Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2020, Holy Records  / progressive/melodic death metal / Francie

Po třech letech se s novým albem ohlašují francouzští matadoři MISANTHROPE. Při krátkém nahlédnutí do historie zjistíme, že kapela nedávno načala čtvrtou desítku existence a novinka je jejich patnáctým počinem. Třebaže je „Bâtisseur De Cathédrales : Les Fissures De L'Édifice“ někde ohlašováno jako plnohodnotný nosič, počet tří coverů, z celkového počtu šesti skladeb, naznačuje, že tomu tak není. Ale popořadě…

Titulka obstarává úvod a MISANTHROPE-fan musí od prvních tonů pomlaskávat blahem. Jde pravda o píseň, kterou najdeme už na albu „Visionnaire“ z roku 1997, ale nový kabátek jí sluší nadmíru. Nosná kytara, zvonivá basa, nápadité bicí a hlavně chrčivá francouzština Philippeho Courtoise, který v kapele vystupuje pod krycím jménem S. A. S. De L’Argiliére. Jasný poznávací znak tělesa. Na vše, na co jsem se jako fanoušek těšil, dostávám hned v první skladbě plnými hrstmi. Originální magická atmosféra, černota a zpěvákův projev, po kterém doslova cítíte, jak se vám skrze sluchátka plní uši jeho slinami. Chuťovka. (úsměv)

Druhá v pořadí „Déconstruction Méthodique De La Terre“ je ve znamení častých změn temp a v těch pomalejších se na povrch dere doomová tvář kapely a je cítit obliba klasiků BLACK SABBATH. Zas a znovu mi hlavou letí myšlenka, že i když vás tvorba Francouzů nechává naprosto v klidu a váš vkus se vydává docela jinými směry, originalitu a snadnou rozpoznatelnost v milionu jiných jim prostě upřít nemůžete.

Trojka je prvním coverem a poctou nesmrtelnému Lemmymu a jeho MOTÖRHEAD. Skvadra vybrala song „Sacrifice“ ze stejnojmenného alba z roku 1995. Po stránce hudební k velkým změnám oproti originálu nedochází, a tak se alespoň chlapi pustili do lyriky a text si vychutnáte ve francouzské verzi.

„Le Fléau De Dieu“ je dalším tributem, tentokráte krajanům ADX. Pro mne velká neznámá, ve Francii jde však o heavy/speedmetalovou legendu, jejíž datum vzniku se váže k roku 1982. Šlapavá věc, parádní nosný riff, v podloží DiIAMONDOVSKÉ klávesy, střední tempo – sečteno podtrženo – delikatesa made in France.

Pomalu, ale jistě se blížíme do závěru alba. Předposlední kus „Et Ainsi Le Lotus“ odpálí zpěvákovo skandování a po stránce atmosférické jde o počin vskutku nervní. Solidně rozjeté tempo se co chvíli zbrzdí, chvílemi se zastaví docela a to většinou přichází čas pro Phillipeho a jeho pověstné naříkání. Necelých sedm minut, plných smutku a deprese. Krása!

Závěrečná „Désenchantée“ je zároveň posledním coverem. Na paškál si chlapi tentokrát vzali v Kanadě narozenou francouzskou zpěvačku Myléne Farmer. Její jméno mi nic neříkalo, po vyhledání zmíněné písně na YouTube na mne vyskočil notoricky známý popový hit, i dnes často slýchaný na stanicích komerčních rádií. V tomto případě se ovšem nejedná o pouhé přehrání s decentními úpravami, ale o totální výbuch kreativity a originál najdeme v „MIZANTROPÍ“ verzi spíše v náznacích. Nezvyklé, ale dobré.

Jak naložit s celkovým hodnocením? Pokud bych měl hodnotit podle úvodní titulky, pálím bez rozmyslu deset! Další dvě autorské věci lze nazvat, v tom dobrém smyslu slova, jako nadstandard. Covery MOTÖRHEAD ani ADX neurazí a v případě Myléne Farmer se dokonce ani nesnažím skrývat nadšení, ale vlastní tvorba je vlastní tvorba. Po zvážení pro a proti... vyšlo mi to na sedm.

Seznam skladeb:

  1. Bâtisseur De Cathédrales 2019
  2. Déconstruction Méthodique De La Terre
  3. Sacrifice (Tribute To MOTÖRHEAD)
  4. Le Fléau De Dieu (Tribute To ADX)
  5. Et Ainsi Le Lotus
  6. Désenchantée (Tribute To Myléne Farmer)

Čas: 32:08

Sestava:

  • Jean-Jacques Moréac – baskytara, kytara, klávesy
  • S. A. S. De L’Argiliére – zpěv, kytara
  • Gael Féret – bicí
  • Anthony Scemama – kytara, klávesy

 

Facebook
http://misanthrope-metal.com/fr/


Zveřejněno: 09. 04. 2020
Přečteno:
1324 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář