Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

CD/LP 2019, Dark Descent Records / death metal / USA

V době psaní této recenze bylo album „Hidden History of the Human Race“ na světě pouhý měsíc, ale udělalo poprasku, jako by tady zářilo už několik let. O BLOOD INCANTATION se mluví jako o nové senzaci, přitom tahle kapela už má něco odkrouceno. Minimálně jejich tři roky starý debut vykazoval velkou životaschopnost. Pravda je ale taková, že na aktuálním materiálu se skupina opět posunula dál a představuje tady kompaktní dílo, které po právu vytváří kolem BLOOD INCANTATION takový hype.

Tahle parta z Denveru není našinci neznámá. Slušné jméno jim tady udělali promotéři koncertů, i když tak trochu nepřímo. S BLOOD INCANTATION je nutno zmínit další pojem a to SPECTRAL VOICE. Obě kapely jsou totiž víc než silně personálně propojeny a obě se věnují death metalu. Zatímco ti druzí donutí člověka sáhnout si na dno, BLOOD INCANTATION upínají své síly do širšího spektra nálad.

„Hidden History of the Human Race“ by šlo charakterizovat jako moderní pohled na death metal, který je ale neustále zakotven v undergroundu. Moderní ale způsobem, jenž využívá starých pořádků, které transformuje do současné doby. Navrch Američané přidávají vlastní nápady a nebojí se experimentovat. Jejich hudba je na prvních rande složitá. Pokud nemáte trénované ucho a nejste vyloženě naladění, těžko se ze začátku v materiálu orientuje. Jedno se ale kapele uznat musí, to „něco“ z nich vyzařuje hned, ale k pravé podstatě se musí člověk proposlouchat.

Zmiňovat tady vlivy a to, z jaké strany na BLOOD INCANTATION nahlížet, může být na vylámání zubů. Poslední halíř bych ale určitě vsadil na MORBID ANGEL. Jenže ani to nemůže plně vystihnout tu pravou podstatu, protože jejich hudba je ještě víc zašmodrchanější a když padají další jména jako zdroje inspirace, mohou posloužit GORGUTS. Podobných velikánů by si ale každý dle svých preferencí dosadil určitě víc.

„Hidden History of the Human Race“ otevírá natlakovaná deathmetalová mina „Slave Species of the Gods“, která balancuje na hraně mezi „celkem“ se rozumně odvíjející skladby a té zašmodrchané. Pár poslechů ale udělá jasno a vše do sebe zapadne. Kvapíkové výplachy se propojí s těmi středně valivými a má to dohromady sílu. Následující dvě věci už jsou uživatelsky přístupnější. Nabízejí jak ty technicky náročné pasáže, tak už i odpočinková místa plné space psychedelické atmosféry, kde vynikne orientální motiv plně korespondující s názvem skladby – „The Giza Power Plant“. A nutno říct, že v tomto momentu je kapela velice silná. V celosvětovém měřítku by se nabízela paralela s NILE, ale mě jako první přišli na mysl tuzemští LYKATHEA AFLAME a jejich jedinečné „Elvenefris“. V podobném duchu plyne i třetí věc „Inner Paths (To Outer Space)“ a vůbec nevadí, že je instrumentálkou. Silných momentů nabízí dost a chvílemi dostává až takový CYNIC feeling.

Jestli po první nakládačce a dvou relativně normálních záležitostech se člověk usadil a měl pocit, že už se orientuje, přichází poslední skladba, která svými 18 minutami čapne pod krkem. Samozřejmě se jedná o pořádnou výzvu, ale stejně jako předchozí věci předkládá tahle mamutí kompozice plno pasáží, které stojí za to. A i tady se ukazuje, jací jsou v kapele skvělí a technicky zruční muzikanti se silně vyvinutým smyslem pro songwriting.

Nemůžu tvrdit, že by obal a na něm vyobrazený humanoid (malba, kterou namaloval Bruce Pennington, pochází ze science fiction knihy Time, Space and Nathaniel od Briana Aldisse) byl mým stylem, ale použité barvy dělají mezi všemi těmi bubáckými front covery titulku přitažlivou.

Jsem rád, že i přes svou složitost je tahle deska tak vřele přijímaná. Jestli je to nejlepší deathmetalové album za loňský rok, to si budu muset ještě rozmyslet, ale mezi ty nej patří určitě.     

Seznam skladeb:

  1. Slave Species of the Gods   
  2. The Giza Power Plant
  3. Inner Paths (To Outer Space)  
  4. Awakening from the Dream of Existence to the Multidimensional Nature of Our Reality (Mirror of the Soul)     

Čas: 36:20

Sestava:

  • Isaac Faulk - bicí
  • Paul Riedl - kytara, vokál
  • Morris Kolontyrsky - kytara
  • Jeff Barrett - basa    

https://www.facebook.com/astralnecrosis
https://darkdescentrecords.bandcamp.com/album/hidden-history-of-the-human-race


Zveřejněno: 28. 12. 2019
Přečteno:
745 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář