ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Desed (DARK GAMBALLE) a Majkl (ex-DARK GAMBALLE) o své cestě do „Podměstí“.

Novinka TRNŮ & ŽILETEK obsahuje nečekaný materiál. Zatímco prvotina nezapřela DARK GAMBALLE, na „Podměstí“ je styčných ploch minimum. Když jste druhé album chystali, řekli jste si, že chcete „DG syndrom“ vytěsnit?

Desed: Ničeho okolo debutového alba nelituju, vše dopadlo tak, jak mělo. Zpěv a texty jsou takové, jak na mě Majklova hudba působila. Nic z toho se nemohlo stát jinak, včetně té stopy po DG, protože každý se tří členů T&Ž měl, nebo má s nimi něco společného. Jediné, co jsem chtěl na novém albu záměrně změnit, bylo zbavit se přirovnávání zpěvu k Davidu Kollerovi, které se občas na debutu objevilo. To se mi myslím beze zbytku povedlo. S Davidem se znám osobně, nebetyčně ho uznávám jako bubeníka, zpěváka, ale v T&Ž ho nechci. (smích)

Majkl: Na prvním albu jsme se probírali naší hudební minulostí a snažili se od ní odpíchnout k něčemu novému. Logicky se tam našlo pár prvků odkazujících na naše dřívější společné působení. O komplexu ale nemůže být řeč, my jsme se to propojení nesnažili potlačit, jednoduše to pro nás byla startovací pozice. Teď ale jdeme dál a koukáme víc dopředu než zpět.

Váš projekt je v kontextu obou nahrávek nepředvídatelný, každé album je úplně jiné. Zaregistrovali jste s vydáním druhého CD posluchače z jiného hudebního spektra než u debutu? A naopak, zaznamenali jste nějaké hlasy zklamaných fanoušků předchozí tvorby?

Desed: Je hrozně brzy na nějaké masivnější ohlasy, ale z těch co mám, můžu říct jen to, že cítím mnohem větší pozitivní odezvu, jak od nových fans, tak i DARKGAMBALLISTŮ, nebo lidí vůbec napříč žánry. Někdy takovou, až mě to překvapuje. „Podměstí“ totiž není milé album, které by šlo posluchači naproti.

Majkl: Jsem rád za každý názor. Je to ukrutně příšerné klišé, ale je to pravda. Těší mě, že má někdo potřebu se k naší hudbě vyjadřovat a víc to neřeším. Ohlasy na novou desku jsou pro mne, zatím, příjemným překvapením.

Autorem muziky je Majkl a ten myslím black metal, k němuž má „Podměstí“ z metalových subžánrů nejblíže, dříve neskládal.

1/ Majkle, jak jsi se ke komponování takhle temné muziky dostal?

My jsme už na debutu některé věci trochu nakousli a mně přišlo zajímavé se touhle drsnější cestou vydat. Máme temnotu rádi a nemáme v tvorbě žádné mantinely. Skladby na nové album vznikaly v průběhu tří let a přirozeně se nám to stáčelo tímhle směrem.

2/ Desede, jak ses tvářil, když ti Majkl pustil první ukázky?

Desed: Já už léta letoucí absolutně neřeším žánry, pokud po mě někdo nechce dechovku, reggae, nebo chorvatské disco. (mích) Nazpíval jsem třeba album HELLYUM – „Fantaziare“ a to je excelentně nápaditý svobodný hudební bordel. (úsměv) Když Majkl přinesl tyhle zlopísně, tak jsem byl naprosto nadšený. Jeho hudba mě úplně uchvátila a pokud se ve výsledku jedná o black metal, tak prosím.

Co říkáte na přirovnávání své tvorby k blackmetalovým potemníkům, např. BEHEMOTH, BLUT AUS NORD, TERRA TENEBROSA či THE GREAT OLD ONES? Posloucháte tuhle řekněme novou blackmetalovou vlnu?

Desed: Kromě BEHEMOTH jsem nikdy neslyšel ani notu. Velmi často s novým albem lidé skloňují větu „český BEHEMOTH“. Včera jsem si pustil THE GREAT OLD ONES a nebylo to špatné, ale T&Ž v tom teda moc neslyším. Nicméně chápu potřebu publicisty nějak album přiblížit posluchačům a nemám s tím problém. Já v poslední době poslouchám pouze audio knížky, nebo hudbu, na které zrovna dělám. Nemám už potřebu mít absolutní hudební přehled jako dlouhá léta v minulosti.

Majkl: „The Satanist“ od BEHEMOTH je jedno z mých nejoblíbenějších metalových alb a mám rád i „Memoria Vetusta III: Saturnina Poetry“ od BLUT AUS NORD. Mám je rád, protože jsou to dobrá alba… náhodou většinově blackmetalová. Nic víc. Poslouchám stále kvanta muziky, z pohledu na mojí knihovnu na Spotify by tě rozbolela hlava asi tak za 3 vteřiny. (úsměv)

Název „Podměstí“ má vyjadřovat co? Podsvětí se v hudební branži používá často, podměstí je asi v tomto směru novotvar, i když jiná Podměstí existují – buď coby část nějaké obce, nebo jako ulice...

„Podměstí“ může být jednoduše synonymum pro underground, ale taky místo, jak by jej ztvárnil Edgar Allan Poe, barvami opatřil a rozpohyboval Tim Burton. Temnota, ale i nekonečná fantazie.

Od jiných blackových kapel se lišíte pěveckým výrazem. Zatímco řadě černooděnců není rozumět ani slovo, ty si dáváš hodně záležet na artikulaci. Je to i kvůli tomu, že ne každý si pořídí CD s textovou přílohou, a tak chceš, aby i internetoví posluchači rozuměli, o čem zpíváš? A jak složité bylo dostat se do poloh, které jsi v minulosti nepoužíval?

Desed: Někteří černooděnci neumí moc zpívat a nebo na ně zpěv prostě zbyl. (úsměv) Někdy se mi taky zdá, že jim nezáleží na sdělení, nebo možná kamuflují, že obsah písní je prázdný. Zažil jsem rozhovor s jedním významným zpěvákem. Na otázku o čem jsou jeho texty, nebyl schopen odpovědi, která by mě přesvědčila, že ví, o čem mluví, ale pak dodal, že mu texty píše jeho kamarád „na tělo“. ?????????????? Mně záleží na každém slově a každé koncovce a proto zpěv zní takto srozumitelně. Píseň by dle mého měla mít obsah, nebo třeba i příběh a mělo by být rozumět textu. Měl bys prostě vědět, proč v textu které slovo je. A to i v případě, že jsi text nepsal sám. Co se týká techniky zpěvu, musel jsem potrénovat, protože zpívaní do TRNŮ je velmi silová disciplína, ale nebylo to nic, co už bych v minulosti nedělal.

Texty jsou docela zlo, ostatně tohle slůvko kolem vás často poletuje. Ale nejedná se o zlo bubákovské, ale řekl bych o to týkající se mezilidských vztahů, případně osobních záležitostí. Což se v tvých textech objevuje i v dalších projektech. Jsou to tvá oblíbená témata? V textech se taky často operuje s přírodními motivy – je to shoda náhod, nebo záměr?

Desed: Zlo je dobré. (úsměv) Témata vztahu muže a ženy se nikdy nevyčerpají, takže bubáky moc nepotřebuju. Ale mám je rád v knížkách, filmech i textech, ale nemusí mi zrovna lézt do snů. To se pak lekám. Já bych nechtěl vypadat jako člověk obdařený nějakými vnuknutími, jen reaguju na hudbu. Jak na mě působí hudba, tak takový napíšu text. Přírodní motivy jsou spíš dílem náhody a nebo možná patří k mému stylu vyjadřování.

Kromě hudebního směřování jste změnili i studio. V minulosti s vámi byla spjatá Šopa, teď jste šli do Davosu – proč změna a proč Davos? A proč tak nařvaný a zahuštěný sound? Myslíte si, že by albu čistější dynamičtější produkce uškodila?

Desed: Studio jsme změnili z několika důvodů. Chtěli jsme změnu přesto, že jsme s výsledkem ze Šopy byli spokojení, taky nás velmi zaujala Otynova práce a studio je ve Vyškově, což je praktické. Před změnou jsem se sešel se Staňou Valáškem a chtěl od něj požehnání, protože je pro mě veledůležitou osobou v mém životě. Debaty na téma hlasitosti hudby jsou už docela vousaté. U Stinga samozřejmě chápu potřebu mít nahrávku dynamickou, ale u metalu si nejsem úplně jistý, jakou hlasitost zvolit. Já po Otynovi chtěl nahrávku zeslabit a on tak udělal. Možná mohl i víc. Teď už je pozdě něco řešit. Tohle album je opravdu tvrdé, husté, neurvalé, hlučné… jako lavina.

Majkl: Chtěli jsme si vyzkoušet jiný přístup a Otyn je stejně jako Staňa profesionál každým coulem. Podle mě je to spojení drásavosti hudební náplně a trochu uřvaného zvukového pojetí dokonale souznící. My se expresivně vyjadřujeme k velmi nehezkým věcem a to se asi ani nedá dělat potichu.

CD vyšlo, podobně jako vinyl posledního alba DARK GAMBALLE, u Magick Disk Musick. Předpokládám, že gramodeska byla spouštěčem i následné spolupráce Berryho a TRNŮ & ŽILETEK. Měli jste o vydáví u MDM jasno dopředu?

Desed: Já poslal Berrymu část nahrávky s tím, aby mi poradil, komu ji mám nabídnout. No a on mi poslal několik tipů s tím, že mu mám dát čas se nad nahrávkou zamyslet. A pak došlo samovolně k tomu, že si Berry vzal nahrávku pod svá křídla. Berryho jsem poprvé viděl osobně u předání LP DARK GAMBALLE a po pěti vteřinách jsem věděl, že je podobný hudební nadšenec jako já a že je mi přirozeně blízký. Máme oba rádi hudbu s přesahem. Takže je mi nesmírnou radostí, že se ujal i TRNŮ A ŽILETEK.

V případě grafiky a klipů myslíte i na oči. CD je neotřele zabaleno do bílé plastové krabičky s nálepkami nejen na titulce a zadní straně, ale i na hřbetech. Podle videa to vypadá, že jste si to lepili sami; nebo šlo jen o propagační filmeček a zbytek nákladu je sériová výroba? V čí hlavě se tohle řešení, které jsem zatím nikde neviděl, urodilo?

Desed: Obal je dílem Berryho a on všechny CD osobně realizoval, polepil. Člověk si řekne CD v roce 2020, co ještě chceš vymyslet? To by nebyl Berry, aby si neporadil velkomazácky.

Venku jsou zatím tři hudební videa, čtvrté je asi ve výrobě. I s pohyblivými obrázky si hrajete, i s těmi na první pohled obyčejnými, kdy jsou základem záběry na muzikanty, se třeba pracuje se světlem. Je pro vás důležité, aby všechno zapadalo do skládačky kolem kapely a mělo srovnatelnou úroveň?

Desed:  Ano je to velmi důležité. Hudba, text a vizuální dojem alba musí být jeden celek. S vizualizací mi velmi pomohl můj nový parťák, fotograf a kameraman Michal Šteflovič. Nedbám na peníze, čas, smysl či nesmysl vydání takového alba v dnešní době. Tady ho máte a děj se vůle vesmíru.

Na FB máte fotky k druhému klipu ke skladbě „Černé perutě“. Proč jste se rozhodli pro druhou verzi? Vybrali jste ji pro filmové zpracování s herci, protože se s ní pojí silný příběh?

Desed: Protože si myslím, že píseň je výjimečná. Práce na klipu „Slepý úhel“ mi dodala odvahy, že jsme s Michalem a Petrem Bařinou (kamera, nápady) schopní udělat sugestivní snímek, který skvěle zapadá do mozaiky „Podměstí“ a tak došlo i na „Černé perutě“. Atmosféra okolo klipů mě v současnosti úplně pohltila. Miluju to!!!

Myslíte, že jste se na dvojce „našli“ a pokud bude nějaká další nahrávka, bude se odvíjet v podobném duchu? Nebo jsou TRNY & ŽILETKY flexibilní a nedá se předvídat, s čím se kdy přihlásí?

Desed: Tak to kdybych věděl. (úsměv) Momentálně mě současný styl T&Ž naprosto naplňuje a baví, ale jestli tomu bude tak i za dva, tři roky, je ve hvězdách.

Majkl: „Podměstí“ je současná tvář TRNŮ. Máme trochu zčernalá srdce i duše. Vůbec teď nedovedu říct, co bude příště, nebo zda vůbec nějaké příště bude. Nechme se překvapit.

Snad jsme probrali všechno podstatné… Nebo jsme na něco zapomněli, protože jsme si nevšimli, že některé věci nevidíme kvůli slepému úhlu? Tudíž prostor pro vás, pokud ještě máte něco na srdci...

Myslím, že jsme probrali vše, co bylo důležité.
Díky za prostor barde.
Drž se a zůstávej přísnej.

RECENZE

http://trnyaziletky.cz/
Bandcamp 
Facebook


Zveřejněno: 21. 06. 2020
Přečteno:
1131 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář