Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CD 2018, MetalGate Records / death/thrash metal / Česko

NAHUM jsou příkladem pracovité kapely. Hodně pracovité. K současnému postavení se dopracovali postupnými promyšlenými kroky, mezi kterými nechybí časté koncertování, alba vydaná v optimálních rozestupech (a nejdříve vlastními silami), důraz na grafiku i zvuk. Všechnu tu snahu korunuje letošní album „Within Destruction“, které, troufám si tvrdit, disponuje světovými parametry.

Začíná to hned při pohledu na obal. NAHUM své třetí album vypravili luxusně, sice v plastové krabičce, ale s přebalem z tvrdého papíru a s bookletem, který je vyladěný do posledního detailu a kterému vévodí skvělá práce ruského výtvarníka Vladimíra Čebakova (kapela uvádí, že dělal obaly pro SODOM či KATALEPSY, ale jeho portfolio je mnohem širší, spolupracoval hlavně s ruskými kapelami, třeba ARKONOU, ROSSOMAHAAR, ale i s našinci ŽREC). Titulní obrázek k produkované muzice parádně sedí, pokračuje i přes hřbet bookletu a určitě by se ještě lépe vyjímal na velkém gramo-formátu, ideálně gatefoldu. Další kladné body bere nahrávka za zvuk. Náběry pánové pořizovali ve třech studiích a finalizace proběhla v Hertzu, který proslavila kompletní polská špička, jíž netřeba jmenovat. Snad posluchači výsledek ocení a pořídí si fyzický nosič, protože poslech z obývákových reproduktorů se s tím z bedniček u PC nedá srovnat.

Co by ale byly platné všechny doprovodné záležitosti, kdyby muzika nestála za nic. Naštěstí to není případ „Within Destruction“. Kdybych měl nahrávku popsat jednou větou, zněla by asi takhle: Ač NAHUM nesrší originalitou, nahráli intenzivní masakr plný promyšlených kompozic a výborných muzikantských výkonů.

Od začátku je zřejmé, odkud vítr vane. Po kratinké introdukci se nejprve objeví typický thrashový postup, na nějž záhy navazuje death/thrashové tepání, posléze kvílivé i standardní sólo, v obou případech kratinké, do toho Pavel řve jako tur, bicí dusají a kytary řežou; a to pořád není všechno, následuje valivá pasáž, pasáž takřka pochodová, pasáž devastující a několik dalších melodických výpadů – za tři minuty toho NAHUM stihli opravdu hodně. A naznačili, v jakých intencích se budou dále pohybovat. A pohybují se v nich s grácií, už dlouho mi nějaká skoro deathová nahrávka tak nepadla do noty. Je to hlavně tím, jak jsou jednotlivé tracky pestré, jak se mění nálada, rychlost, jak se kapela neštítí chytlavých melodií, jak se nebojí uhnout k heavy metalu, sem tam onu zlověstnou masu zjednodušit, jak se snaží pořád něčím překvapovat a držet posluchače v napětí. A nebo ho trochu postrašit. (úsměv) Recitativ v úvodu „When the Sun Turns to Black“ vyznívá strašidelně, skladba pak dlouho neuhne z totální destrukce, až ji rozčísne další parádní sólo... a druhá půlka je zase samý zvrat.

Pitvat song po songu nemíním, výše popsané se objevuje i v dalších skladbách, tu je nahoře brutalita, tu melodika, vládne hlavně death metal, ale nezapomíná se ani na thrash, vokál je chvíli totální hniloba, chvíli srozumitelnější řev, o recitaci už tady řeč byla. K dobrému přijetí v mém případě bezesporu přispívá i rozumná stopáž skladeb a vlastně i celého alba – v prvním případě se pohybujeme mezi třemi a čtyřmi minutami, ve finále končíme na čtyřiatřiceti minutách a oboje mi přijde jako naprostý ideál. I přechody mezi pomalejšími a rychlejšími / deathovými a thrashovými úseky mi přijdou dobře zvládnuté, a když už se objeví nějaká „ohraná“ záležitost, netřeba se obávat, že by trvala dlouho. A zařazení rozvláčnější a nejdelší „oddychovky“ na závěr je taky dobrý tah, po všech těch eskapádách je tu možnost se „srovnat“, nadechnout a zapřemýšlet, jestli u nás v poslední době vyšlo kvalitnější žánrové album. A co u nás, „Within Destruction“ snese poměření s většinou nahrávek za hranicemi.

Přesné hodnocení: 8,5/10

Seznam skladeb:

  1. Within Destruction
  2. The Last Attack of Final Cataclysm
  3. When the Sun Turns to Black
  4. Between the Hammers of Doom
  5. Mother Death
  6. United in Hate
  7. Whores of War
  8. Grand Finale
  9. Annihilated- All- Absolutely.

Čas: 34:19

Sestava:

  • Tomash Nahum – lead and rhythm guitar
  • Pavel Balcar – lead vocal
  • Tom Brighter – drums
  • Michal Kapec – solo and rhythm guitar
  • Jan Balcar – bass guitar

Bandzone
Facebook
MetalGate

 


Zveřejněno: 21. 12. 2018
Přečteno:
4870 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 12. 2018 09:06 napsal/a Pavel
smutný kino
Je to smutný kino, trošku mi to připomíná mega film s mega rozpočtem který skouknu ale za týden už na něj nevzpomenu. Ale v českých hájích to bude slavit úspěch o tom žádná....