Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

LP 2017, Metal Blade Records / heavy metal / Švédsko

Existence švédské heavymetalové kapely RAM mi dlouho unikala. Mé první setkání s jejich tvorbou nastalo až při naposlouchávání kapel před německým festivalem Stormcrusher v roce 2016. Tam tehdy RAM patřili mezi hlavní kapely a nutno říct, že mě jejich starší desky „Forced Entry“ nebo „Lightbringer“ okamžitě chytly. A nejinak tomu bylo naživo, kdy RAM patřili k nejlepším kapelám třídenního programu.

RAM jsou na scéně od roku 1999 a deska „Rod“ je jejich pátým dlouhohrajícím albem. Deska vyšla u známého vydavatelství Metal Blade Records na vinylu a CD. Obal mě příliš nenadchnul, spíše zklamal. Přijde mi tuctový a nepříliš vhodný pro heavy-metalovou kapelu. Ovšem obal kapelu nedělá. Za úspěchem či neúspěchem desky stojí kvalita skladeb a těch RAM na albu mají rovných deset.

RAM se vždy vyznačovali poměrně dlouhými skladbami a v tomto trendu pokračují i na „Rod“. Od začátku je mi jasné, že dostávám přesně to, co jsem očekával. Klasický osmdesátkový heavy metal, který čerpá z legendárních JUDAS PRIEST nebo SAXON. A tohle nemůže dopadnout špatně. Pětice vsadila na výrazné kytarové riffy a sóla, jemnou melodiku a časté změny tempa. Místy to vypadá, jakoby RAM pouze tak proplouvali kolem vás. Jenže ve skutečnosti vás omotávají pevným heavymetalovým lanem, které jen tak nerozvážete. RAM navíc často a rádi do svých skladeb zařazují epické pasáže. Takže pokud má někdo rád kapely jako MANILLA ROAD, bude spokojen. Typickou ukázkou tvorby RAM je třetí skladba „Gulag“, která se stala mou topkou na desce. RAM zde několikrát mění tempo, skladbě nechybí atmosféra ani klidné pasáže. Na více než sedmi minutách je tu rozprostřena pravá heavymetalová klasika. A když si k tomu připočtete parádně čistý a jistý hlas Oscara Carlquista, není co řešit. Tohle je přesně ten typ zpěváka, kterého si představíte, když se řekne heavy metal. Ve svém hlasu má něco od Roba Halforda i Biffa Byfforda a přesto se jedná o velice originální vokál. Oscar s přehledem zvládá výšky i nižší polohy a jeho hlas je nepřekvapivě nejsilnějším elementem na desce.

Zajímavé je také rozložení skladeb na albu. První čtyři songy na sebe nijak nenavazují. Hned jako druhou navíc RAM zařadili velmi povedenou a hodně svižnou „On Wings of No Return“. Zbývajících šest skladeb nese název „Ramrod the Destroyer“ a jsou víceméně koncepčním dílem. Po hudební stránce ovšem k žádné změně nedochází a RAM nám zde servírují poctivý heavík. Jsou to doslova kytarové souboje, ale i zajímavé zařazení pomalých pasáží – např. klidná balada „Ignitor“, která postupně vygraduje.

„Rod“ je dle mého názoru jedno z nejlepších heavymetalových alb, která v roce 2017 vyšly. Setkávají se na něm snadno slyšitelné prvky velikánů žánru s vlastními nápady. RAM se toho chopili za správný konec a výsledkem je výborné album, které disponuje perfektní produkcí a pořádnou porci klasického heavy metalu. RAM se za nic neschovávají…

Seznam skladeb:

  1. Declaration of Independence
  2. On Wings of No Return
  3. Gulag
  4. A Throne at Midnight
  5. Pt. 1: Anno Infinitus, Ramrod the Destroyer
  6. Pt. 2: Ignitor, Ramrod the Destroyer
  7. Pt. 3: The Cease to Be, Ramrod the Destroyer
  8. Pt. 4: Voices of Death, Ramrod the Destroyer
  9. Pt. 5: Incinerating Storms, Ramrod the Destroyer
  10. Pt. 6: Ashes, Ramrod the Destroyer

Čas: 46:55

Sestava:

  • Morgan Petterson - bicí
  • Oscar Carlquist - vokály
  • Harry Granroth - kytara
  • Tobias Petterson - baskytara
  • Martin Jonsson - kytara

Bandcamp Facebook


Zveřejněno: 27. 08. 2019
Přečteno:
3632 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář