazuje k podzemní sektě Khlysts, která se v 17. století v Rusku oddělila od ortodoxní církve a ouroboros jako starověký symbol znázorňující hada (draka) požírajícího svůj vlastní ocas. Prostým okem ztělesnění světla neobsahující porci pesimismu. Zpěvák Baal je současně bubeníkem hanebných Francouzů PESTE NOIRE a právě u francouzského labelu Les Acteurs de l'Ombre Productions CD/LP/MC vychází. Mix a mastering obstaral Engwar (AINULINDALE, VEHEMENTER NOS).

Seznam skladeb:

  1. Both of Me
  2. Predominance
  3. Faith That Fades
  4. Thy Light Returneth
  5. When Birthgivers Recognize the Atrocity
  6. The Unspoken Curse
  7. Abstract Life, Abstract Death


Čas: 43:07

Sestava: 

  • Virus – kytara
  • Baal – zpěv
  • Exile – kytara
  • KGD – basa
  • S.S. – bicí 

Bandcamp
Facebook
YouTube


 


Zveřejněno: 14. 08. 2020
Přečteno:
776 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář