Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

SAVAGER, ROADWOLF, ROADHOG, LIQUID STEEL, AIR RAID

Oprašte staré džísky, oblékněte seprané tričko Mejdnů, nasoukejte se do tygrovaných legín.

To bylo motto prvního ročníku akce, která v tuzemsku nejspíš nemá obdoby. Pět zahraničních kapel vyznávajících heavy metal, víceméně old school ražení, se objevilo na jednom pódiu v českém klubu. A nemohlo k tomu dojít jinde než v Písku, městu starým metalovým formám zaslíbenému. Kam jinam by na prakticky neznámé spolky hrající nemoderní muziku přišlo 170 lidí? I tak mi to přišlo málo, čekal jsem víc, hlavně podle ohlasu na Facebooku, ale dnes už se nedá věřit ničemu. (Johan)

I když… pět kapel určitě věří v sílu heavy metalu v té podobě, v jaké jsme ho poslouchali před třiceti a více lety. Ale vedle pamětníků dorazily i mladší ročníky a hlavně se mladší ročníky objevily na pódiu. Hned první kapelu tvořili hodně mladí muzikanti, kteří se s vervou pustili do heavy metalu, který sice obsahoval melodie i všechny typické znaky, ale zároveň byl neučesaný a živelný. Před akcí jsem od polských SAVAGER čekal bídu, protože nahrávka, kterou jsem si na netu zběžně poslechl, zněla příšerně. Živě to byla jiná kapela a jiná muzika, ve finále mě právě první parta bavila nejvíc. A často jsem si při jejím setu vzpomněl na Coorneluse, který by po pěti minutách vystoupení zešílel. (smích) (Johan)

Dorazil jsem akorát na první písničku polské bandičky SAVAGER. I když kromě EP „Casus Belli“ toho mladíci nemají příliš za sebou, tak projevem působili, že jsou na scéně hromadu let. Bubeník se nebál používat dvojkopák, zpěvák svůj hlas hnal někdy i o oktávu výš a dvě kytary otevíraly prostory pro různé hudební parádičky přes sóla nebo vyhrávky. Speedově naladění metalisté splnili to, co se čeká od první kapely. Metalem v nejsyrovější podobě dostali publikum do varu a vystavěli pevné základy pro další vystupující. (Kubina)

Největším překvapením večera se pro mě stalo vystoupení ROADWOLF. Frontman komunikoval s posluchači na jedničku. Občas při svém pěveckém výkonu šel na kolena, aby měl k běsnícím maniakům pod pódiem blíže. Pobavilo mě, když bicman rozhazoval do publika paličky. Docela se divím, že měl při poslední písničce čím bubnovat, hehe. Abych se pouze nerozplýval, jakou Rakušáci dokáží udělat show, je třeba zmínit baskytaristův skvělý hlas, kterým pomáhal hlavnímu vokalistovi. Nicméně nejvíce jsem si užíval, jak jsou jednotlivé skladby vystavěné a kytaristovu mistrovskou hru. Chvíli hrál tradiční heavy, pak to skoro připomínalo glam, nebo vypálil osvěžující rychlý riff. Při sólování zas se strunami vibroval a kouzlil. Uf, to bylo něco! (Kubina)

Po Polácích se na scéně objevili Rakušané ROADWOLF, kteří nahradili původně ohlášené TENSION  z Německa. A následoval propad v čase ještě hlouběji. ROADWOLF mi připomněli CITRON z období „Plni energie“ – chvíli heavy metal, chvíli hard rock, chvíli rychleji, chvíli ve středních tempech. A opět poměrně mladí muzikanti, s výjimkou zpěváka, který už něco pamatuje. (Johan)

Před festem jsem aspoň zběžně poslechl všechny kapely, abych věděl, do čeho lezu. Heavy metal se mi doma na gramci nebo v CD přehrávači v posledních letech točí sporadicky, v podstatě jen když píši nějakou recenzi, ale ROADHOG mě v klidu domova celkem zaujali. Druzí zástupci polské scény se živě předvedli v dobré formě, zpívající basák disponoval kvalitním čistým vokálem a taky trvalou (jestli měl přírodní kudrny, tak se omlouvám – úsměv). Na pódiu se začala odehrávat klasická písecká podívaná, po nesmělých pokusech se skokani začali množit, stejně jako chytlavé melodie v klasickém heavy metalu, který dával vzpomenout na velikány žánru z osmdesátých let. (Johan)

Suverénně nejostřejší lokty měla partička ROADHOG. Ještě aby ne, když jejich kytaristé měli trika od KREATOR a RAZOR. Jenže chvíli jim trvalo, než si mě získali na svou stranu. Ze začátku chyběl nějaký zapamatování hodný kapelní výraz. Střídal se heavy, pak nejprimitivnější thrash, což mi přišlo tuctové. Ale asi jsem měl jenom nějakou slabší chvilku, protože ze stejdže začali vzduchem létat první lidé. (Kubina)

LIQUID STEEL na sebe upozornili ještě před tím, než začali hrát, když všude po Divadle rozmístili samolepky svého loga. Druhá kapela, která mi přišla, že ví, co opravdu chce hrát a zároveň se uměla prodat. Tak nějak jsem čekal, kdy se večer objeví někdo podobný MEJDNŮM. Zpěvák měl podobnou barvu hlasu jako Dickinson, podobně burcoval lidi, někdy se jak ďábel smál, pak zas hvízdnul, nebo se naučil českou frázi: „Ahoj, jak se máš?“ Vlastně jsem se měl celkem dobře, protože mi není padesát a na heavymetalovém festivalu jsem byl prvně, hehe. (Kubina)

LIQUID STEEL pokračovali ve střídání Polsko-Rakousko-… Hudebně se jednalo o docela podobnou záležitost jako předchozí severní sousedi, kapela ale disponovala sólovým zpěvákem, který chvilku nepostál, stejně jako skokani, jimž vévodil torpédoborec Weyška. (smích) Není legrace tohoto velikána zachytit, ale naštěstí se vše odehrálo bez karambolu. Ale zpátky ke kapele – předák disponuje zajímavě zabarveným hlasem, takovým zvláštně měkkým, ale uměl vytáhnout i pořádný ječák. K IRON MAIDEN to opravdu nemělo pocitově daleko, ještě blíž měl frontman k publiku, nad jehož hlavy  se na konci setu vydal na krátkou rozplavbu. (úsměv) Vypadalo to, že si kapela vřelé přijetí a všeobecnou divočinu pěkně užila… díky na závěr nebraly konce. (Johan)

Švédský královský nálet dopadl nad má očekávání. Je tedy pravda, že AIR RAID jsem měl nejvíce naposlouchané. Takže když vtipně dohoukaly v intru sirény, jež svolávaly hroziče na značky, a pánové vypálili hitovku „Hold the Flame“, moc dobře jsem věděl, která bije. Třetí skladbou byla moje oblíbená „Hell and Back“. Kdo nepodcenil přípravu s návykovou deskou „Across The Line“, musel mít pocit, že se s účinkujícími zná od mala. Zvuk dokonalost. Všechny instrumenty i zpěv – tady se nedá nic vytknout. Skutečná první liga. Uvězněný v melodiích s pocitem výjimečného zážitku jsem se, krom házení hlavou, na moc věcí nezmohl. Potěšilo i zařazení novinkového singlu „Demon´s Eye“, jenž mi na sedmi zelených palcích říká „pane“. (Kubina)

AIR RAID byli nejvíce profi souborem večera. Bylo znát, že je to po všech stránkách vyspělá kapela, která má něco za sebou. Od prvního okamžiku mělo všechno řád a smysl, tedy kromě neustávajícího běsnění fanoušků. Hudebně šlo o heavy metal, který mi není až tak blízký, chyběla mi větší nespoutanost, ale kvalita nešlo sehrané partě upřít. Po předchozích vokalistech se švédský frontman držel trochu zpátky, používal hlavně civilní lehce zastřenou polohu, ale když bylo třeba, dokázal taky přitlačit na výškovou pilu. Kapela sázela typické melodie, chytlavá sóla, všechno znělo dokonale, hodina celkem rychle utekla a lidi se bavili stejně jako muzikanti, kteří odehráli nejdelší set, přesto zamrzelo, že na mohutné vyvolávání nezareagovali a na přídavek se nevrátili. (Johan)

Na rovinu – nikam jinam než do Písku bych na takhle laděnou akci nejel. Ale Písek není jen o muzice, je i o potkávání se s kamarády a o jedinečné atmosféře, která opět zavládla a kterou si i kapely musely užívat. Vše si užili i fanoušci – a ve srovnání s ostatními akcemi TN crew se kromě stálých abonentů sešla trochu jiná společnost – hodně triček IRON MAIDEN, hodně džísek s heavy nášivkami a sem tam nějaký pitomec, který nebral ohledy na lidi kolem sebe a v opileckém rauši rozléval pivo, takže plac pod pódiem se brzy proměnil v kluziště. (úsměv) Pochvalu zaslouží dodržování časového rozpisu, takže se končilo v půl dvanácté, což považuji za ideální stav. Jediným otazníkem zůstává, zda se za rok uskuteční druhý ročník. Lidí nebylo tolik, aby pořadatelé zajásali, na druhou stranu mohlo být vstupné o pár desetikorun vyšší a všechno by klaplo. (Johan)

Fotky: Syky, Skalík

Sykyho galerie a videa

Skalíkova galerie

KubaAjzova videa
SAVAGER 1
SAVAGER 2
ROADWOLF 1
ROADWOLF 2
ROADHOG 1
ROADHOG 2
LIQUID STEEL 1
LIQUID STEEL 2
AIR RAID 1
AIR RAID 2
AIR RAID 3

 


Zveřejněno: 27. 03. 2019
Přečteno:
3975 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář