Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
Heathen Convention 2024

LP 2020, PHR Records / punk / Česko

Pankáči, pankáči. Na hlavě mně z vlasů a laku udělej názor a vztek, moc dobře vím, že mě zas zkásnou, budou se ptát, co z toho mám. Pankáči, pankáči. V Československu. („Pankáči“)

Papagáj připomíná svého pouťového kolegu. Zatímco ten druhý tahá z krabice osudy nebo šťastná čísla, ten první loví v archívech a tahá na světlo polozapomenuté poklady. A nejzajímavější mi přijdou ty z osmdesátých let, z časů, kdy komunistický režim považoval punk za buržoazní propagandu a pankáče za nepřátele socialismu. Samozřejmě mě nejvíc potěšila deska TELEXU, což má zeměpisnou logiku, ale i gramodeska skupiny SMRT MLADÉHO SEBEVRAHA je záslužný počin.

O SMS jsem měl dosud jen mlhavé představy, tak jsem zalistoval v biblí předrevolučního punku Kytary a řev a krátkou existenci kapely si připomněl; kus historie je popsaný i na obalu desky. Pro ty, kteří jsou líní listovat, nebo hledat jinde, jen ve zkratce: SMS vznikli ve Valašském Meziříčí v roce 1987, odehráli pár koncertů, v roce 1988 nahráli demáč a v roce 1989 se vytratili. Někteří muzikanti zanechali stopy v dalších kapelách (žánrově odlišných), ale ani ty (stopy) neměly dlouhého trvání (kapely i jo, třeba MŇÁGA A ŽĎORP). Přetrval akorát ten demosnímek, který po více než třiceti letech rotuje v podobě černého vinylu na mém gramofonu.

Ozývá se z něj punk, který nestojí jen na tradičních žánrových základech ze sedmdesátých let, ale pracuje i s vlivy z jiných hudebních spekter – jako první mě napadl post punk, jako druhý alternativní  & psychedelický & avantgardní rock připomínající český předrevoluční underground. Hned první skladba „Všechno“ překvapí hravými kytarovými kudrlinkami a „nepunkovými“ rytmy, ale i na ty v ní krátce dojde. „Krátce“ je vůbec heslo kapely, protože skladby trvají od necelé minuty do minut dvou a půl, jen jedna je delší… Ale i do nedlouhých písní dokázali SMS dostat spoustu nálad, ty undergroundové hrají prim v „Nic nechci vědět“, „Rezavé ojnice“ vrací punkový úder, „Pankáči“ paradoxně plynou pomalu a koketují s post punkem, se kterým ale vůbec nekoketuje zpěvák. Ten se na celé nahrávce drží jedné polohy, řekl bych obhroublé hospodské – prostě vyřvává, jak mu „zobák“ narostl a žádný velký pěvec není.

I druhá strana obsahuje pestrou směs, místy až na hranici experimentování, třeba „Nepoznávám“ zní místy jako improvizace (opět nemá daleko k PPU, DéGéčkům apod.), ale taky nenáročný bigbíto-punk „Z touhy touha“, kde možná nezpívá hlavní vokalista, byť obal takovou informaci neuvádí. Nechybí ani obyčejný punk, místy s přihlouplým textem („Spadla na mě noc“), jinde jsou naopak slova zamyšlení hodná (negativistický song „Nepoznávám“, no future „Snad jsem to věděl“). Skladby na sebe navazují bez přestávek, takže je třeba dávat bedlivý pozor, která vlastně hraje – někdy to je zřejmé, když se hudební směřování mění, někde ne, pak pomáhá textová příloha. 

Zvuk je daný dobou pořízení a technickými možnostmi, hodně asi vylepšil nový mastering, ale s dnešními nahrávkami se samozřejmě srovnávat nedá. Ale o to tady nejde, jde o autenticitu doby, která  neurvalé neučesané muzice nepřála. 

Eponymní demo SMS je typický produkt doby. Nevyrovnaný nejen žánrově, ale i co do kvality skladeb a textů – stejně jako většina dobových záznamů, které se zachovaly. Ani ten TELEX nebo HRDINOVÉ NOVÉ FRONTY nesypali jenom samé skvělé písně, ale i věci nepříliš povedené. SMS mi ale ve srovnání s HNF nebo TELEXEM přijdou přece jen o něco slabší, stejně jako ve srovnání s dalšími punkovými kapelami působícími už v osmdesátých letech (ŠANOV, ZEMĚŽLUČ, ZNOUZECTNOST atd.).

Obaly od PHR většinou chválím, tentokrát nějakou výtku mám. První  k seznamu písní – „Všechno je to“ je chybně uvedená na straně B, hraje na áčku. Druhou k barevnému řešení zadní strany – na té jsou pěkně výrazně názvy skladeb a nepěkně nevýrazně přetisk historie kapely z původní kazety vydané v roce 1988. Z té vychází i grafika titulní strany, naopak vnitřňák je vizuálně moderní, na kvalitním papíru jsou texty nejen v češtině, ale i v angličtině. 

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Všechno
  2. Prázdniny
  3. Proč nechci žít
  4. Nic nechci vědět
  5. Rezavé ojnice
  6. Pankáči
  7. Ještě to nekončí
  8. Smrt mladého sebevraha
  9. Nejsou a nebudou
  10. Všechno je to...
  • Strana B
  1. Láska
  2. Spadla na mě noc
  3. Nepoznávám
  4. Z touhy touha
  5. Snad jsem to věděl
  6. Kdo jsi
  7. Je tady svět

Čas: cca 29 min.

Sestava:

  • Jindřich Spilka – vocal
  • Roman Čert Morocz – guitar
  • Bořek Fridrich – bass
  • Jiří Čeči Čierňava – drums

Bandzone
YouTube

www.phr.cz
 


Zveřejněno: 01. 05. 2020
Přečteno:
1095 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 05. 2020 08:27 napsal/a Jindřich Spilka
"Stopy dlouhého trvání"
https://www.discogs.com/artist/2553116-Druh%C3%A1-Smrt?filter_anv=0&type=Releases