Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

CD 2019, Support Underground / (hard´n´)heavy (& thrash) metal / Slovensko

Z Prievidzy pocházející kvintet MARTUROS je docela zajímavý a neobvyklý úkaz. Parta velmi mladých muzikantů se věnuje muzice svých rodičů – heavy metalu (s lehkými dotyky thrashe). Žánr zdánlivě zažívá v undergroundu jakýsi reunion, ale třeba v tuzemsku se ho neúčastní snad jediná kapela. Myslím s mladickou energií a starými prostředky.

Slovenští mládežníci to svým způsobem vzali za správný konec, i když řada záležitostí je zatím nedotažená a naivní. První, co posluchače praští přes uši, je zvuk. Docela dlouho mi trvalo, než jsem si na něj zvykl. Patina osmdesátých let je neoddiskutovatelná; na jednu stranu fajn retro, na druhou to v dnešní době působí přece jen tak nějak chudičce. Jako bych poslouchal WARLOCK… navíc když se ozve ženský zpěv. Maggee připomíná Doro osmdesátých let a kvituji, že zpívá civilním lehce zastřeným hlasem (sem tam i ostřejším), nikoliv nějakým ukuňkaným; na front pozici má kapela správnou osobu i tvář, slečna je nepřeslechnutelná i nepřehlédnutelná. Oni i pánové v podstatě nedělají nic špatně, s nástroji si rozumí, trochu slabší je to s kompozičními schopnostmi.

Muzika se většinou nese ve středních tempech, kroky nahoru (rychleji…) i dolů (pomaleji…) jsou činěny střídmě, takže sem tam se dá mluvit i o hard rocku a sem tam o thrash metalu. Hlavní slovo mají standardní kytarové riffy a pochopitelně nechybí ani tradiční žánrové koření v podobě sól, která jsou zahraná s přehledem.

Hudba je to často zábavná, ale sem tam se taky cosi zadrhne – některé přechody mi přijdou krkolomné a jakoby autor tápal, jak navázat… třeba ve třetí „Liar“ je takových momentů několik a skladba tím ztrácí švih i nit. Hned v následující se taky těká od přívětivého heavy metalu (sólo záhy po začátku) po zatěžkanou pochmurnou muziku, připadá mi, že muzikanti chtěli do jednoho songu nacpat co nejvíc motivů, opět na úkor plynulosti. To „I'm Lucifer“ plyne jako horská říčka, thrashový úvod mě pravda namlsal na ostřejší krmi, ale i přes několik zvolnění jde o nejdravější pecku křížící NWOBHM s klasickým thrash metalem s dvojkopákovou vozbou a vytaženou baskytarou, která vystrkuje růžky poměrně hojně i v dalších písních.

Velmi dobře se rozjíždí „Midnight Dreams“, zemité potemnělé riffy mají sílu, Maggee zpívá medovým hlasem, ale místo, aby to pánové i dáma zatáhli a ještě více zhutnili, posunou to do bezkrevné roviny s podivnou rytmikou – a opět jsme u toho, že kompozičně by bylo třeba leccos dotáhnout. A pak ten zvuk – jakoby rozkolísaný – někde je kytara vytažená, někde utopená, asi je to záměr, ale v „It's Not Me“ to neladí. Naopak v ní ladí vokál, povedlo se i sólo a jsme pořád u toho samého… nevyrovnanosti. Možná by skladbám i albu prospěl (kromě lepšího soundu) kratší hrací čas – čtyř až osmiminutové písně jsou docela velké sousto, album trvající padesát dva minut zrovna tak, i když samotný akustický závěr je fajn odlehčení.

Čtyřstránkový digipack obsahuje všechny potřebné náležitosti: vložený booklet s texty, fotkami, děkovačkami… jednoduchá, ale funkční grafika, snad jen titulní strana mi přijde taková nijaká – což je samozřejmě věcí vkusu. Objektivně je obal OK, (nejen) letos jsem viděl mnohem horší a od kapel mnohem větších.

MARTUROS jsou na startu a první krok lze ohodnotit jako průměr. Neduhů je na „Nameless“ celá řada, ale na druhou stranu je na něm i spousta povedených věcí, takže mládí vpřed a příště bude určitě líp, pokud muzikantům nedojde elán.

Seznam skladeb:

  1. Angel of Life
  2. Nameless
  3. Liar
  4. This Way Leads Somewhere
  5. I'm Lucifer
  6. Midnight Dreams
  7. It's Not Me
  8. This Is Not a Song, It's Crying for Help
  9. Superheroes of Tomorrow
  10. The Magician

      
Čas: 51:53

Sestava:

  • Matúš Minich – drums
  • Roman Kevický – guitar
  • Maggee Marturos – vox
  • Juraj Ondrejmiška – bass
  • Adrián Rajnoha – guitar

Bandzone
Facebook
Web

Label


Zveřejněno: 03. 05. 2019
Přečteno:
3924 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář