Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

SLAVLAND - Szepty Starych Debow CD, 2004 Eastside

Pre každého priaznivca pohanského metalu (a v tomto prípade obzvlášť Slovanov), že skupín, ktoré sa rozhodli pozdvihnúť svoju koruhvu v mene svojich slovanských predkov. Svoje ťaženie začali všetky krajiny so slovanskými národmi no je takmer isté, že práve Poľsko patrí k najprominentnejším z nich (kde je vo všeobecnosti veľmi silná metalová scéna). Belzagor (jediný člen skupiny pochádzajúcej zo Slavkova) zložil svoj sľub v roku 2001 kedy sa predstavil svojim demom ?Kiedy krzyż w słowiańska ziemie wbito...? a následne už plným albumom. Od toho času už vyprodukoval ďalšie štyri, z ktorých Szepty.. sú posledným.

Mnoho hudobníkov sa pri podobnom štýle rozhodne z dôvodu čo najautentickejšej atmosféry vsadiť na použitie pasáží s ľudovými nástrojmi (či už skutočnými alebo syntetickými). V rukách zručného génia sa takéto prvky stávajú veľmi silným prostriedkom pre vytvorenie požadovanej atmosféry a majú takmer nenahraditeľné miesto. Sú však skupiny, ktorým sa to podarí aj bez nich (napr. Obtest). Slavland patrí do prvej skupiny a dovolím si tvrdiť, že práve vďaka tomu sa Belzagorovi podarilo vytvoriť dielko, ktorého atmosféra rozochvie srdce každého hrdého Slovana. Album Szepty starych debow je presiaknutý slovanským duchom od jeho úplneho začiatku. Všetky prvky(vrátane textov kompletne v poľštine), ktoré svojou časťou priespievajú k celkovej koncepcii sú smerované k cieľu obrody slovanskej hrdosti s vysokou účinnosťou.

Hudobne je dielo koncipované ako plnohodnotný folkový pohanský metal. Folkové prvky tu netvoria časť sekundárnej priority, ktorej efekt má byť iba okrajový. Naopak v ich dôležitosti sú pozdvihnuté na úroveň samotných metalových častí, čím vznikla  dokonalá harmónia predstavujúca skutočný model folkového metalu. Belzagor používa mnoho rozličných nástrojov (nie je zrejmé koľko z nich je skutočných, isté však je, že zvuk týchto nástrojov znie autenticky), ktoré nepoužíva iba v samostatných pasážach ale aj počas metalovej smršte. Samotná produkcia je veľmi vhodne zvolená, nechýba je určitá surovosť, nie však na úkor nejasnosti nástrojov. Belzagor údajne nepoužíva basu, čo sa zdá byť pravdepodobné pretože aj napriek úrovni produkcie tento nástroj nepočuť. Naproti tomu gitara má dosť surový a ostrý zvuk a často svojou hrou doprevádza melódie vytvárané ľudovými nástrojmi. V súlade s obvyklou gitarovou prácou u skupín podobného zamerania nenájdeme ani tu žiadne sóla, čo však nijak nenarúša dojem zo zvládnutia gitary na odpovedajúcej a dobre úrovni.  Je zrejmé, že u jednočlenných skupín dochádza často k použitiu automatu na pozícii bubeníka. Aj keď v tomto prípade nemám istotu, zdá sa, že je tomu tak aj pri Slavlande. Zvuk znie dosť umelo a mechanicky, napriek tomu je hra dosť variabilná a predovšetkým dvojkopak znie v tejto forme dosť efektívne. Tempá sa striedajú dosť často a samotný výsledok znie v celkovej kompozícii veľmi dobre. Vokálna časť albumu pozostáva z drsnejších blackových vokálov, čistého spevu a výborne znejúcich popevkov, sprevádzaných folkovými nástrojmi. Myslím, že Belzagor by na vokáloch ešte mohol popracovať pretože im podľa mna chýba skutočná agresivita a nenávisť a znejú trochu priškrtene. Všeobecne je hudobná stránka Szeptov na veľmi vysokej úrovni.

Nepochybne ide o veľmi prepracované dielo slovanského folkového metalu spájajúce v sebe vynikajúce folkové prvky bezchybne vsadené do agresívneho metalového útoku a ktoré by určite nemalo v zbierke žiadneho nadšenca pohanského metalu chýbať.

Čas: 32:20

Tracklist:

  1. Na Uroczysku
  2. Wedrowka Wzgardzonej Swiadomosci
  3. ObjawienieW
  4. Wojna Trwa
  5. Taniec Wil
  6. W Blasku Gromu 
  7. Lipowe Bogi

Zveřejněno: 17. 07. 2005
Přečteno:
3353 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Dexterarius | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 02. 2008 15:56 napsal/a gutiar
Slavland
tak na začiatok musím poznamenať že som fanúšik tvrdej hudby a v neposlednom rade aj folk alebo pagan metalu ... aj k tejto skupine som sa vlastne dostal tak, že som hľadal niečo nové ... a tak som našiel túto recenziu a prečítal som si ju. Povedal som si paráda snáď to bude dobré ale hneď po prvej pesničke sa mi obrátil žalúdok .. povedal som si no skúsime ďalej snáď to bude lepšie, no veľa svetlých chvíľ sa nenaskytlo ani potom. Tak začneme .. v prvom rade zvuk nahrávok je otrasný, ako keby skupina nahrávala niekde v plechovej búde alebo v tuneli .. (keď zoberieme v úvahu že skupinu tvorí jeden člen čiže stopy sa nahrávajú postupne tak hanba).Celková atmosféra : pesničky v ktorých hrajú iba folklórne nástroje sa aj napriek zlej kvalite zvuku nejako dajú, ale akonáhle príde tvrdá pasáž je to čista disharmónia a zo všetkého sa stane jedna guľa zvuku, to nie je tvrdé ale nepodarené, tvrda hudba znie inak.. Zlatým klnicom je, keď začne spievať spevák tým svojim nedovyvíjaným škrekotom, alebo začne falošne zaťahovať do skladby ... všetko to vyznieva asi tak že sa nahrávam doma s mobilom v izbe, hraje mi hudba na kombe (mono) niekde v pozadí a ja si poškrekujem do nahrávky ...je to maximálne trápne ... podľa mňa je to maximálne chabá oslava predkov , dokonca by som si dovolil kritizovať aj pseudo folkové časti ... znie mi to skôr ako hudba potulných muzikantov niekedy s obdobia stredoveku, pesničky nemajú žiadnu atmosféru žiaden šmrnc, nič, sú ako sa hovorí nemastné-neslané ... výrazove prostriedky ako zvuk, tempo a dynamika mu asi nič nehovoria lebo sú úplne potlačené ... ten chlap dokonca ani nevie v speve frázovať...takže žiadne rozochveté srdce s tej hudby nemám .. akurát sa mi rozochvel žalúdok, hovoriť že ide o prepracované dielko sa mi zdá ako nepodarený vtip. Existujú skupiny ktoré robia kvalitný slovanský pohanský metal, ale toto podľa mňa k nim nepatrí. Je mi ľúto ak som sa niekoho dotkol, ale vyjadrujem tu len svoj subjektívny názor ..