Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

Dánští CORPUS MORTALE mě příjemně překvapili svým posledním albem, jež jsem obdržel na recenzi. Všichni, kdož máte rádi brutální death metal se staro-školním ovlivněním, zbystřete! Více vám o kapele řekne bicák Nicholas.

Je to neuvěřitelné, ale CORPUS MORTALE fungují už dobrých 11-12 let. Přesto možné nejste tak známí jako vaši žánroví kolegové fungující stejnou dobu. Čemu to připisujete na vrub?

Myslím, že prostě proto, že jsme nikdy nehráli to, co zrovna letělo. Když byl na vrcholu black metal, prostě jsme black metal nehráli, když frčel blast-beat před pár roky, tak jsme taky nebyli kapelou, která by se do něho pouštěla. Prostě jsme nikdy nebyli trendoví, a tak jsme mohli stavět jen na svých kvalitách a talentu.

Z původní zakládající sestavy jsi zbyl pouze ty. Považuješ se za vůdčí postavu celého ansáblu? Odpovídáš na rozhovory, určitě zařizuješ koncerty a další podobné věci, nemám pravdu?

Nene, v tomhle smyslu určitě vůdce nejsem. Starám se o hromadu organizačních věcí, kontakt s labelem, promotéry, mám pod palcem peníze atd. Ale rozhovory obvykle přenechávám Martinovi (zpěv, basa). On a Roar (kytara) jsou taky hlavními skladateli. A všichni se podílíme na koncertech!

Bez zajímavosti není ani to, že o vás americká televize natočila prý nějaký dokument, později i národní dánská televize... O co vlastně šlo?

O té americké záležitosti moc nevím, ale Dánové měli v plánu takovou provokaci některých skupin ve společnosti, pouštěli to z náklaďáku. Nejdřív se zeptali lidí, co je nejvíc ruší, a pak jsme to do nich nahustili.

Jak vzpomínáte na své začátky? Jsou v Dánsku dobré podmínky pro tvorbu metalového tělesa? U nás je tomu dost na kokot, zkušebny ve sklepeních, nejsou peníze na vybavení, podpora žádná...

Zkoušet jsme začali u mě doma v ložnici! Pak jsme se posunovali pořád do lepších míst, až jsme skončili v baráku dost velkém na zkušebnu a nahrávací studio najednou. Podmínky pro metal tu nikdy nebyly dobré, takhle malá země může uživit maximálně popový mainstream. Samozřejmě jsme začali hrát na naprosto ubohé nástroje, ale investovali jsme do nových veškeré peníze, takže máme vše, co potřebujeme, naštěstí. Dánsko není chudá země, takže si to můžeme dovolit. Věci jsou tu sice dražší, ale zase vyděláváme víc peněz.

Dánská scéna je dle mého názoru velmi silná, o zviditelnění vaší země se postarali především taková jména jako KONKHRA, ILDISPOSED, DAEMON, INIQUITY, PANZERCHRIST, EXMORTEM na death metalovém poli a WITHERING SURFACE, SATURNUS či OF THE WAND AND THE MOON jako zástupci melodických věcí. Přesto jsem na spoustu jmen zapomněl... Jak bys ze svého pohledu posoudil vaši scénu? Jsou zde i nějaké negativní věci? A co mladé a nadějné kapely?

Mě se líbí hlavně Iniquity, Konkhra a Exmortem, jsou to fakt skvělé a silné kapely. Možná Iniquity by měli být trochu větší a vyrážet na turné třeba s Dying Fetus! Pak jsou tu i negativa, ale ty nestojí za řeč a ztrátu času. Z mladých kapel se mi líbí Usipian nebo Mugshot.

V promo materiálech je uvedeno, že jste hráli po boku velkých jmen jako jsou DYING FETUS, VADER, DERANGED či HYPNOS... V roce minulém jste jeli tour po boku KONKHRA. Plánujete vyrazit napříč Evropou? Co takhle zastávka v ČR?

Turné by bylo skvělé, ale musíme se nejdřív vyhrabat z peněžních problémů. Jasně, Česká republika by byla skvělá. Co nejvíce různých zemí, o tom jsou turné, ne?

Když už jsme nakousli naši zemi, zajímalo by mne, jaké máš o naší scéně znalosti. Znáš tvorbu některých našich spolků?

Bohužel musím přiznat, že o vás nic nevím, líbí se mi staré věci Krabathor (čili dle předpokladu ? pozn. Fred :-).

Vaši aktuální desku vydáváte na značce NEUROTIC recs., což mi opravdu nic neříká... Mohl bys vašeho chlebodárce trošku představit? Nikdo z domácích labelů zájem neprojevil?

Dánské labely prostě neprojevily zájem, ale my sami jsme dávali přednost tomu být někde v zahraničí, určitě to pomáhá propagaci desky. Poslal jsem desku Rudovi z Unique Leader, sice řekl, že to nemůže vydat, že dělá jen brutální kapely, ale pak se o to postaral na značce Neurotic, udělal obal, trička, atd. Na listopadovém turné jsme vše měli. On se stará o evropskou pobočku Unique Leader, ale teď má i svůj vlastní label.

NEUROTIC o vás tvrdí, že hrajete old school death metal. Souhlasíš s tím? Kde je dle tebe nějaká pomyslná hranice mezi starou a brutální školou?

Old school je pro mě naprosto v pohodě. Brutální muzika je leckdy trochu chaotická se spoustou breaků, klasický death metal je v tomhle smyslu melodičtější.

Ze kterého města pocházíte? Jaký je vlastně život v Dánsku? Je u vás kam zajít? Na pivko, brčko, za holkama? Co takhle se vypukat a navštívit Legoland? :-))))

Pocházíme ze severu, ale všichni teď bydlíme v Kodani. Život v Dánsku je naprosto normální, celý den pracuješ, dvakrát ? třikrát týdně do zkušebny, jinak se starám o rodinu. Na pivo si můžeš zajít kamkoli, pokud teda nemáš rodinu jako já, vyrazíš do baru a máš tam všechny ženský, který chceš!

Teoretická otázka, kdybys měl možnost si vybrat a rozhodnout o: kapela snů (vyber si spoluhráče), koncert snů (vyber kapely), studio, label...

Cha, úplně nejlíp, kdyby zase začali hrát CYNIC. Koncert asi s Deicide, Suffocation, Melevolent Creation, Vital Remeains a námi! Ideální studio by bylo, kdybychom měli všechno potřebné vybavení a mohli si natáčet sami, co potřebujeme. Jinak s labelem jsem spokojený, ale pokud bych chtěl lepší, tak Roadrunner, jenže to bychom museli začít hrát gay-metal, protože nic jiného už nevydávají.

Sleduješ i filmovou scénu? Zaujal tě některý z nedávno natočených snímků? Nebo dáváš přednost hororové klasice?

Miluju filmy! Samozřejmě trilogie Pána prstenů, jinak klasiky jako Dawn of Dead (bojím se, že remake už bude sračka (toho se bojím i já, i když remake Texas Chainsaw Massacre mě hodně překvapil!!! ? pozn. Fred), Day of the Dead, trilogie Evil Dead, Braindead, Bad Taste atd..

Otázku o top 10 jsem si trochu předělal, mě zajímá 10 nahrávek, který jsi dnes, případně včera poslouchal.

Vital Remains ?Dechristianize?, Stampin Ground ?A new Darkness Upon Us?, Obliveon ?Carnivore Mothermouth?, Invocator ?Through the Flessh to The soul?, Dying Fetus ?Stop At Nothing?, VADER ?Blood?, Monstrosity ?Rise To Power?, Luciferion ?The Apostate?, Sepultura ?Rootback?, Chimaira ?The Impossibility of Reason?.

OK, toť vše! Díky za tvůj čas, který jsi našemu magazínu věnoval!!! Měj se!

Taky díky, doufám, že vás všechny potkáme na koncertech ve vaší zemi! Nicholas

www.corpusmortale.com


Zveřejněno: 18. 08. 2005
Přečteno:
3456 x
Autor: Fred | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář