Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP 2019, Happy Mutant / post rock / Česko

KANNOUT jsou jiní. Pozoruhodní, netradiční… takhle jsme začínal svojí poslední recenzi na předchozí nahrávku této kapely. A i když tomuto konstatování jsou dva roky, vyřčené stále platí. A je to jen dobře.

Tahle stále ještě relativně mladá parta z Vysočiny se věnuje hudbě, která koresponduje s její lokací. Když se zmíní tento syrový kout našeho státu, potom, co si odmyslím to rusko/čínské prase na gumovém člunu, vybaví se mi krásná krajina zahalená do mlhy. Melancholie, hloubavá atmosféra, podzimní barvy… Stejným stylem na mě působí i „Soma“. Je to deska přemýšlivá, klidná, ale zároveň pod povrchem pulzující a v určitých fázích způsobující neklid.

KANNOUT se od první nahrávky vyvíjejí, ale rukopis zůstává stejný a tak se nejčastěji pohybujeme ve středních až pomalejších tempech, která sedí na citlivé rytmice, hravé base a kytarových kudrlinkách. Instrumentální část mi přijde v pořádku už od počátků, co je ale nejmarkantnější změnou, je hlasový vývoj zpěvačky Gáby, která od poměrně nejistých prvních krůčků udělala velký pokrok a to, co bylo ze začátku, z mého pohledu, slabinou kapely, se postupně stalo jednou z předností.

Společně s vokálem jdou ruku v ruce texty. O tom, jak je vždy skvělé, když tuzemská kapela zpívá v mateřštině, se nemá snad ani cenu bavit, když jsou pak slova chytře poskládána a korespondují s hudebním podkladem, je to oboustranná výhra.

KANNOUT doposud neměli fyzický nosič a nechávali tak své nahrávky jen proplouvat v podobě jedniček a nul éterem. Tenhle mrzutý fakt naštěstí už s novinkou odstranili a tak si ve své historii dopřáli první vinyl, který stojí nejen za poslech. Ve striktně limitované edici 100 kusů je možno všech pět skladeb poslouchat z oku lahodícího tyrkysového průhledného vinylu, jehož barva pěkně koresponduje s titulním artworkem, který dává poměrně silně vzpomenout na momentálně hibernující projekt Matěje Lipského NEGATIVE FACE a jeho deset let starou poslední desku „The Garden Of Wishes“.

Z pětice skladeb je nejvýbušnější hned první „Voda svírá“, která je velmi silná ve svém refrénu. „O hadu“ má stále ducha předchozí tvorby, stranu A uzavírající „Labuť“ je spíš jen takovou rozdělovací věcí mezi touto stranou a tou následující. I když se mi první část líbí, strana B mi přijde jako dosud nejsilnější materiál, který KANNOUT vytvořili. „Paměti H.“ uvádí slova paní H., dále se ale jedná o skladbu, kde si vše sedlo. Výborně rytmicky poskládaná věc, a když Gába zakřičí „dopis je jako světlo, jako paprsek hvězdy“, má to sílu, podobnou té z úvodního proslovu. Závěrečná „1984“ se přes svůj pozitivně naladěný začátek změní v silně atmosférickou až zádumčivou záležitost, kterou obzvláštní kytarové sólo a citlivě vložené synťáky, aby skladba v závěru vybuchla jako sopka...

KANNOUT opět koncentrovali veškerou sílu do kratšího formátu, což nijak nevadí. Stále platí, že je lepší méně a dobře, než více a… Tahle kapela si už fyzický nosič zasloužila a je jen dobře, že to vše takhle pěkně dopadlo.

Seznam skladeb:

  1. Voda svírá
  2. Ohadu
  3. Labuť
  4. Paměti H.
  5. 1984

Čas: cca 21 minut

Sestava:

  • Gabriela Strašilová - vokál
  • Pavel Dvořáček - basa
  • Radek Čáp - kytara
  • Jakub Žáček - bicí

https://www.facebook.com/kannoutband


Zveřejněno: 26. 04. 2019
Přečteno:
4053 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář