Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD/LP 2019, Nuclear Blast / death metal / Anglie

Greg Mackintosh je pro mě jeden z nejzajímavějších kytaristů na metalové scéně. Můj obdiv k němu trvá přes čtvrt století. Tenkrát jsem totiž objevil PARADISE LOST a propadl mistrovu umu. I když se kapele leccos za ty roky nevydařilo na 100 %, baví mě tohohle chlapíka sledovat. Aby toho nebylo málo (kromě záležitostí, kdy musí co dva, nejdéle tři roky složit materiál na novou desku PARADISE LOST, protože to za něj nikdo neudělá), začal nám zhruba před deseti roky fušovat i mimo svůj standardní rajón.

Řeč je o VALLENFYRE, kteří šli brát do jisté míry i jako terapeutický projekt. Po třech deskách a koncertních aktivitách ale uložil Greg kapelu k spánku a… založil novou. Tou je STRIGOI. Po pravdě jsem od STRIGOI čekal něco jiného, než z nich leze. Ta hudba, která se pod novou výzvou skrývá, by klidně mohla vyjít pod hlavičkou VALLENFYRE a dělo by se leda tak kulový. Greg měl ale evidentně své důvody, které vysvětloval tvrzením: S VALLENFYRE jsme šli cestou, která byla víc do crustu. Myslel jsem, že se už nemáme kam pohnout dál, potřeboval jsem nějaké nové prvky. Se STRIGOI je to trochu strašidelnější, dokonce tam jsou i náznaky industrialu a black metalu. Cílem bylo trochu to změnit. Byl jsem naprosto spokojený s tím, co jsem dělal ve VALLENFYRE, ale ve STRIGOI jsem si chtěl vyzkoušet nové věci.“ Takže tolik krátká sonda do umělcovi duše, jak vnímá ty minimální rozdíly.

Ať je to jak chce, v první řadě je z desky cítit Gregova kytara. Greg sází do éteru své klasické „know how“, kterým je po intru první regulérní skladba „Phantoms“. Od začátku je jeho rukopis zřejmý a i když se song rozjede do chrastivého death metalu, jeho cit pro jedinečné melodie je všudypřítomný. Když tak celé album zpětně rekapituluju, je hned tahle úvodní šleha tím nejlepším momentem z celé desky. Líbí se mi na ní drtící tempo, stejně tak zpomalení, které působí jako brodění se bahnem. Tyto kontrasty spolu fungují parádně a nad tím vším se vznáší už tolikrát zmiňovaná mistrova kytarová práce. Pro STRIGOI je charakteristický další element – hrubý vokál, který už Greg používal i u VALLENFYRE.

Primárně je „Abandon All Faith“ výplach. Ze začátku ještě stíháte potřásat řepou, ale při „Nocturnal Vermin“ a následující crust/death polce „Seven Crowns“ začíná bolet za krkem, aby dílo zkázy dodělala krátká hoblovačka „Throne of Disgrace“. Proto je fajn, že STRIGOI do svého repertoáru zařazují i táhlejší věci. Je vidno, že nad koncepcí nahrávky se přemýšlelo a tak jak vložení pomalejších doom/death kompozic, jakými jsou dvě nejdelší položky v seznamu „Carved into the Skin“ a na úplný závěr umístěná titulní „ Abandon All Faith“, dobrým nápadem. Věc od VALLENFYRE ale taky už známá.

Název STRIGOI prý vychází z rumunské mytologie, kdy se tento pojem používá na neklidné duchy, kteří mohou vstát z hrobů a vzít na sebe jakoukoli podobu. Když povstane Greg se svým nástrojem, můžeme si být jistí, že se bude jednat buď o doom, nebo death metal s prvky old schoolu, a vždy bude mít dílo, pod kterým bude podepsaný, úroveň. Na to už je za ty roky spolehnutí.

„Abandon All Faith“ není v mých očích nijak šokující deska, ani překvapivá, ale dobrá je. Nabízí spoustu zajímavých momentů a minimálně mi přijde zábavnější než labutí píseň VALLENFYRE.

Seznam skladeb:

  1. The Rising Horder
  2. Phantoms
  3. Nocturnal Vermin
  4. Seven Crowns
  5. Throne of Disgrace
  6. Carved into the Skin
  7. Parasite
  8. Inquitous Rage
  9. Plague Nation
  10. Enemies of God
  11. Scorn of the Father
  12. Abandon All Faith

Čas: 44:11

Sestava:

  • Greg Mackintosh - zpěv, kytary
  • Chris Casket - basa
  • Waltteri Väyrynen - bicí (jen studio)

Facebook


Zveřejněno: 03. 01. 2020
Přečteno:
3785 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 01. 2020 08:30 napsal/a Anahematar
Co člověk to názor
Dle mne není na desce slabého místa a osobně bych dal 10/10, ale je to tím, že se mi Strigoi touto deskou trefili přesně do vkusu. Střídání rychlých a pomalých pasáží je na desce ve skvělé kombinaci.