Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Souhrn zajímavých alb, které vychází v září 2019 + tipy na koncerty.

V září letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Coornelus

CULT OF LUNA – „A Dawn To Fear“
Post metal, Metal Blade Records
Šest let po velice úspěšné desce „Vertikal“ a tři roky po skvělé kooperaci s Julií Christmas se hlásí švédští náladotvůrci CULT OF LUNA se svým dalším albem. Tahle šestihlavá saň vytváří silné, zjednodušeně řečeno, post metalové skladby, které disponují masivním zvukem, o čemž jsme se mohli přesvědčit na vlastní uši na letošním festivalu Brutal Assault. CULT OF LUNA se stopáží svých skladeb nešetří a tak asi ani nepřekvapí, že novinka bude atakovat hranici 80 minut a kompozice budou v průměrné délce kolem deseti minut. Na dlouhé podzimní večery ideální stav.
 
MONOLORD (Švédsko) – „No Comfort“
Stoner/doom, Relapse Records
Zdá se, že MONOLORD neubývá energie. Neustále čile koncertující trojice si i ve svém nabitém kalendáři našla dost prostoru na to, aby složila, nahrála a v září vydala už svou čtvrtou desku a to vše po šesti letech aktivní činnosti. Jelikož kapela každou nahrávkou stoupá a zajímá širší publikum, domluvila se na spolupráci s Relapse Records a tak novinka „No Comfort“ vyjde právě u tohoto velkého hráče mezi vydavateli. Od novinky nelze očekávat nic jiného než pořádnou porci repetitivních riffů na pomezí stoner doomu, které měly vždy na starších deskách velikou sílu. Vydrží-li MONOLORD forma i napočtvrté, to se dozvíme za pár dní.
 
NIKANDER (Česko) / STOLEN KIDNYES (Finsko) – split
Stoner/doom/sludge, Day After Records
Tahle nahrávka je zajímavá pro našince zejména a kvůli NIKANDER. Ti na této krátkometrážní desce spojili síly s finskými STOLEN KIDNYES a na svět se tak dostane split LP, na které každá z kapel dodá tři skladby. NIKANDER přichází s další nahrávkou po loňském debutovém albu „Sekera prohnaná kolenem“, které bylo celkově kladně přijaté. Dle uvedených ukázek se ale zdá, že by jejich strana měla disponovat ještě o něco kvalitnějším materiálem, než byl ten loňský.

Tip na koncert:
15. 9. LVMEN, MÖRKHIMMEL, Brno - Kabinet Múz
 

Bury

Iggy Pop (USA) – „Free“
Rock/jazz/blues, Loma Vista Recording
Punkrocková legenda Iggy Pop, která letos oslavila sedmdesáté druhé narozeniny a na scéně se pohybuje od šedesátých let, je stále ve formě a rozhodně se nechystá do důchodu. Naopak, 6. září vyjde jeho osmnácté sólové album. Podle prvního singlu ke skladbě „James Bond“ to sice opět vypadá na odklon směrem k jazzu nebo blues, přesto si myslím, že půjde, díky skvělým muzikantům a především Popově charismatickému zpěvu, o vysoce kvalitní album. Album, které by mělo být jiné a mělo by odrážet vyčerpanost po turné k předcházející desce. Jak se sám Pop vyjádřil: „Je to nahrávka, kde za mě hovoří jiní umělci, ale já jim propůjčuji svůj hlas".
 
Mike Patton, Jean-Claude Vannier (USA, Francie) – „Corpse Flower“
Alternative/experimental, Ipecac Recordings
Zpěvák Mike Patton (FAITH NO MORE, MONDO CANE aj.), jehož hlasový rozsah je neuvěřitelných 6 a půl oktáv, a renomovaný francouzský skladatel Jean-Claude Vannier, který je možná nejznámější pro svou práci se Sergeem Gainsbourgem, vydávají 13. září dvanácti-písňovou kolekci „Corpse Flower". Že je Patton všeumětel, skákající z jednoho hudebního žánru do druhého, je všeobecně známá věc. I zde půjde zase o něco jiného, takže můžeme očekávat spíše vyklidněné skladby s jeho nezaměnitelným vokálem, na jejichž nahrávání se podíleli i muzikanti dříve spolupracující třeba s Johnny Cashem nebo NINE INCH NAILS. První tři zveřejněné singly dávají tušit parádní zábavu z trochu jiného soudku umění. Třešničkou na dortu bude úvodní věc „Ballade C.3.3.“, jejíž text byl čerpán z básně Balada o žaláři v Readingu Oscara Wildea. Navíc workoholik Patton nezahálí a na začátek příštího roku chystá re-union své první kapely MR. BUNGLE, kde mj. bude na kytaru hrát Scott Ian a na bicí Dave Lombardo!
 
PIXIES (USA) – „Beneath The Eyrie“
Alternative rock, Pixies
Legendární kapela kolem Franka Blacka výrazně ovlivnila alternativní i punkovou scénu. Od svých začátků je melodická, ale umí být i pořádně tvrdá. Sice asi už nikdy nezopakuje geniální alba jako „Surfer Rosa“ nebo „Bossanova“ (1988, resp. 1990), přesto má stéle co nabídnout. Alespoň se o to snaží, čehož důkazem můžou být singly ke skladbám „On Graveyard Hill" a „Catfish Kate“. Uvidíme, jak na tom bude zbývajících deset songů. Vychází 13. září.
 
KORN (USA) – „The Nothing“
Nu-metal, Roadrunner/Elektra Records
Po třech letech přijdou 13. září pionýři nu-metalu se svým už dvanáctým studiovým albem. To bude obsahovat 13 silných a emocionálních skladeb. Přesně takových, jak jsme u KORN dlouhá léta zvyklí. Nečekám žádný úkrok stranou, ale jejich typickou hudbu stojící na agresivních kytarách a nezaměnitelném vokálním projevu Jonathana Davise. Přesto by album mělo mít modernější zvuk, i když vychází z minulosti.
 
HELLYEAH (USA) – „Welcome Home“

Groove metal, E7 Music
Bubeník Vinnie Paul (ex-PANTERA) hrál od roku 2006 s kapelou HELLYEAH, bohužel 22. června 2018 zemřel na selhání srdce. Avšak krátce před svou smrtí stihl nahrát své stopy pro chystané album. I díky tomu mohla kapela oznámit, že šesté album bude dokončeno a vyjde 27. září. Navíc stále s Vinniem za bicími, jehož odkazu bude celé věnováno. Už videoklipy ke skladbám „333“, „Welcome Home“ a „Oh My God“ naznačily, že se bude pořád jednat o poctivý metal v novém hávu. A po čertech dobrý.

Tipy na koncerty:
14. 9. Jeepers Creepers vol. 7, Bohumín-Pudlov – Restaurace U Studny
28. 9. GRIDE, DEZINFEKCE, BUT, Vlachovo Březí – Rock Bio
 

Kubina

EXHORDER (USA) – "Mourn The Southern Skies"
Thrash/groove metal, Nuclear Blast
Dalším očekávaným comebackem je nová deska od EXHORDER. Byly napsány stohy stránek o tom, jak jim zlá PANTERA kdysi ukradla zvuk, díky kterému se stala hvězdou prvního formátu. Dokonce jsem se dočetl, že po loňském vystoupení na Brutal Assaultu Vinnie LaBella vykládal návštěvníkům o stále existující rivalitě. (úsměv)  Nový záznam "Mourn The Southern Skies" vyjde 20. září a nalezneme na něm 10 zbrusu nových válů. Jejich výše zmíněné vystoupení v josefovské pevnosti ukázalo bandu ve vynikající formě. Venku jsou dvě ochutnávky – klipovka "My Time" a "Hallowed Sound". První má DNA alba "Slaughter In The Vatican", druhá zas desky "The Law"... Snad se povede namíchat ideální kokteil, aby novinka měla spád.

RIPPER (Chile) – "Sensory Stagnation"
Death/thrash metal, Unspeak Able Axe Records
Co by rozhodně mělo mít spád, je nové EP od metalistů z Chile. RIPPER existují 12 let, mají za sebou dvě full alba. Poslední "Experiment of Existence" vyšlo před třemi roky; poctivý, přímočarý a špinavý jihoamerický metal. "Sensory Stagnation" bude trvat 20 minut. Z dvou ochutnávek je cítit velký technický progres, jenž by měl oslovit i náročnější posluchače. Songy lítají v podobných vodách jako legendární DEATH, ale možná i ve vyšším tempu. Vyhází 30. září u čím dál více sympatického labelu Unspeak Able Axe Rcs., kde už letos vyšly majstrštyky od CRITICAL DEFIANCE nebo NUCLEUS.

Tipy na koncerty:
7. 9. Hell On Lhotka VI. (MURDER INC., GUZZLE BOOZE, LIBIDO CHALLENGE...), Lhotka – Hřiště
14. 9. Kafest vol. 2 (MUTARD, ČAD, EXORCIZPHOBIA...), Praha – Modrá Vopice
20. 9. Speed Metal Invasion, STÄLKER, TÖRPEDO, OLD HÄMMER, Písek – Pí (3,14) local club
21. 9. OVERKILL, DESTRUCTION, FLOTSAM & JETSAM, REZET, Jablonec nad Nisou – Eurocentrum
28. 9. PROTECTOR, LAHAR, MÖRKHIMMEL, GÖTTERDÄMMERUNG, SECTESY, Praha – Modrá Vopice
 

Johan

EREB ALTOR (Švédsko) – „Järtecken“
Viking/black metal, Hammerheart Records
EREB ALTOR kráčejí v Quorthonových stopách… A protože už jsem nahrávku slyšel, můžu i něco prozradit. Osmé řadové album švédských vikingů obsahuje osm zpívaných skladeb a jeden instrumentální dojezd, který navazuje na předchozí epickou skladbu „With Fire In My Heart...“, která je ukázkovým příkladem vikinského metalu, přičemž slovo black v tomto případě neobstojí. Obstojí ale v jiných skladbách, které jsou obecně docela košaté, vedle těch „epic“ jsou tu i kousky takřka „heavy“ a samozřejmě i ty „black“. Odkazy na BATHORY proti minulosti nejsou tak silné, ale řada pasáží má silnou uhrančivou atmosféru – a v této poloze jsou mi EREB ALTOR nejsympatičtější. 23. září bude „Järtecken“ venku ve všech formátech.

Tipy na koncerty:
7. 9. Šumava AGAINST (RISPOSTA, ENTRAPPED, ACIS ROW…), Sušice – chatová osada Luh
21. 9. Žižkův vraždící palcát (ČAD, FOB, GODLESS TRUTH...), Tábor – Housův mlýn


Opat

BLACK CILICE (Portugalsko) - "Transfixion of Spirits"
Raw black metal, Iron Bonehead Productions
První dva typy jsou pro vyznavače absolutně syrového a zvukově těžko prostupného black metalu. Portugalský one-man projekt BLACK CILICE s neznámým členem, který se pravidelně objevuje na obálkách alb, předloni vydal vskutku zdařilé dílo "Banished in Time", ale ani zbytek plnohodnotných desek neradno opomenout. Tady se skutečně hraje na nekompromisně-syrovou notu, ale nejde o žádnou prostoduchou hoblovačku. Atmosféra se u BLACK CILICE dá krájet. "Transfixion of Spirits" vyjde 6. září. 

RUNESPELL (Austrálie) - "Voice of Opprobrium"
Raw black metal, Iron Bonehead Productions
Stejná firma, tedy němečtí Iron Bonehead Productions, vypustí v týž den, tedy 6. září, také třetí album australského projektu RUNESPELL. V podstatě by se dal použít podobný popis, jako u BLACK CILICE, ačkoli tvorba obou interpretů se vlastně výrazně odlišuje. Syrovost je spojuje, ale RUNESPELL je přeci jen o něco přístupnější, melodičtější, s pagan nádechem. Předloňský debut "Unhallowed Blood Oath" mě dostal, s loňským nástupcem "Order of Vengeance" už to tak slavné nebylo, ale stále šlo o album vysoké kvality. Věřím, že se Nightwolf (jinak také BLOOD STRONGHOLD) bude držet svého kopyta. 

BORKNAGAR (Norsko) - "True North"
Progressive viking/black metal, Century Media Records
A teď naopak dvě progresivnější záležitosti. Po třech letech se s novinkou vytasí norští BORKNAGAR, kteří prošli razantní personální změnou. Tou nejzásadnější je jistě odchod vokalisty Vintersorga, který v kapele pobyl téměř dvě dekády. BORKNAGAR opustili také dlouholetý kytarista Jens F. Ryland a bubeník Baard Kolstad (mj. LEPROUS, ex- GAAHLS WYRD atd.). Znamená to tedy, že značná část vokálů, vlastně naprostá většina, bude na bedrech ICS Vortexe, což může, ale také nemusí fungovat dobře. Doufám, že se vyhne přehnanému exhibicionismu, jako například na posledním albu ARCTURUS, které mi docela zprotivil. BORKNAGAR mám ale rád, takže "True North" určitě šanci dám. Vyjde 27. září. 

OPETH (Švédsko) - "In Cauda Venenum"
Progressive metal/rock, Moderbolaget Records
Ani jsem nevěděl, že OPETH na něčem novém pracují, a ono to už 27. září vyjde. A Švédové si připravili hned dvě verze novinky - v angličtině a ve švédštině. K dostání budou společně i jednotlivě. Od OPETH člověk nikdy neví, co úplně čekat, i když pochybuji, že by se nějak výrazně vzdálili od směřování nastoleném zhruba od alba "Heritage" z roku 2011. Zatím mě OPETH nikdy nezklamali, některé věci mám raději, jiné méně, ale pořád jde o prvotřídní kvalitu, což potvrdil i dubnový koncert na norském Inferno Festivalu. 

Tipy na koncerty:
14. 9. MALTHUSIAN, SUFFERING HOUR, MOUTH OF MADNESS - Mladá Boleslav, Farářova sluj
15. 9. NILE, HATE ETERNAL - Brno, Melodka
17. 9. TOMB MOLD, RITUAL NECROMANCY, OF FEATHER AND BONE - Praha, Underdogs'
23. 9. MISTHYRMING, DARVAZA, VORTEX OF END - Praha, Modrá Vopice


Zveřejněno: 02. 09. 2019
Přečteno:
3651 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář