Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

LP 2019, vlastní náklad / (black) metal / Česko

Víc než tisíc dní uplynulo od předchozího Pačessova alba „Trapista“, takže v dnešní zrychlené době je  prakticky zaváté prachem. Ani já jsem jej dlouho neslyšel, protože sejde z mysli, sejde z přehrávače. Ale po více než třech letech jsem CD oprášil a znovu si poslechl příběh o vaření piva v trapistickém klášteře i o tom, jak tragický dopad měla poslední várka. Album mě i po čase pobavilo, recenzi na něj bych ani dnes nenapsal jinak… 

Novinka „Zoigl“ na předchozí album navazuje. Příběh pokračuje v hlavní roli s Kryštofem Bierbrauerem, sládkem, který navařil ono otrávené pivo. Nyní se ocitá na cestě, na kterou se vydal poté, co mu svědomí nedalo spát a nenechalo jej zůstat v rodném kraji. Trmácí se odnikud nikam, až narazí na hospodu s vcelku slušným pivem a hlavně ukecaným štamgastem, který mu doporučí, aby se vydal do jiného města, kde stárnoucí sládek nemá syna, kterému by podnik předal. Podnik spočívající v komunitním vaření, tzv. Zoigl. A jsme u názvu alba a rovněž u symbolu na obalu, šesticípé hvězdě, které se v onom kraji říká Zoiglstern. Hvězda sice připomíná symbol židovství, ale její význam je jiný, jde o dva rovnostranné trojúhelníky, které symbolizují tři živly užívané při výrobě piva – oheň, vzduch a vodu. Ale zpět k příběhu – Kryštof ukáže mistrovi svou zručnost, následně si bere za ženu jeho dceru a přebírá komunitní pivovar, leč jeho štěstí nemá dlouhého trvání. Více se nesluší prozrazovat, snad jen to, že otevřený konec příběhu umožňuje další pokračování, a pak to, že texty jsou psané starou češtinou a opět připomínají „Jilemnického okultistu“, byť Franta Štorm se slovy čaroval o něco zručněji než Chymus. Chymus kromě textů napsal příběh i jako prózu a hlavně se stal členem sestavy a album nazpíval. Třetím do party je Marthus, který desku nabubnoval. Silná trojka, jež už zanechala na scéně dostatečně hluboký otisk, přišla pod logem PAČESS sic s krátkým, ale kvalitním počinem, který potěší hlavně fanoušky melodičtějších odnoží black metalu. 

Novinka začíná přesně tam, kde „Trapista“ končil, vybrnkáváním stejné melodie na akustickou kytaru, v podstatě intrem, po němž se rozjíždí muzika postavená na silné ústřední melodii. Melodií se v „Dějství prvém“ prolíná několik, výrazná je i rytmika – nejen Marthusovy nadupané bicí, ale i baskytara, jediné, co mi přijde poněkud utopené, jsou vokály. Těžko říci, zda je to mixem, který usadil zpěv na roveň nástrojovce, nebo tím, že Chymus trochu drmolí, ale bez pohledu do bookletu není textům pořádně rozumět. Samozřejmě, pohybujeme se v plus minus black metalu, ale vypráví se příběh, tak by lepší srozumitelnost nebyla od věci – minule mi vokály (Morbivod, Khaablus, Blackosh, Zdeněk Černý, Tomáš Chylík, Pačess) seděly víc. Zato hudba mi přijde dotaženější a silná po celou hrací dobu a ani mi nevadí, že opět lehce evokuje vikinské období BATHORY a sem tam sklouzne k heavy metalu, ostatně podobně to bylo minule. 

Tři písně mají různé dlouhé stopáže, první trvá cca osm minut, druhá tři a půl a třetí doplňuje hrací čas na minut sedmnáct. Relativně krátké album, ale raději tři skladby naplněné zajímavou muzikou než dvojnásobek s vatou. A „Zoigl“ se v tomto směru jeví v příznivém světle, muzika je to pestrá, chytlavá, disponující spoustou zajímavých momentů. Asi nejvíce jich obsahuje nejdelší položka, ať už jde o ony bathoryovské epické pasáže, silný refrén nebo kytaru proplétající se celou skladbou. A to ještě není všechno, zhruba v půli se zjevuje akordeon a odlehčuje tak atmosféru až někam ke kabaretu, nechybí ani recitace, prostě v prvním dějství se pánové pěkně vyřádili. Druhé je o poznání přímočařejší, dravější, ale ani v něm nechybí promluva hlavního hrdiny doprovázená méně agresivní muzikou; většinou je to ale řádný kvapík. Finálové dějství pak po klidném začátku nabírá kurs epika, má blíže k první skladbě a je lehce šmrncnuté heavy metalem, opět nechybí hymnické momenty a chytlavé melodie, ani lehce symfonické pasáže v režii kláves. Bilance je zřejmá – první a třetí dějství převyšují co do kreativity, naléhavosti i chytlavosti prostřední divočinu. Ale i ona má na desce své místo a díky ní je nahrávka pestrá.

Druhá strana gramodesky obsahuje „audioknihu“, což je vcelku neotřelé řešení; o podobném projektu nemám ponětí. Příběh načetl jeho autor (a nechal se doprovázet šveholením ptactva) a s chutí jsem si jej poslechl, na druhou stranu si nemyslím, že bych se k poslechu v budoucnu vracel. Ale jde o zajímavé využití prostoru gramofonové desky, když se hudební část vejde ne jednu stranu. 

Poněkud netradiční grafika obalu může mnohé překvapit, ale jak je výše uvedeno, jde o hvězdu pivovarskou, jež často visela nad výčepy, v nichž se čepovalo pivo vyráběné v rámci Zoiglu. Grafika přebalu i vnitřňáku je sice strohá, ale zároveň dá se říci honosná, Chymus tohle umí a odvedl velmi dobrou práci. 

Seznam skladeb:

  • Strana 1
  1. Dějství prvé
  2. Dějství druhé
  3. Dějství třetí
  • Strana 2
  1. Zoigl slovem mluveným

Čas: cca 35 min.

Sestava:

  • Pačess – veškeré strunné nástroje
  • Inženýr Tomáš František Hanzl alias Chymus – zpěv, přednes
  • Martin Marthus Škaroupka – bicí a klávesové nástroje

www.pacess.cz
Facebook
Bandzone
YouTube

 


Zveřejněno: 25. 10. 2019
Přečteno:
4351 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář