Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
INSANIA

CD 2020, Magick Disk Musick / metal zlomocný / Česko

Po třech letech od bezejmenného debutu se TRNY & ŽILETKY vrací mnohem ostřejší. Jestliže šlo debut označit jako avantgardní metal, byť to nebylo úplně přesné, druhé album výrazně potemnělo a, byť to není úplně přesné, lze jej označit jako black metal. Na debutu Desed nezapřel GAMBALLSKÉ teritorium, na dvojce se s ex-GAMBALLSKÝM Majklem a Paullem Blackem vydali úplně jiným směrem. Hudba nabrala na agresivitě a často i na tempu, zato přívětivými melodiemi se šetří, stejně jako typickými Desedovými vokálními polohami. V podstatě jedno překvapení za druhým…

Prvním z řady je vydavatel. CD vyšlo u Magick Disk Musick, což nejspíš souvisí s neaktivitou Redblacku a aktivitou Magicku; a nebyl by to Berry, aby nevyprodukoval něco extra. Tentokrát je to bílá krabička a na ní nálepky – na přední i na zadní straně a taky na hřbetech. Jak lepení probíhalo, je vidět zde, za zmínku stojí jeden hřbet s černým textem na bílém podkladu, druhý naopak, vnější strany krabičky jsou podle motta „černá a bílá víc nechce znát“. Obrázky Michala Hladíka jsou zdánlivě jednoduché, stylové, a ty obrácené křížky taky leccos naznačují. Uvnitř bookletu se s barvami lehce pracuje, ale ani v něm se nehýří širokým spektrem; když už se nějaká barva objeví, tak hlavně v odstínech modré. Jak je u vydavatele obvyklé, booklet je po grafické stránce dotažený k dokonalosti, vše má řád a smysl. 

Druhým je studio. DARK GAMBALLE i první TRNY měli domovské právo v Šopě, druhé ŽILETKY zvučil, mixoval a mástroval Oton ve švýcarském městě ležícím v nadmořské výšce 1560 m – kdo tipuje Davos, má recht. Zvuk je zahuštěnost sama, masa kytar, basy, strojových bicích a řevu, nahlas jako se to dnes dělá a jak velí doba, ale tady mi to přijde až moc. 

Třetím pak samozřejmě muzika. Takový marast jsem od Majkla, Deseda a Paulla nečekal ani náhodou. Jestliže na debutu převládaly písničky, na dvojce převládají nářezy. Zpočátku se ale takový odklon od předchozí tvorby nesignalizuje, ozývá se nějaká elektronika, (asi) klavír, perkuse, zkreslený vokál, nic „zlého“ nevěštící intro, jenže když plynule naváže „V oku sopky“, je tu muzika, která by asi šla označit jako moderní black metal. Místy devastující, místy epický, místy lehce avantgardní, většinou ale skutečně zlý. Není divu, že vydavatel používá termín metal zlomocný, byť je to samozřejmě hlavně hezká hříčka pro promotion s návazností na název páté skladby. 

Zle nepůsobí jen rychlé černočerné masakry, a že jich na albu je, ale i pomalejší pasáže se táhnou slovy Deseda „jako černý tér“ („Černé perutě“), a i ty melodie jsou temné a nejdou posluchači naproti. Docela by mě zajímalo, jak se budou při poslechu „Kamenných úst“ a dalších výplachů tvářit fanoušci DARK GAMBALLE preferující melodie a čisté zpěvy, ale mě TRNY & ŽILETKY baví poslouchat i zkoumat. Z nálože riffů nenápadně vykukují různé parádičky, které je třeba hledat, navíc je docela dobrodružné probírat se texty (které jsou napsané v jinotajích) a snažit se je pochopit – a myslím si, že jde hlavně o partnerské vztahy, ale žádná selanka. Zajímavý je i fakt, že Desed hojně používá přírodní motivy, prakticky v každém textu něco souvisí s flórou (rulík, růže, mák, chaluhy), faunou (chobotnice, havran, dikobraz, kůň, ptáci, žralok), nerosty (žula, písek, rubíny), vesmírem nebo nějakým pozemským místem. 

Docela by mě zajímalo, jaké pozemské místo na fanouškovské mapě „Podměstí“ uhájí. Pro DARKGAMBALLISTY přílišný extrém, pro ortodoxní blackmetalisty moc avantgardní, pro avantgardisty málo rozmáchlé a příliš tvrdé… Takže se asi nabízí ono obligátní, že by tohle album mohlo zaujmout hlavně otevřené uši a hledače neotřelostí, kterých je u nás (oněch hledačů) doufám pořád dost. Byla by škoda nechat ladem nahrávku, která i přes zdánlivou sevřenost nabízí v rámci výše uvedeného pestrou paletu nálad i nápadů, má švih a v neposlední řadě disponuje originálními texty a pěkným obalem. 

Seznam skladeb:

  1. Podměstí
  2. V oku sopky
  3. Černé perutě
  4. Kamenná ústa
  5. Rulík zlomocný
  6. Spálíme všechny lži
  7. Slepý úhel
  8. Hlubina
  9. Obr, který chtěl spolknout slunce
  10. Daleko do nebe to máš

Čas: 38:38

Sestava:

  • Majkl – kytara, basa
  • Desed – zpěv, vokály
  • Paull Black – bicí 

http://trnyaziletky.cz/
Bandcamp 
Facebook

https://www.madmusick.cz/

 


Zveřejněno: 27. 05. 2020
Přečteno:
2375 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

27. 05. 2020 09:11 napsal/a Berry
Nejen myšlenkou klasická položka vydavatelství.
Johan pravil: Pro DARKGAMBALLISTY přílišný extrém, pro ortodoxní blackmetalisty moc avantgardní, pro avantgardisty málo rozmáchlé a příliš tvrdé... A my dodáváme: Nejen myšlenkou klasická položka vydavatelství.
27. 05. 2020 08:41 napsal/a Coornelus
...
Zajímavá deska. Pořád objevuju nová místa. Chvílemi mám pocit, že Trny jedou v jakési formě industrial black metalu ne nepodobnému Blut Aus Nord nebo třeba Terra Tenebrosa, ten nádech tam cítím. Souhlasim, že pro spousty lidí bude tahle deska zmatek. Hlavně pro fans DG z řad fanoušků MOR :-). Pochvala pak za zajímavé texty, až na limonádu z hoven :-) a celkovou náladu desky. Body dolů za strašně přeřvanej zvuk. To je dost zběsilost. 7,5/10