Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

CD 2016, Addicted label without name and logo / doom, psychdelic, stoner, post metal / Ukrajina

Ruský label bez jména a loga nám do redakce poslal deset cédeček ruských a ukrajinských kapel, která (spolu)vydal v průběhu posledních tří let. Některá pravda nezáří novotou, ale když moskevský fanoušek doom, stoner, psychedelic, jazz, punk... music usoudil, že bychom o jeho produktech měli ztratit slovo, tak mu vyhovíme.

Jednou z ukrajinských skupin jsou MOTHER WITCH & DEAD WATER GHOSTS. Pod sáhodlouhým názvem působí od roku 2013 a věnují se v poslední době docela populárnímu míchání doom metalu a psychedelického stoner rocku. U podobně laděných kapel bývá stěžejním atributem kvalita vokálu. Tím nechci snižovat umění ostatních členů, ale když je za mikrofonem průměrný hlas, sebelepší muzika nevyzní tak, jako když hlasivky čarují. A ještě lépe, pokud se zpěvu ujme žena. A jedna taková „matka čarodějnice“ stojí v čele „mrtvých vodních duchů“ a s hlasem opravdu kouzlí.

Nedá se říci, že by Ukrajinci přišli s něčím neslyšeným, na druhou stranu je jejich druhá ne tak dlouho hrající placka podařeným počinem. Hned relativně dlouhé instrumentální intro naznačuje, v jakých vodách se kapela pohybuje – že jí nejsou cizí zatěžkané riffy ani táhlé melodie, ani nějaké to brodění se v bahýnku. Od dvojky „Storm“ se ale začínají dít mnohem zajímavější věci. Sludge nádech na úvod doplňuje kvílivý Mariin vokál, aby se záhy muzika překlopila do vcelku živelného psycho-doom metalu a zpěvačka nasadila hluboký zastřený hlas. O tom, že ve světě se podobně laděných vokalistek pohybuje řada, netřeba pochybovat, ale když se to umí, vždy to potěší. Maria je docela živel, vedle polohy používané v psychedelic/stoner ranku se vydává i do hájemství, v němž se šeptá i pěje čistým hlasem – to když kapela ubere na zachmuřenosti a vydá do spíše (post)rockových než metalových sfér. Nejsilněji ale působí doomové momenty, alespoň na mě, třeba pasáž, v níž spodek tvoří vcelku obyčejný monotónní rytmus, nad nímž se vznáší kytarové „zpívání“.

Ani „Grace“ nezaostává, byť v ní jsou používány podobně postupy včetně střídání těžších a lehčích momentů, vrcholem nahrávky je ale následující „Ruins of Faith“. Maria se zpočátku s každým slovem mazlí, kytara jen tak zlehka vybrnkává, aby posléze začala tlačit na ostřejší pilu a zpěvačka se proměnila v opravdovou čarodějnici; na to, jak je zpěvačka drobná, má v hrdle neobyčejnou sílu. Určitě by se neztratila mezi divami na Doom over Leipzig, ale zatím si musí vystačit s Doom over Kiev… (akce opravdu existuje a kapela tam předloni vystoupila po boku SATURNUS nebo SWALLOW THE SUN). K žánrovým velikánům sice ještě něco chybí, ale „Ruins of Faith“ je slušný počin, který baví i díky půlhodinové stopáži, což je na doom metal proklatě málo, ale mně to ke štěstí stačí. Stejně tak potěší lehký závan Orientu v závěrečné „Two of Us“.

Obal vypadá na první pohled stylově, šestistránkový digipack obsahuje hezké obrázky historických staveb, na titulce hlídají duchové svou kněžku, ale citelně chybí texty a jakékoliv informace o kapele  i nahrávání. Nechybí jen odkazy na tři labely, které se o vydání podělily.

Přesné hodnocení: 6,5/10

Seznam skladeb:

  1. Subterranean V
  2. Storm
  3. Grace
  4. Ruins of Faith
  5. Two of Us

Čas: 27:32

Sestava:

  • Maria Teplitskaya – vocals
  • Vitaliy Zhavnerchik – bass
  • Maxim Sorochuk – drums
  • Sergey Darienko – guitars
  • Evgeniy Basyul – guitars

Bandcamp
Facebook

Facebook label


Zveřejněno: 05. 04. 2019
Přečteno:
3849 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář