Nejbližší koncerty
HUSMAN FEST

Sleduješ aktivně dění na hudební scéně? Kde čerpáš inspiraci na novou hudbu, jaké kanály využíváš?

Deset otázek pro redaktory FOBIA zinu – část V.

Sleduješ aktivně dění na hudební scéně? Kde čerpáš inspiraci na novou hudbu, jaké kanály využíváš?

Johan: Sleduju aktivně dění na tuzemské scéně. Díky Fobii a kamarádům mi skoro nic, co by mě mohlo zajímat, neuteče. Buď mi pošle info kapela či vydavatel, nebo mě upozorní někdo z kolegů z redakce, případně se to dočtu na spřátelených webzinech. Se zahraničím to je slabší, v podstatě cíleně nic moc nehledám, poslechnu si většinou alba kapel, které jsem v minulosti hodně sjížděl, případně alba, která někdo vychválil (opět hlavně tuzemské webziny plus Pařát či nějaký hardcore zin), ale už roky si prakticky kupuju jen nahrávky našich a slovenských kapel, ze zahraničí tak jedno CD/LP za rok. Tudíž nesjíždím žádné zahraniční weby, jen občas si poslechnu a tu a tam zrecenzuju nějaké digitální promo, kterých chodí denně několik.

Coornelus: Jo. Myslím si, neskromně, že o tuzemské scéně mám docela slušný přehled. Snažím se držet ve střehu. Vždy mi něco unikne, to ani jinak nejde, protože sleduju věci od metalu přes HC/punk scénu až po tu alternativní. Ale třeba dle výsledků a seznamů cen Břitva jsem evidentně v obraze. Novinky zachytávám z více zdrojů. Jedním z nich je Facebook, potom jsou to weby, rádia / podcasty anebo šuškanda a drbárna. Mám aktivní přátele, takže se ke mně leccos dostane. (úsměv)

Mikael: Tak snažím se, ale s přibývajícím věkem a s tím spojenými povinnostmi a dalšími nevyhnutelnými věcmi je to nějak čím dál tím těžší. Přece jenom, když jsem chodil kdysi do školy, tak toho volného času bylo mnohem víc, než když člověk maká od nevidím do nevidím jenom proto, aby v tomhle světě vůbec nějak mohl přežít. Inspiraci čerpám různě – z časopisů, webzinů, z dalších internetových zdrojů – hlavně asi z YouTube, tam poslouchám muziku poměrně často.

Opat: Sleduji, řekl bych poměrně dost, zejména tedy v mých nejoblíbenějších žánrech. Inspiraci čerpám všude možně. Sleduji novinky některých labelů, které vydávají mé oblíbence, na sociálních sítích mám plno přátel, se kterými se hudebně shoduji a na „zdi“ se jim objevují zajímavé věci nebo se na ně vzájemně upozorňujeme, občas na něco narazím na základě recenzí, občas mě při projíždění seznamu nově vyšlých desek jen tak něco zaujme a vyzkouším to… Ale zejména sleduji jména, která už mě něčím v minulosti zaujala. A těch není málo, takže na nějaké extrémní objevování není zas takový prostor.

4horsemen: Jak jsem již řekl, kapel je nekonečné množství, ale i tak se snažím co nejpodrobněji sledovat hudební dění a vývoj. Snažím se podchytit co nejvíc aktuálního, ale samozřejmě k těm starým kusům nenastavuji záda. Asi největším zdrojem pro novou aktuální hudbu je náš webzin Fobia a takovou samozřejmostí je již x let výborný magazín Pařát. Jestli se máme bavit o ostatních médiích, tak mi zůstal od samého prvopočátku jeho vzniku časopis Spark, který v současnosti nečtu celý, ale vyzobávám jen to, co mě zaujme na první pohled. A spíš zde čerpám trochu z historie, poněvadž je jí tam dost. Takovou nejen historickou studnou může být i rádio Beat, které mi dělá většinou společnost na cestách, na kterých trávím dost času (aspoň to tak doteď bylo). A pak je to různý. Celý internet je velká studnice. A nebýt jeho, tak toho moc nevím. (smích) Ale vážně. Když odečtu „pár“ let dolů, tak vím, kdybych v minulosti se hudebně nevzdělával, tak bych „v hlavě“ neměl ani teď. Fanziny a časopisy vlastně zůstaly doteď. Kdo chce a koho to zajímá, tak ty informace dostane. Tak jako nově vzniklá Telepatie. Je dobře, že takové věci vznikají a čtou se i dnes. A abych nezapomněl, tak dalším zdrojem v mém okolí jsou známí, u kterých se dozvím také dost věcí, třeba co poslouchají a pak se snažím opět hledat na netu. Kdo s kým a kde hrál a hraje a třeba, co se děje u té či oné kapely nového…

Peťan: Myslím si, že přehled mám dobrý. Minimálně tam, kde ho mít chci. Za ty roky, co se okolo toho všeho motám, mám své zdroje informací. Popravdě, nezajímají mě novinky typu „Lars Urlich má nové paličky z vlastního hovna a vy si je teď můžete koupit“, ale sleduji konkrétní labely, weby, promotéry, kapely nebo i lidi. Uvedu příklad. Když chci tip na nějakej fajn doom nebo stoner, stačí zajít na doomcharts.com, kde borci mapují všechno, co vychází. A podobných kanálů a zdrojů je hodně. K tomu se ale člověk musí dopracovat sám a zjistit, co mu vyhovuje a jaký tip obsahu chce najít. Naklikat si na Facebooku 1000 kapel není podle mě cesta… Ale stejně nejlepší doporučení je, když celé hodiny kecáme s kámošema o muzice a vzájemně se inspirujeme.

Prepil: Tak už zdaleka ne tak aktivně jako kdysi, a to nejen z důvodů výše zmíněných. Nechci opakovat to, co už řekly tisíce přede mnou, ale dnešní scéna je jiná, méně srandy a skutečného přátelství, méně rebelie, je to více o byznysu, o povrchním uznání jepičí hodnoty a o „lajcích“ na sociálních sítích. Ne že bych internet nevyužíval, ale jsem zkrátka spíše staromilec a stará škola, navíc za tu dobu, co poslouchám muziku, mám svých oblíbenců tolik, že pro nové už není ani moc místa a času. Určitě bych nechtěl skončit tak, že bych se pořád pídil po nové a nové muzice, když té „staré osvědčené“ je tolik, a už tak je málo času na její poslouchání. Čímž ale nechci říct, že už nové jména nesleduji, protože pořád se objevují noví borci stojící za pozornost, ale už zkrátka nehledám prioritně a za každou cenu, život je příliš krátký. Kanály využívám tradiční – média, kterým věřím, a hodně dám na doporučení lidí, jejichž vkus je blízký mému.

Bury: Samozřejmě. Snažím se každý skoro den projet zahraniční nebo tuzemské webziny, popř. YouTube kanály firem, kde se dá dobře čerpat pro nahazování novinek do sekce „Novinky“ nebo pro tipy na alba, co mají vyjít. Z dlouhodobějšího hlediska to pak jsou samozřejmě fanziny, kterých mám plnou knihovnu.

Jindra: V dnešní době v okamžiku připojení k internetu je tvoje brouzdání sledováno (to jsme to dopracovali) a cíleně je nabízen obsah který je předmětem zájmu. V případě např. nejprofláklejšího YT je ti denně servírováno přehršel zajímavý tvorby. Jinak klasika Bandzone, Bandcamp.

Kubina: Každý pátek mně aplikace Spotify nabídne čerstvě vydané novinky ušité na míru mému vkusu. Dále při pátrání čerpám z www.metal-archives.com a od kolegů z redakce. Loni jsem díky recenzím na Fobii začal poslouchat CATTLE DEACAPITATION, BLUTS AUS NORD či DEVIL MASTER.

Horaguru: Rád bych napsal jednoznačné ANO, ale mnohem blíž pravdě je, že se snažím. Nechci ostatní redaktory drbat pod bradičkou, ale je to právě Fobia, kam má hudby lačná duše míří nejčastěji. Opomenout nesmím ani časopis Pařát. No a samozřejmě doporučení přátel.


Zveřejněno: 15. 07. 2020
Přečteno:
1134 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář