HEIDEN – Andzjel

Myslím, že nemá cenu představovat španělského předáka, veterána death metalu Davida Rottena, který je známý jako leader a zpěvák v AVULSED a zakladatel labelu REPULSE.

Díky němu se v Evropě zviditelnili mnohé death a death/grind veličiny, později XTREEM MUSIC, kdy vlastně pokračuje dál ve své jedinečné práci! Nedávno AVULSED vydal nové album u AVANTGARDE a jak jinak mě zaujalo do té míry, že jsem vyzpovídal Davida, nedalo mě to a namířil jsem několik otázek i jinam! Takže Dave Rotten v plné parádě!

Zdravím tě Davide! Myslím, že není třeba představovat AVULSED, takže jdeme k věci! Hned ze začátku bych tě poprosil abys, ale představil vaší novou desku ?Yearning For The Grotesque?? co fanoušci AVULSED a vůbec brutální muziky můžou očekávat?

Čau Deathere! Dobrá, nové album AVULSED je dalším krokem po našem minulém ?Stabwound Orgasm?, myslím tím, že je to stejný proud, ale nesnižujeme se k tomu, aby se opakovaly riffy nebo melodie. Stále pokračujeme v mísení brutality a těžkosti s náznaky melodie, ale vždy přidáváme nové struktury a riffy. Nechceme nikoho nudit stejným druhem písní, víš? Možná to album zní brutálněji, rychleji a intenzivněji než předchozí, také vokály jsou hrdelnější, ale nikdy nezapomínáme na dobré a neopomenutelné melodie, které naši hudbu dělají chytlavou a nenudnou. I produkce je lepší!

K albumu se ještě vrátím? docela mě však trápí věc okolo REPULSE? pokud se ti chce, můžeš trošku upřesnit situaci ve které jste se nacházeli? Myslím tím, že poslední dobu existence/ neexistence měl REPULSE zpoždění, vlastně vše přestalo fungovat? Proč a co mezi tím dělal AVULSED?

Omlouvám se, téhle otázce moc nerozumím? myslíš jak zrušení REPULSE zasáhlo AVULSED?? V případě, že je to myšleno takhle, řekl bych, že nás to tolik neovlivnilo, protože od roku 2000 jsme už byli na pozoru, že labelu se moc nedaří, tak jsme hledali label, který nám pomůže s dalším albem. Tak jsme se dostali do kontaktu s AvantGarde Music. Zdržení mezi jedním a následujícím albem je normální věc. Vždycky jsme měli 3 roky prodlevu, než nám vyšlo další album. Nejsme tak plodná kapela, která by byla schopná poskládat album, ani ne za dva roky.? Máme hodně věcí na práci a také vystoupení mezi alby, což všechno zdržuje.

Vzpomínám, že REPULSE byl jakýmsi patronem death metalu v Evropě, že se snažil tlačit US kapely aj. v Evropě. Vím, že tě lidé napadali, že si tlačíš i AVULSED oproti jiným, ale podle mě to byl nesmysl, protože vím, že tvá láska k death metalu byla jasná a cílevědomě mířená! V současnosti, věc vidíš jak? Label jsi přejmenoval? hodláš dál pracovat tak tvrdě jako kdysi? Nebo jak to bude teď fungovat? A taky mě zajímá tvůj osobní názor na death metalové dění v současnosti. Jak to vidíš? Které kapely tě překvapily, které se ti líbí a které se ti zprotivily, klidně se rozpovídej, budu jen rád!?

Na svoji práci v REPULSE se dívám s velkou pýchou. Myslím, že jsme pro death metalovou scénu udělali hodně dobrého. Například, když jsem tam v roce 94 začínal, od hodně labelů i lidí jsem poslouchal, proč že propaguju death metal, když je v kurzu black?? Má odpověď byla jednoduchá: Miluju death metal!! Dělal jsem první album DERANGED, které mělo obrovský úspěch, taky první dvě alba DEEDS OF FLESH, a přesně od té doby roste trend brutálních death metalových kapel. Dnes už každý dělá do death metalu a o black se už nikdo nestará? Mimochodem, teď s XTREEM MUSIC, má inspirace zůstává pořád stejná, dělám víc než kdykoliv jindy, se širšími ambicemi a více zkušenostmi. Death metalová scéna je dnes asi moc přeplněná spoustou  kapel, ale na druhou stranu, kvalita nahrávek i hudebníků se pořád zlepšuje. Hlavní věc, která mi chybí, je undergroundová demo cirkulace. OK, akceptuju, že všechna dema jsou na CD-R a ne na páskách. Věci se mění, ale? Většina kapel nechce začít nahráváním jednoho, dvou nebo tří demáčů. Jejich první nahrávkou je plné album a oni hned chtějí podepisovat!! Původní undergroundový duch je úplně ztracený. Už nejsou pořádně ani tisknuté nebo kopírované fanziny? 

V roce 2001 vychází MCD ?Bloodcovered?, co je to za nahrávku. Nikdy jsem to neslyšel? Kdo to vydal a co tam je? Sloužila něco jako alibi, že AVULSED není mrtví, že jen čeká na příhodnou dobu?

Ne, nebylo to žádné alibi ani nic podobného, hahaha!!! "Bloodcovered" je samofinancované miniCD obsahující 4 studiove covery (SODOM, CANNIBAL CORPSE, MORBID ANGEL a CANNIBAL CORPSE 9 plus jednu živou od SEPULTURY. Šli jsme do studia v lednu 2001, protoze jsme měli různé nabídky podílet se na tributech těchto kapel. Legrační věc byla, že tyhle labely nám poslaly peníze na studio, ale jen CARCASS tribute spatřil světlo sveta..., tak jsme se rozhodli, na požadavky některých našich fandů, vydat tyto covery dohromady a zpřístupnit je pouze našim skutečnym fanouškům. Udělali jsme limitovanou edici 500 kopii, ktere se dají koupit jen přes nás. Žádní distributoři ani nic podobného. Jinak by to nebylo tak zvlaštní... Takže lide, kteři kontaktují kapelu přímo nebo navštíví naše vystoupení, mají možnost si pořídit toto MCD za velmi levnou cenu!!

Jak jste se dostali pod AVANTGARDE REC. A co si od toho slibujete? Myslíš že lidé tam pracují lépe jak v REPULSE? Ha ha? buď soudný, ha ha?

Naše spolupráce s AvantGarde Music byla přirozená. Znám Roberta, vlastníka od roku 1990 nebo tak nějak a když on viděl, že sháníme kontrakt, okamžitě se nám nabídl. Po nějakých vyjednáváních jsme přijmuli a podepsali na dvě alba. Ale musím říct, že nejsme s nimi tak docela spokojeni. Poprvé album vyšlo se spožděním několika měsíců bez udání rozumných důvodů. Mělo vyjít v listopadu 2002, ale ven se dostalo až v únoru 2003. Zmastili kompletně celý CD design a nejhorší věc byla, že věnují hodně mizernou pozornost promotion & podpoře kapely. Odmítají nám vypomoct s turné, omezují se jen na rozesílání promo materiálu, a to je ono. Neměli jsme skoro žádné rozhovory, neviděli jsme žádné reklamy ani písničky na komplilacích? Ve Španělsku nikdy nebyl ani jediná reklama na toto album, věříš tomu?? Stejně jako distribuce? hodně slabá. Spolupracují jen s pár distributory, nestarají se příliš o undergroundové mailordery. Můžu říct, že nám dávají tak 50% toho, co jsme měli na REPULSE, když zvážím, že REPULSE byl menší a undergroundovější label, prodali jsme mnohem víc kopií minulého alba!! Rozhodně nejsme spokojeni s jejich prací a pravděpodobně s nimi rozvážeme spolupráci a další album už vydáme jinde.

Jak se zdá, vaše sestava je prakticky neměnná? To jste takový kámoši? Skutečně, přihodili se nějaké problémy v oblasti sestavy AVULSED?

Jo, jádro kapely (Rotten, Cabra, Furni, Juancar) zůstává pohromadě už 9-10-11 let!! Jen basák Tana se přidal před 5 lety, takže ano, jsme velice dobří přátelé, a umíme se podělit o své vize o hudbě. Jsme rozdílné osobnosti, ale víme, jak vyjít jeden s druhým. Přátelství je důležitá věc, samozřejmě ale taky technický aspekt. Z našich starých členů byl Toni vyhozen, protože byl příliš špatný hudebník, Lucky byl průměrný, ale už ne náš přítel, a první kytarista Luisma byl vyštván, protože byl velmi špatný hudebník a nebyl přítelem nikoho z kapely. Teď jsme více nebo méně dobrí hudebníci a velmi dobří přátelé. Perfektní stabilita!!

Když se podívám na vaši fotku, kurva Davide, ty snad ani nestárneš? jak to děláš, ha ha? dokonce i stejný výraz?a přitom jsi takový death veterán, ha ha?

Haha!! Jasně že stárnu, chlape!! Teď je mi 34 a když jsem začínal hrát v AVULSED, mi bylo 22, takže čás letí? A ještě starší jsem, než když jsem se okolo 16 let začínal dostávat k undergroundu!! Zažil jsem hodně zážitků a hodně se naučil, ale tajemství je asi v tom, že jsem si uchoval mladého ducha, a to se odráží i navenek, haha!! Nemám problém v komunikaci s lidmi, kterým je 18-20 roků, protože si užívám hudbu stejně jako oni, ale někdy je to menší problém v tom, že mají ještě se hodně co učit a jejich rozhodnutí a očekávání bývají trošku nevyzrálá, víš. Ale tak to funguje? 

No nic? Na albu ?Yearning?? se objevují melodické párty, které zní znamenitě. Ten co ti vypomáhal ve zpěvu, to je skutečně z NIGHT IN GALES, pokud ano, jak probíhala vaše spolupráce a na čem všem se on podílel? Taky mě zajímá jak ses k němu dostal?

Nápad vzít Bjorna z N. I. G. na některé z hostujících vokálů byl přirozený.?, protože dělal artwork pro naše album a bydlel asi 30 minut od našeho studia, řekl nám, že nás navštíví a ukáže, jak pokračuje práce na designu. Pak jsme si mysleli, že protože jsem chtěl na tohle album přidat další agresivní vokály, by nám tak na tyhle části pasoval velice dobře, a tak jsme se ho zeptali, co takhle tu a tam něco nazpívat? Je fakt, že to udělal velmi dobře a pomohl nám mít album zase trochu barvitější!!

Poslední skladba ?Decrepit Sigh? je skladba na rozloučenou? já si náhodou myslím, že dát dohromady jak brutální, tak melodické prvky je výborný nápad. V případě AVULSED to bylo prioritou vždy! Zřejmě máš rád kombinaci melodie a brutalu?

Řekněme, že poslední píseň z každého alba AVULSED je vždycky tou nejodlišnější písní? Na ?Eminence? to byla ?Baron Rojo?, na ?Stabwound?? to byla ?Virtual Massacre?, s trošku jinými riffy? a na tomhle albu je poslední ?The Doom Song?. Všichni máme doom rádi a od doby, kdy bylo v 93. vydána píseň ?Carnivoracity?, jsme žádnou doomovou píseň nenapsali, tak jsme si řekli, že by mohlo být v klidu udělat tak temnou a hlubokou skladbu. Jak už bylo řečeno, máme rádi mix brutality a melodie. Nechceme být typickou kapelou, která dělá buď brutalitu NEBO melodii. Běžně kapely tyhle elementy nemísí, protože se bojí dojmu ostatních než by dělali to, co skutečně chtějí? ale AVULSED? my vždycky děláme co chceme. Máme rádi death metal, a death metal je velice různorodým stylem, takže můžeme hrát spoustu různých riffů, rychlostí, melodií?

Z odstupem času jsi spokojený s ?Yearning?? nebo bys něco měnil? A vůbec když se poohlédneš dozadu, které vaše album se ti líbí nejvíce? Představ je čtenářům IDH.

Ne, neměnil bych nic. Abych byl upřímný, neměnil bych ani nic na žádném albu nebo demu, která jsme vydali. Každé mělo svůj čas a na každém jde pozorovat náš přirozený vývoj. Samozřejmě produkce téměř každého by mohla být lepší, zpočátku také hudebnická zručnost, ale? přesto jsme pyšní na své nahrávky! Samozřejmě, v kapele, máš vždycky radši novější materiál, i když máš pokaždé nějaké písně, které budeš mít rád pořád. 

Davide? jinak? co by si změnil ve svém životě? Jsi spokojený?

Nic!! Neměnil bych nic, protože věřím, že jsem měl dost štěstí, aby dosáhl všeho, co jsem chtěl od osmnácti let a opustil dům svých rodičů. Jediná věc jsou peníze, které bych potřeboval, abych mohl žít normální život, haha!! Ale peníze nejsou všechno. Rád dělám to, co mě baví (kapela, label,?) a žiju s holkou, co miluju. To mi stačí!! 

Určitě si to už nepamatuješ, ale kdysi dávno jsem dělal s tebou rozhovor a padla jedna otázka ohledně býčích zápasů. Ty jsi odpověděl, že je to starý přežitek, že mladé lidi to už tak nezajímá. Jak to funguje teď? Já stále vydávám v televizi tyhle zápasy a vždy mám takovou nějakou radost, když býk natrhne prdel toreadorovi.

Nic se nezměnilo na mém názoru na aburdní býčí zápasy. Ano, snad mám taky radost, když býk natrhne ?torerovi? prdel, protože on si to zaslouží!! Dostávají příliš mnoho peněz a je to jejich riziko. Většina lidí s tím nesouhlasí, ale býčí zápasy jsou velice morbidní hra. Každý chce vždycky hluboko uvnitř vidět jak býk zatočí s toreadorem, a pak mu je vlastně líto, když ho nedostane? A proto je placený, víš.

Z touto otázkou se s tebou loučím? pokud jsem něco zapomněl, uveď to na správnou míru, měj se fajn a čau!

Díky ještě jednou Deathere za podporu a drž se svého skvělého trendu a podpory undergroundu!! Doufám, že si zase někdy zahrajeme ve vaší zemi a samozřejmě bych chtěl každému doporučit, aby si poslechl naše nové album a mrknul na www.avulsed.com a na adresu mého labelu www.xtreemmusic.com. Podporujte scénu a pamatujte: DEATH METAL VLÁDNE!!!


Zveřejněno: 05. 10. 2003
Přečteno:
3448 x
Autor: Deather | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář