Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Souhrn zajímavých alb, které vychází v únoru 2020 + tipy na koncerty.

V únoru letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Bury

SEPUTLURA (Brazílie) – „Quadra“ 
Thrash metal, Nuclear Blast Records 
Brazilská legenda možná pro někoho skončila odchodem Maxe (potažmo Igora) Cavalery, přesto je zde už 35 let a hlásí se o slovo se svým patnáctým albem, které bude obsahovat tucet skladeb. První singly „Isolation“ a „Last Time“ leccos naznačily. Osobně ale nečekám nic extra a od konce 90. let je sleduji jen sporadicky. Vyjde 7. února i na 2CD s živákem z roku 2015 + blu-ray dokumentem. 

NAPALM DEATH (Velká Británie) – „Logic Ravaged By Brute Force“ 7“EP
Grindcore, Century Media Records 
Než grindová legenda vydá v průběhu tohoto roku své další album, má pro své fanoušky před nadcházejícím turné nachystáno EP, které bude kromě titulní skladby obsahovat překvapivě i cover verzi „White Kross“ od alternativně rockových SONIC YOUTH. Mimo klasického černého vinylu bude k dostání i několik limitovaných barevných variací. Vychází 7. února. 

STONE TEMPLE PILOTS (USA) – „Perdida“ 
Rock, Rhino Entertainment Co. 
Kapela, která v 90. letech patřila mezi průkopníky žánru grunge, vydá 7. února deset akustických skladeb coby své deváté album. Uvidíme, jak jí bude nový kabát slušet, ale podle pár zveřejněných songů to nezní zle. Stejně jako hlas zpěváka Jeffa Gutta, který je v kapele od roku 2017. Přesto už asi nikdy nepřekonají první alba „Core“ a „Purple“ s původním, již zesnulým, zpěvákem Scottem Weilandem. 

ASSASSIN (Německo) – „Bestia Immundis“ 
Thrash metal, Massacre Records 
Němečtí veteráni, hrající od poloviny 80. let, vydají 7. února po čtyřech letech nové album. To bude obsahovat 11 agresivních skladeb plných thrash metalu. Osobně jsem tuhle kapelu nikdy moc neposlouchal, přesto uznával. Navíc to bude první nahrávka s kytaristou Frankem Blackfire (SODOM, ex-KREATOR). 

David Vincent (USA) – „I Am Morbid“ (kniha) 
Death metal, Outline Press Ltd. 
Dlouho očekávaná autobiografie někdejšího zpěváka a basáka legendárních MORBID ANGEL (ale také TERRORIZER či naposledy VLTIMAS), s podtitulem „Ten Lessons Learned From Extreme Metal, Outlaw Country, And The Power Of Self-Determination“, vychází 11. února. Na 272 stranách v brožované vazbě Vincent spolu se spisovatelem Joelem McIverem (majícím na kontě na dvě desítky hudebních knih) přibližuje v deseti kapitolách nejen svůj životní příběh, ale i návod na život. O českém překladu se zatím neuvažuje. 

KREATOR (Německo) – „London Apocalypticon – Live At The Roundhouse“ 
Thrash metal, Nuclear Blast Records 
Němečtí veteráni drží vlajku nenávisti už skoro čtyři dekády. Kdo je za poslední roky viděl naživo, ví, že jsou ve formě a na vrcholu svých sil. Kdo je neviděl, může si udělat obrázek díky tomuto záznamu koncertu z 16. prosince 2018 z Londýna, kde po 150 štacích ukončili turné k albu „Gods Of Apocalypse“. Sedmnáctka skladeb vychází na všech možných formátech (CD, vinyl, CD+Blu-ray). Limitovaná edice navíc nabízí dvě CD se záznamy z bouřlivé akce v Chile a gigantického tuzemského Masters Of Rock (toto platí i o LP setu). Vychází 14. února. 

MOKOMA (Finsko) – „Ihmissokkelo“ 
Thrash metal, Sakara Records 
MOKOMA je groove metalová kapela, která hraje už někdy od roku 1997. A přestože není nějak moc známá, 21. února by jí mělo na vlastním labelu vyjít už třinácté album. To má základy v thrash a death metalu, přičemž zpěvákovo frázování mi trochu připomíná Maxe Cavaleru. Navíc jsou všechny texty v rodném jazyce. Určitě stojí za to se po nich poohlédnout. 

HUMANIST (Velká Británie) – „s/t“ 
Alternative/indie rock, Ignition Records 
Toto je projekt celkem neznámého multi-instrumentalisty Roba Marshalla, který bývá označován jako jeden z nejlepších britských kytaristů posledního čtvrtstoletí. Ten na svém debutu spolupracoval s Markem Laneganem (QUEENS OF THE STONE AGE), který nazpíval čtyři z celkem patnácti skladeb. V dalších hostují takové veličiny jako Dave Gahan (DEPECHE MODE), Mark Gardener (RIDE), Carl Hancock Rux (PORTISHEAD), John Robb (THE MEMBRANES), Joel Cadbury (UNKLE), Ilse Maria, Ron Sexsmith a Jim Jones (THE JIM JONES REVUE, THEE HYPNOTICS). Podle už zveřejněných tří singlů je to spíš takový kytarový rock/pop, ale rozhodně ne nezajímavý. Vychází 21. února. 

Tipy na koncerty: 
12. 2. NAPALM DEATH, EYEHATEGOD, MISERY INDEX, ROTTEN SOUND, BAT, Praha – Roxy 
14. 2. FIVE FINGER DEATH PUNCH, MEGADETH, BAD WOLVES, Praha – Tipsport Aréna 
15. 2. DREAM THEATER, Praha – Tipsport Aréna 
20. 2. UNEARTH, PRONG, DUST BOLT, Ostrava – Barrák 
28. 2. Hardcore Is Coming Home Fest vol. 2 (LYCANTHROPHY, PRŮMYSLOVÁ SMRT aj.), Polná – Polenský klub

 

4horsemen

Tipy na koncerty:
14. 2. XIII. STOLETÍ, BRATRSTVO LUNY, Plzeň - Šeříková
21. 2. TESTAMENT, EXODUS, DEATH ANGEL, München - Backstage
26. 2. BLACK RAIN, VIRUS KAPAK, Volyně - Na Nové
27. 2. DESTRUCTION, LEGION OF THE DAMNED, SUICIDAL ANGELS, FINAL BREATH, Plzeň - Šeříkova
29. 2. BELPHEGOR, SUFFOCATION, HATE, Praha - Futurum
29. 2. BLACK HILL, V.P.O.ho, Lhotka u Lochovic

 

Opat

BLAZE OF PERDITION (Polsko) - "The Harrowing of Hearts"
Black metal, Metal Blade Records
Poláci BLAZE OF PERDITION se posledními dvěma deskami dostali do povědomí mnohem širšího množství black metalových nadšenců. Zejména "Near Death Revelations" (2015) je absolutním skvostem, a přestože k následné "Conscious Darkness" (2017) mám výhrady, šlo pořád o velmi vydařené dílo. Od té doby se výrazně obměnila sestava, dlouholetého řezníka Vizuna nahradil DQ (se zkušenostmi z ARKONA, MORD'A'STIGMATA nebo THY WORSHIPER) a druhou kytaru vzal na sebe Marcin Rybicki (BLOODTHIRST, IN TWILIGHT'S EMBRACE). Podle typických kvílivých melodií znějících z ukázek z nové desky je zřejmé, že dvorním skladatelem zůstal XCIII, ale celkové výrazivo BLAZE OF PERDITION se, zdá se, změnilo. Přibylo rockovosti, ubylo zádumčivosti, což podle mě nemusí být ku prospěchu, ale nepředbíhejme s verdikty. Posuďte sami z ukázek "Transmutation of Sins" a "With Madman's Faith". Zbytek 14. února na LP i CD.
PS: Co mi u BLAZE OF PERDITION mrzí, je, že studiovou formu nikdy nepotvrdili naživo. Nově s nimi ale naživo jezdí Destroyer (UNTERVOID, ex-HATE, ex-KRIEGSMASCHINE) a vzal si na paškál vokál, což by mohlo pomoci. Dosavadní "nájemný" vokalista Wyrd měl totiž tendenci občas unudit k smrti.

DARK FORTRESS (Německo) - "Spectres from the Old World"
Melodic black metal, Century Media Records
Po šesti letech se s novou nahrávkou vytasí němečtí DARK FORTRESS. Začínali jako zdařilý melodický black metal, zejména na posledních dvou deskách se ale vytasili s mnohem zasněnější, zvláštní atmosférou a tenhle krok jim výrazně pomohl vymanit se ze škály mnoha podobných formací. Ani jsem upřímně neměl tušení, že jim vychází nový počin, děje se tak poměrně v tichosti. Nově se na "Spectres from the Old World" podílel klávesista Job Bos, který má koncertní zkušenosti například se SATYRICON, IN THE WOODS... nebo THE RUINS OF BEVERAST. Nutno říci, že ukázky "Pulling at Threads" a "Isa" naznačují, že by mě nová věc mohla zase dost bavit. Nechybí ostré black metalové riffování ani podmanivé čisté vokály. Deska vyjde 28. února u Century Media Records.

SUMMON (Portugalsko) - "Helios" (EP)
Black/death metal, Godz ov War Productions
Co by to bylo za měsíc, kdyby chyběla nějaká špinavost? SUMMON svým dva roky starým debutem "Parazv Il Zilittv" určitě nezklamali, ač netvrdím, že šlo o jakkoli inovativní záležitost. Syrový black/death metal se zahuhlaným soundem a jasnou inspirací v Austrálii. S novým třískladbovým EP "Helios" přišla zásadní změna a dá se říci "zlidštění" loga, podle ukázky "Helios III" ale hudebně nepůjde o žádný překotný skok a portugalští čerti se drží svého kopyta. Jestli máte tyhle syflácké věci rádi, dejte SUMMON šanci, EP u Godz ov War Productions vyšlo už včera.

SVART CROWN (Francie) - "Wolves Among the Ashes"
Black/death metal, Century Media Records
Stejně jako u výše zmíněných BLAZE OF PERDITION, i u SVART CROWN se dá říci, že se za relativně krátkou dobu a zejména s přispěním posledních dvou desek dostali do merku velkých labelů, festivalů a davu lidí. Osobně mám rád i jejich počátky, naopak zatím poslední "Abreaction" (2017) mě až tak nechytla, trošku moc jednotvárná záležitost, ač stále kvalitativně vysoko. Na novince, zdá se, SVART CROWN maličko změnili vzezření, nechybí čisté vokály, troufám si tvrdit, že mě to možná bude bavit víc než předchozí věc. Posuďte sami: "Thermageddon", "Exoria". SVART CROWN nedávno prošli personálním zemětřesením, kapelu mimo jiné opustil dlouholetý basák Ludovic Veyssiére. Na druhou stranu, po letech se vrátili kytarista Clément Flandrois a bubeník Nicolas Muller. Tak uvidíme 7. února, jaký bude mít tato rošáda vliv.

Tipy na koncerty:
8. 2. ABBATH, 1349, VLTIMAS, Brno – Fléda
10. 2. LINDEMANN, Praha – O2 Universum
21. 2. SHIVA HYPOTHESIS, BRUTALLY DECEASED, MALLEPHYR, Hradec Králové – Továrna
27. 2. GOST, SVART CROWN, Praha – Modrá Vopice

 

horaguru

SEPULTURA (Brazílie/USA) – „Quadra“
Thrash/groove/nu-metal, Nuclear Blast
SEPULTURA to nemá jednoduché. Novinka „Quadra“ je patnáctým albem a už devátým se zpěvákem Derrickem Greenem, který v kapele načal už třetí desetiletí svého působení, a přesto stále a znovu poslouchá hlasy oslavující léta s Maxem a toužící po reunionu s Cavalerovci v sestavě. Já mezi ně nepatřím a už si ani nechci představovat, jak by tato akce vypadala. Ochutnávkový singl „Isolation“ je parádní nášleh a víte co? Já se na novou SEPULTURU fakt těším!

IHSAHN (Norsko) – „Telemark“
Experimentální extrémní metal / rock, Candlelight Records
Dva roky po řadovce „Ámr“ norský génius tlumí nedočkavost svých věrných tímto pětiskladbovým EP. Tři jsou z dílny samotného mistra, další dvě pak covery. Prvním z nich je „Rock And Roll Is Dead“ Lennyho Kravitze a od IRON MAIDEN padla volba na kultovní „Wrathchild“. 

SLAUGHTER MESSIAH (Belgie) – „Cursed To The Pyre“
Black/death/thrash metal, High Roller Records
Zdá se téměř neuvěřitelné, že ačkoliv Belgičané působí na scéně již od roku 2008, ohlášené album je jejich debutem. Kapela si ostruhy získala dvěma demáči a třemi EP, než usoudila, že je ten správný čas zalézt do studia a vypustit do světa nahrávku dlouhohrající. Poslední EP „Morbid RE – Incantations“  byla vskutku solidní jízda, tak se nechme překvapit, jak se prvotina povedla.

Tipy na koncerty:
17. 2. DIABOLICAL (Švédsko), DEVILISH IMPRESSIONS (Polsko), DARK MIRROR OV TRAGEDY (Korea), Jaroměř – Nároďák
21. 2. Metal v továrně 17 (BRUTALLY DECEASED, MALLEPHYR, THE SHIVA HYPOTHESIS, LEGION), Hradec Králové – Továrna
28. 2. Nároďák Thrash Fest (DEBUSTROL, BAJONET, OKULT, STAMPFEN), Jaroměř – Nároďák

 

Kubina

SEPULTURA (Brazílie) – "Quadra"
Alternative groove thrash metal, Nuclear Blast
Patřím do početné skupiny lidí, co nad "novou" SEPULTUROU dávno zlomili hůl. Vtipné je říkat "novou", protože od starých thrashmetalových pořádků se Brazilci odklonili před nějakým čtvrtstoletím. Tedy v době, kdy v kapele působil ještě legendární Max Cavalera. Možná právě 7. února bude příhodné jim odpustit, že doby alb "Arise" či "Beneath the Remains" jsou nenávratně pryč. Nicméně na koncertech je možnost vždycky nostalgicky zavzpomínat. Živá, až strojová, vystoupení kultovní značku zdobí. V josefovské pevnosti, kde se Jihoameričané vždy těší vřelému přijetí, jde o brutálně energické sety s dokonalým zvukem. Nicméně hlavním důvodem, proč mě zajímá nová deska "Quadra", jsou thrash metalem zapáchající videoklip "Isolation" a singl "Last Time". V obou ochutnávkách drtí sluchovody likvidační útoky, které by mohly oslovit jak staromilce, tak vyznavače extrémnějších stylů. Experimentální melodické party Andrease Kissera, do nichž zpívají sboristky, dodávají hudbě monumentálnost i moderní nádech. Přidejme k tomu výbornou švédskou produkci, mocné vokály Derricka Greena a máme tu jednu z nejočekávanějších novinek měsíce únor.

Tipy na koncerty:
8. 2. LAID TO WASTE, COMANDER, REFORE, Praha – Hells Bells
25. 2. OBSCURA, GOD DETHRONED, THULCANDRA, FRACTAL UNIVERSE, Praha – Futurum
27. 2. DESTRUCTION, LEGION OF THE DAMNED, SUICIDAL ANGELS, FINAL BREATH, Plzeň – Šeříkovka


Zveřejněno: 03. 02. 2020
Přečteno:
3519 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář