Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
F.O.B. - Outside The Palace Walls

Digital 2019, vlastní náklad / black metal / Česko

Od začátku letošního roku se množí e-maily typu „jsem XY, provozuji jednočlenný projekt, sám si vše nahrávám doma, vydávám na YouTube nebo Bandcampu a byl bych rád za recenzi nebo nějakou zmínku na vašem webu“. V minulosti jsme podobné prosby slušně odmítali, ale letos už jsme jednu výjimku udělali a sporadicky v tom budeme pokračovat. Ne proto, abychom se něčí snaze vysmívali, ale abychom občas ukázali na cosi, co nepochází z undergroundu, ale z ještě hlubšího prostoru.

THORNS INSIDE je dva roky stará záležitost, za kterou stojí dnes dvaadvacetiletý Kryštof. Ten se pustil do black metalu odkazujícího na starou školu a své dvouleté snažení vypustil na konci loňského roku do virtuálního světa. Na YouTube má k dnešnímu dni (19. 3. 2020) 111 poslechů, na BC to možná bude lepší, ale jak mladý solitér uvádí v rozhovoru, zástupy fanoušků se u nového a neznámého projektu čekat nedají. 

Na jednu stranu je mi úsilí podobných odvážlivců sympatické, na druhou nelze zamlčet, že „Demo 2018/2019“ je dílko podprůměrné. Kryštof se asi nejsilněji inspiruje u BURZUM, ale zatím nemá na to, aby složil tak působivé melodie jako jeho vzor, takže je to takové nemastné neslané, často zbytečně natahované a zvukově velmi mizerně ošetřené. Sem tam se nedá upřít slušná práce s náladami, hlavně v „Twilight of the Idols“ se proplétají vcelku pěkné melodie a Kryštof se snaží předpisově skřehotat i střídat tempa. Následující „Upon the Funeral Pyre“ odkazuje na další autorovi oblíbence, PRIMORDIAL – je tu zřejmá snaha o majestátnost, hymničnost, a nutno uznat, že atmosféru skladba má, hlavně díky kytarovým melodiím, a že se mladý muž trefil i do vokálu (ne, že by kopíroval své idoly, ale že se jeho skřehotání do muziky hodí).

Co ale považuju za chybu, je přílišné natahování hrací doby – šest minut je prostě moc a kdyby se píseň utnula před koncem páté minuty, nedošlo by na velmi slabý čistý vokál ani na bezkrevný dojezd… Akustické kytary uvozují osmiminutovou (!) „… and That Day will Come“, která se jedním slovem vleče… monotónní opakování jedné linky na mě působí uspávacím dojmem, stačila by opět poloviční stopáž, pak bych uznal, že vracející se melodie není úplně marná. Což platí na celou nahrávku – některé nápady nejsou zlé, ale chybí jim lepší zpracování. Chybí i lépe naprogramované bicí, které jsou vůbec největší slabinou dema, jak po zvukové, tak po kompoziční stránce. Je otázkou, co by s materiálem udělalo studio a producent, možná bychom se divili, protože cit pro melodie Kryštofovi nechybí a jeho hlásek taky není k zahození.

Hodnotit u digitálních vydání grafiku, která se často skládá z titulního coveru udělaného na koleni, je asi zbytečné… i když trocha kreativity by neuškodila – takto nemastný cover k poslechu přivábí málokoho. 
 
Seznam skladeb:

  1. New Days Light
  2. Twilight of the Idols
  3. Upon the Funeral Pyre
  4. … and That Day will Come
  5. Among the Stars

Čas: 34:26

Sestava:

  • Kryštof Janoušek – vše 

ROZHOVOR

Facebook
Bandzone
Bandcamp

 


Zveřejněno: 10. 04. 2020
Přečteno:
4220 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář