Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

MC 2019, Nihilistic Holocaust / death metal / Itálie

Italské VALGRIND registruju od roku 2017, kdy se objevili na soupisce volyňského festivalu Enter The Eternal Fire. Tehdy zaujali porcí nesmlouvavého death metalu zaoceánského ražení plného technických fines a protože se zalíbili jak fanouškům, tak pořadatelům, objevili se o dva roky později na místě činu znovu – loni v prosinci na Satan Klaus Festu.

Od zatím posledního alba boloňské party utekly dva roky, od debutu „Morning Will Come No More“ let osm, ale doba přeje návratům i kazetám, takže loni vyšla reedice v režii Nihilistic Holocaust. Obal je udělaný v duchu původního, alespoň titulka, nechybí základní info ani dobové nepříliš kvalitní fotky, chybí texty, ale podle názvů skladeb se dá odhadnout, jakým záležitostem se tehdy kvartet, ze kterého do dnešních dnů vydržela v sestavě polovina, věnoval. 

V roce 2012 kapela fungovala šestnáct let (ještě předtím část sestavy pod jiným názvem), ale od předchozího EP „Not of This World“ uplynulo let deset. Kapela je asi vyplnila skládáním, protože na debut umístila čtrnáct songů, přičemž do historických nahrávek sáhla jen v případě jediné skladby – „When Mortal Skin Ends To Be“. 

Album se sice drží deathmetalových okovů, ale písně jsou většinou pestré a nechybí v nich zajímavé momenty, až se v nich při hodinové délce alba ztrácím… Chápu, že kapela na CD nasypala všechno, co měla k dispozici, ale působí to kontraproduktivně. Šedesát minut je prostě moc. Ale výhodou kazety je, že cca v polovině dohraje a tím pádem přijde chvilka oddychu (samozřejmě pokud nemáte zapnuté automatické nekonečné přehrávání, pak jste ztraceni  – úsměv). 

Většina skladeb potvrzuje potenciál kapely, který byl později kvalitativně o třídu rozvinut. Po intru se valí z reproduktorů klasický death metal v podobě „Fifth Nightmare“, s kytarovými eskapádamí, kvílivými sóly, hutným spodkem a hrdelním řevem. Nejsilněji vyznívají prolínající se melodie, nejslaběji produkce. Je znát, že kapela tehdy neměla tolik možností (zkušeností?, schopností?, peněz?), aby vykouzlila zabijácký sound; ale abych nebyl špatně pochopený – mizérie to není, jen to není top.

Top není ani všechna zařazená muzika, po parádním prvním zpívaném kusu atraktivita trochu klesá, další položka se dlouho monotónně rozjíždí, pochmurná „Dark Dressed Shepherd“ mi přijde příliš dlouhá, ožívám až s rychlojízdou „Submission Of Mortals“, která nemá daleko k thrash metalu a grindu; příjemné osvěžení, navíc vedle jednoduchých partů se objevuje povedená technická pasáž. První stranu zavírá sedmiminutová, střídavě technodeathová a standardně deathová kompozice, asi se v ní dají najít inspirační zdroje typu CYNIC, SADIST, ATHEIST, vedle MORBID ANGEL, PESTILENCE či DEATH, což jsou party, které asi VALGRIND inspirovaly obecně.

Stranu B načíná valivá „Most High Perfection“, která posléze rozkvétá díky dalším povedeným kytarovým hrátkám, v téhle poloze mi Italové sedí. Po zbytečné triviální syntetické mezihře následují dva party „Rebirth“, hlavně první má švih, dvojka je z úplně jiného ranku a nepřináší nic, co by dosud na albu v podobném duchu nezaznělo – což jsou slova, která mě s blížícím se koncem alba napadají stále častěji, a souvisejí s tím, že už je toho příliš. 

Prvotina VALGRIND je zajímavá ukázka toho, jak kapela zněla v roce 2012, že už tehdy pracovala se spoustou nálad a technických parádiček, ale taky se občas nevyhnula obyčejnějším momentům – o produkci (zvuku) už jsem psal výše. Kdyby bylo album o třetinu kratší, asi by působilo výbušněji. Celkově vidím debut jako lepší průměr, jako odraz k mnohem silnějším počinům „Speech of the Flame“ (2016) i a „Blackest Horizon“ (2018), které zní po všech stránkách vyspěleji.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  1. Seven Horns
  2. Fifth Nightmare
  3. Codex Armageddon
  4. Dark Dressed Shepherd
  5. Submission Of Mortals
  6. When Mortal Skin Ends To Be
  7. Most High Perfection
  8. Quest For Immortality
  9. Rebirth Pt.1
  10. Rebirth Pt.2
  11. Capes Of Desolation
  12. Dark Age (Instrumental)
  13. Days Of Greed
  14. Only Human Beings Corrupt Their Will

Čas: cca 58 min.

Sestava:

  • Daniele Lupidi – vocals
  • Massimiliano Elia – lead and rhythm guitar, keyboards 
  • Emanuele Ottani – lead guitar
  • Marcello Malagoli – drums 

Bandcamp
Facebook
 


Zveřejněno: 18. 04. 2020
Přečteno:
3759 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář