Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

S Mormem, Bálisem, Alsiem jsme probrali nejen aktuální dění v kapele a nové album „Purge“.

Severočeská skupina WYRM letos přišla s novinkovým materiálem, kvůli kterému by měli zbystřit fanoušci black metalu, který ctí tradice, ale zároveň jim nepřekáží melodie ani pomalejší muzika. 

WYRM je docela zajímavý úkaz. Přijde mi, že že jste tak trochu nenápadní, příliš se o vás nemluví, nepíše… Tak to pojďme napravit a projít se nejen vaším novým albem, ale nakouknout i do vaší historie. Trio Mormo, Bális a Alsius to společně táhne dvacet let – když jste se v roce 2000 potkali ve zkušebně, napadlo vás, že spolu budete i v roce 2020? Měli jste plány na delší dobu? Kdyby se vás tehdy někdo zeptal, co budete dělat v roce 2020, jak byste reagovali?

Mormo: Zdravím, jen poopravím, WYRM vznikl už v listopadu 1997, ale je fakt, že jádro současné sestavy se ustálilo až v roce 2000. Ambice nikterak velké nebyly, WYRM byl totiž založen jako vedlejší projekt, kde jsem chtěl uplatnit blackmetalové nápady, které v mé tehdejší skupině HYDRARGYRUM nešly použít. Původně to bylo zamýšleno tak, že se natočí nějaký materiál a uvidí se co dál. To, že to vydrží do dnešní doby (tedy skoro 23 let), mě tenkrát vůbec nenapadlo. Nicméně v jednom jsem už v té době měl jasno – dělat aktivně metal chci tak dlouho, jak to jen bude možné… pokud možno celý život. (úsměv)

Měli jste za těch dvacet let nějakou krizi, kdy už to vypadalo, že WYRM skončí? Nebo to máte jasně nastavené a ani změny, které v uplynulých letech v sestavě proběhly, vaše trio nerozhodily? A proč vlastně odešla kytaristka Arsay, která s vámi byla zhruba deset let?

Mormo: Pár menších asi bylo – zejména v době, kdy Alsius a Lord Unclean byli poměrně dlouhou dobu v zahraničí a pak když jsme přišli o zkušebnu a dlouhou dobu se nám nedařilo najít novou. Ale takovou vyloženou ponorku, kdy jsme si strašně lezli na nervy… asi bych kecal, kdybych řekl, že 100% nic takového neproběhlo… osobně to vidím tak, že když se vzájemně sereme, tak nám nedělá problém poslat se do análního otvoru. Co se Arsay týká, tak ta odešla z důvodu pracovní vytíženosti, časově už se nestíhala věnovat muzice, a jak říkala „tak nějak už mě to přestalo bavit“…

Bális: No v době, kdy Alsius a Lord Unclean byli v zahraničí, byla prostě pauza, i když pro L.U. byl WYRM spíše takový povyražení. Po příchodu Arsay přišla nová krev a výhled na lepší časy, ale postupem času na hraní Arsay kašlala a její odchod byl jedinou možnou variantou.

Vaši muziku asi můžeme označit jako black metal, ale držíte si i při využívání žánrových prostředků vlastní tvář. Často zvolníte, nejsou vám cizí melodie a taky se nezřídka objeví váš, snad se dá říci, trade mark – zajímavě zabarvená kytara. Jak důležité pro vás je, abyste nezněli jako zástupy dalších kapel?

Mormo: Těžko říct, upřímně, tak nějak nepřemýšlím o tom, jak zníme, nebo jak moc se lišíme od dalších band. Hrajeme prostě to, co nám sedne, to, co nás baví. 

Alsius: Prakticky veškerou muziku dělá Mormo a to, co z něj leze, je mi velmi blízké. Neřeším, jestli je to black metal nebo ne, prostě mi to sedne. A kytara? Odjakživa hraju na ESH od Petra Faiereisla. Když jsem měl nějaké požadavky na zvuk, bez problémů to upravil k mé spokojenosti. (úsměv)

Bális: Ano, vždy to byl hlavně black metal, ale nikdy jsme se nebáli jiných vlivů… třeba death metalu a melodií. Jinak jsme si šli tou svojí cestou a výsledek, jestli je ve skladbách víc toho nebo onoho, jsme moc neřešili, hlavní bylo, že nás to bavilo.

Vidíte v tvorbě WYRM nějaký progres? Když si dnes poslechnete starší nahrávky a srovnáte je s „Purge“, napadají vás slova o mladické nerozvážnosti? (úsměv) Nebo to berete jako obraz doby a svědectví o vašich tehdejších schopnostech? 

Mormo: Tak určitě nějaký progres patrný je. Ve srovnání se staršími alby je „Purge“ řekněme technicky méně propracované, spíš jsme se snažili jít po atmosféře a rytmičnosti. Co se starších nahrávek týká – ano, z dnešního pohledu bych je asi udělal jinak – ale to není nic neobvyklého, myslím si, že to řekne většina muzikantů. Na druhou stranu, je to prostě vývoj, a řešit neustále to, jak se mělo tohle, či tamto udělat jinak, tak se člověk nikam nedostane…

Bális: Plno věcí bych udělal jinak, ale bylo to dáno tím, co jsem byl schopen v té době zahrát a taky jsem měl v době nahrávání alb jiný pohled na hraní a i hudbu jako takovou.

Diskografie WYRM není příliš bohatá, „Purge“ je vaším čtvrtým albem (plus máte na kontě několik demáčů), což svádí k domněnce, že si se skládáním dáváte na čas. Připravovali jste „Purge“ celých osm let, které utekly od předchozího „Rune Rider“?

Mormo: Je pravda, že se skládáním nikterak nepospícháme, necháváme tomu, jak se říká „volný průběh“ a rozhodně se nesnažíme tlačit na pilu aby, např. během jednoho roku vzniklo třeba celé album. Navíc, ne všechny skladby, které složíme nakonec použijeme. Občas se stane, že nějakou věc nakonec zrušíme. Poslední album jsme nepřipravovali celých osm let. Původně bylo album naplánováno na rok 2017 (mělo vyjít k výročí 20 let). Jak to tak bývá, lepší je nic dlouho dopředu neplánovat – jelikož došlo ke zdržení. Udělali jsme zkušební nahrávku, po které jsme se rozhodli velkou část materiálu upravit, pozměnit aranže, takže nakonec byl původní záznam zrušen a celé natočeno znovu. A jak už bývá zvykem, když se může něco pokazit, tak se tak stane – v létě 2018 se mi stal úraz, který nás opět zabrzdil skoro o další půlrok. No a pak už jsme si řekli, že vlastně není kam spěchat…

Bális: Období vzniku „Purge“ bylo velmi náročný pro nás všechny, měli jsme dost problémů ať rodinných nebo zdravotních… poslední pár let si říkám, jestli už se na to nevykašlat, a dost intenzivně jsem o tom přemýšlel… ale potom přijde další impuls a jede se dál. U mě před pár lety přišla nabídka nahrát první album KRAAKE „Fram“ s tím, že odehraju pár koncertů na podporu alba a jak to bývá, zůstal jsem doteď.

Každý posluchač si na albu asi oblíbí jiný song, mně se do paměti vryly hymnické melodické pomalejší kousky „Abyss“ a „Far From Gods“. Kdybyste měli vybrat jeden song z alba vy, třeba abyste kapelu prezentovali těm, kteří ji neznají, a měli možnost pustit jim pouze jednu píseň, která by to byla a proč?

Mormo: Za mě rozhodně „Purge“! Je to dle mého názoru skladba, která asi nejvíce vystihuje album jako celek, jelikož osobně mám rád těžkotonážní, úderné a hluboce podladěné songy! 

Alsius: Asi bych nevybral jednu skladbu, ale dvě – „Purge“ a „Ars Mortifera“. Myslím, že na sebe velmi dobře navazují. Obě jsou temně valivé. „Purge“ je víc rytmičtější a „Ars Mortifera“ má klasičtější aranže.

Bális: Souhlasím s Mormem, skladba „Purge“ je taková, jak píše, i proto šla hned jako otvíračka, ale za mě je to asi „Ars Mortifera“, má taky skvělou atmosféru a aranž.

Jak se vám poslouchají názory, že vaše tvorba nemá daleko k SATYRICON? 

Mormo: Hele, tak to jsi asi druhý nebo třetí, kdo s tím přišel…

Alsius: Osobně na „Purge“ moc SATYRICON neslyším, to spíš třeba starší skladba „With Hate in Their Eyes“… (úsměv)

Úvod „Ceremony Of Bones“ jsem označil jako kmenovou temnohru. Začátek skladby je docela zvláštní, zní jako rituál nějakého pranároda, což je na metalovém albu celkem překvapivá věc. Máte rádi i projekty typu WARDRUNA či (ať zůstaneme u nás) JEDEN KMEN?

Mormo: Že bych byl vyloženě fanouškem kapel typu WARDRUNA, se říct nedá, občas si takovou muziku poslechnu, nicméně spíš jako kulisu, když na něčem pracuji. Víc mě baví spíše vizuální stránka jejich živých vystoupení, kterou osobně považuji za famózní záležitost.

Slovo purge má několik významů – jak jej interpretujete vy? 

Mormo: Jednoznačně jako Očista – význam rozvedu v odpovědi u další otázky.

Texty jsou v bookletu specifickým písmem, asi nějakým druhem švabachu, ale nečtou se snadno, a když k tomu připočtu mou chabou angličtinu, tak se přiznám, že jsem čtení a přemýšlení o jejich obsahu vzdal. O čem texty pojednávají? Vine se albem nějaká jednotná nit, případně jde o koncepční dílo?

Mormo: Kromě „Broken, Beaten & Defeated“ je album postaveno na jednom tématu – Očista světa od všeho lidského – i od člověka – a jeho návrat původním „majitelům“ v podobě prastarých entit, které dosud dřímají kdesi v hlubinách známého i neznámého světa a o cestě poutníka, který k nim hledá cestu s cílem otevřít bránu k návratu...

Digipack ctí ducha žánru, jen černá a bílá, lebky a kosti, přitom minule jste měli grafiku barevnější. Co vás vedlo k návratu k blackmetalovým standardům?

Mormo: Ten důvod byl naprosto jednoznačný – malba od Jirky Lhoty! Původně jsme zamýšleli obal v barvě, ale když jsme viděli hotové obrazy – tak bylo jasno! Tohle by v barvě nemělo rozhodně ty grády! 

Jiří Lhota nakreslil pěkná „zátiší“. Pracoval na základě vašeho zadání, nebo naopak, vybrali jste si z hotových prací?

Mormo: S Jirkou Lhotou se známe strašně dlouho (tímto tě zdravím Jirko!), kromě demáče a proma nám dělal vlastně všechny motivy na naše desky. Motiv jsme poměrně dlouhou dobu s Jirkou dávali dohromady (za mohutné konzumace Březňáka 12°), Jirka pak přišel s několika skicami, ze kterých jsme vybrali dva motivy, které pak namaloval na plátno.

„Purge“ jste si nahráli sami, ve vlastním studiu Triskelion (snad jsem název rozluštil správně…). Vlastní vybavení a možnost nahrávání podle času a chuti bez hlídání termínů je určitě výhoda, stejně jako ušetřené finance… Jak studio vypadá a jakým způsobem nahráváte? 

Mormo: Haha… tak vyloženě klasické pevné studio to není! Bohužel studio, kde se natáčel „Rune Rider“, před nějakou dobou skončilo. Velká klika byla, že jsem za ta léta pořídil domů nějaké vybavení a to se teď šiklo, takže bicí se nahrávaly ve zkušebně a vše ostatní u mě doma. Výhoda natáčení ve vlastním je nesporná… přesně jak jsi psal – neřešíš termíny, netlačí tě čas, nemusíš se nikam kýblovat...

Alsius: Pro mě byla výhoda, že byl Mormo po úraze asi čtyři měsíce doma, takže jsme tam navezli aparát a nazvučili. Když jsem měl čas, přišel jsem třeba na 4-5 hodin a nahrával. Bylo to v době, kdy jsme doma přistavovali a očekávali narození dcery, takže bylo super, že jsem mohl přijít, jak se mi to hodilo. 

CD vyšlo pod Werewolf Productions. Zkoušeli jste oslovit více firem, nebo byl Strnyho label jediná varianta? Jaký náklad vyšel?

Mormo: Oslovili jsme samozřejmě více labelů, včetně našeho předchozího vydavatele, něco v zahraničí, něco u nás… Strnymu se náš materiál dostal mezi prvními, přišly nějaké návrhy podmínek – slovo dalo slovo. První náklad se dělal 300 ks CD, s tím, že podle zájmu by byl i asfalt. Obecně je dnes velký problém v UG vydávat fyzické nosiče, takže jsme ještě zvolili druhou cestu, tedy šířit naši hudbu i v digitálním světě. Album je tedy k dostání jako MP3, flac, nebo na streamovacích službách typu Bandcamp, Spotify, iTunes, Deezer a desítky dalších.

Teď je doba temna, kvůli virové epidemii se kulturní dění úplně zastavilo, takže propagace nového alba na koncertech není možná. Ale obecně – jaké jsou možnosti koncertování v Ústí nad Labem? Od nás z jihu je to k vám daleko, takže vůbec netuším, kolik máte ve městě fungujících klubů… A až se všechno vrátí do normálu, kde byste si rádi zahráli?

Mormo: Je fakt, že vydání CD se překřížilo s pandemií (doufám, že to nebude mít následky podle našeho alba – úsměv) a propagace včetně naplánovaných koncertů totálně padla… kdy se vše vrátí do „normálu“, netuším, ale předpokládám, že koncerty (kulturní akce) budou uvolněny asi jako jedny z posledních. Co se týká tvého dotazu na Ústí – tak mám 2 slova: TOTÁLNĚ MRTVO! Rokáče, resp. kluby, kde by se dal hrát metal, v podstatě zmizely. Občas se někde něco odehraje, ale v podstatě je to tak, že pokud nehraješ „tu správnou muziku“, nebo nejsi zainteresovaný u těch správných komunálních politiků či organizací, tak zorganizovat něco na profi úrovni je nemožné – protože se nedoplatíš. S tím souvisí i druhá věc – lidi v UL prostě na UG metal nechodí… Každej o tom jen plácá v hospodě, jak je to tu hrozný, ale v momentě, kdy něco zorganizuješ, tak mají miliony výmluv – vstupné více jak 100 Kč? Ty jsi se zbláznil! To si raději dojdu do hospody… 

Bális: Jak píše Mormo, je tu TOTÁLNĚ MRTVO! A to už hodně dlouho. Hodně let jsme se snažili dělat akce na různých místech (klub Kladívko, hospodský sály atd…), ale lidí pořád ubývalo, a když doplácíš po akci tisíce, bylo na čase to v UL ukončit. Pandemie nás opravdu zasáhla v ten nejmíň vhodný čas. Přesně po vyhlášení karantény jsme měli během dvou týdnů hrát na dvou akcích, z nichž jedna měla být křtem našeho nového alba „Purge“. Situaci samozřejmě sledujeme a jak to bude možné, najedeme na koncerty… A rádi zahrajeme všude, kde bude o WYRM zájem. Děkujeme všem, co nás v této době podporují koupí našeho alba a nebo merche, díky!!!

RECENZE

http://www.wyrm.cz/
Facebook
Bandcamp
Bandzone


 


Zveřejněno: 26. 04. 2020
Přečteno:
1110 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář