Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Souhrn zajímavých alb, které vychází v prosinci 2018 + tipy na koncerty.

Johan

SINIESTRO (Švédsko) – „Arctic Blood“
Black/thrash metal, Black Lion Records
Nebýt ETEF festu, asi bych o existenci kapely SINIESTRO neměl potuchy. Nicméně švédsko-chilská parta mě ve Volyni připravila nejpříjemnější překvapení. Živelnou jízdu dirigoval jihoamerický tlučmistr s takovým entuziasmem, že jsem mu po koncertě musel vyseknout poklonu. Tu si zasloužila celá kapela, která nebrala ohledy na žánrové hranice a sypala black, thrash, místy i punk, prostě starou dobrou špinavou muziku. Ta doufám bude znít i z letošního čtyřskladbového EP, které vyjde 10. prosince, aspoň zveřejněná titulní kompozice tomu nasvědčuje…

FERAL (Švédsko) – „Flesh for Funerals Eternal“
Death metal, Transcending Obscurity Records
Deathmetalových kapel je na světě tolik, že se v nich nemůže orientovat ani totální deathmetalový šílenec. Tím rozhodně nejsem, nicméně občas mi před nos přistane nějaká nahrávka, která mě donutí zapátrat, co že to je za partu, která hraje muziku, která mi přijde výborná. Třeba tihle FERAL… Švédsko, špína, extrém, zlo… ale i kreativita. Prostě mi jejich třetí řadovka sedla, 30. prosince může sednout každému, kdo touží po fyzickém nosiči, digitálně lze zatím ochutnat zde.

Tipy na koncerty:
2. 12. MASTER’S HAMMER, NIFELHEIM, BOHEMYST, Brno – Sono Music Club
3. 12. REVOCATION + ARCHSPIRE + SOREPTION + RIVERS OF NIHIL, Brno – Melodka
15. 12. METAL CHRISTMASS, Sušice – Tradiční kloub
29. 12. SATAN KLAUS FEST, Volyně – Na Nové

 

Coornelus

MYRKUR (USA/Dánsko) – „Jupiter“
Doom, folk, metal / Relapse Records
Kuj železo, dokud je žhavé. Tímto heslem se řídí všechny labely na světě, které se snaží generovat co největší zisk. Proč by to tedy nemohli dělat i u Relapse Records, že? V případě MYRKUR alias Amalie Bruun se od počátku jejího vzestupu zdálo, že forma převyšuje obsah. Osobně jsem tento názor musel postupem času přehodnotit. Loňská velká deska není žádným zázrakem, ale rozhodně si nezaslouží smést ze stolu. Letošní (necelý) koncert v rámci festivalu Brutal Assault potom moje domněnky jen upevnil. Není to zlé. Sličná víla původem z Dánska vydává v prosinci dvouskladbové EP, které kromě digitální verze vyjde jen jako sedmipalec a to v tmavě fialovém provedení. O tom, že je Amalie momentálně v kurzu, svědčí velkorysý náklad tisícovky kusů.

KANNOUT (Česko) – „Soma“
Alternative post rock, hardcore / vlastní release
Tato mladá parta z Vysočiny proplouvá posledních pár let poměrně aktivně tuzemskými kluby. Dosud se jí do diskografie mohou počítat dvě EP a jeden singl, což není nic výjimečného, akorát, že to vše má jednu vadu. Všechny svoje nahrávky totiž KANNOUT dosud realizovali jen jako digitální release. Nová pětiskladbová záležitost by se už ale měla na 99 % objevit na vinylu z kraje příštího roku, což ale ještě nějaký čas potrvá a tak od prosince bude novinka volně k poslechu v podobě jedniček a nul. KANNOUT celou dvouletou studiovou mezeru vyplnili pilným cvičením, skládáním a živým hraním. Jejich, nejen na místní poměry, zajímavě pojatý mix atmosférického post rocku s přesahy k hardcore (hlavně díky textové stránce) s nestandardně pojatými hlasovými plochami zpěvačky Lary má potenciál zaujmout nejen hloubavého posluchače.

Tipy na koncerty:

6. 12. PLF, GRIDE, INSISTENT, ENTRAPPED, České Budějovice - MC Fabrika
6. 12. WALTARI, Praha - Rock Café
8. 12. Killed By Brno vol. 16 / Filip Forever Gig, Brno - Yacht klub

 

Opat

SVARTIDAUĐI (Island) – „Revelations of the Red Sword“
Black metal, Ván Records
Po šesti letech islandští narkomani konečně vydají druhé řadové album. Po fantastickém debutu „Flesh Cathedral“ byl hlad po další studiovce velký a ukojen byl „pouze“ několika EPčky. Zatímco „Hideous Silhouettes of Lynched Gods“, které obsahovalo dvě starší skladby, a „The Synthesis of Whore and Beast“ mě bavily velice, dosud poslední nepojmenované takový dojem nezanechalo. To ovšem neznamená, že by těšivost na plnohodnotný materiál byla nějak zásadně narušena. Věřím, že si SVARTIDAUĐI nechali pro řadovku to nejlepší a dočkáme se třičtvrtěhodinky disharmonií, hnusné atmosféry, zastřeného vokálu a neurvalých kontrastů a gradací. Těším se také na další produkční počin ze studia Emissary, jež vlastní Stephen Lockhart z milovaných REBIRTH OF NEFAST. „Revelations of the Red Sword“ vyjde už v pondělí u Ván Records.

KHORS (Ukrajina) – „За межами тваринного (Beyond the Bestial)“ (EP)
Black metal, Ashen Dominion
Zatímco situace na Ukrajině vypadá tak, jak vypadá, KHORS společně se souputníky RAVENTALE vyrazili na krátké evropské turné, které mimo jiné neminulo Prahu a Plzeň. Na první zmiňované zastávce jsem byl a obě skvadry předvedly sice zkrácený, ale i tak vynikající set. Nutno říct, že nepřekvapivě, s oběma už jsem měl živě tu čest a očekávat šlo jedině profesionální vystoupení. A také studiově Ukrajinci obvykle poskytují záživný materiál, například deska „Return to Abandoned“ je skutečně zdařilým dílem. Tentokrát se KHORS vytasí 8. prosince s EPkem, které má ale stopáž jako lecjaká plnohodnotná deska (téměř 35 minut). Od poslední řadovky uplynuly už tři roky, takže nová porce přijde vhod.

INFERNO (ČR) / DEVATHORN (Řecko) – „Zos Vel Thagirion“ (split)
Black metal, World Terror Committee
Poměrně brzy po řadové desce „Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution)“, jež ukázala INFERNO v zase nové podobě oproti předchůdci, se karvinská banda spolčila s řeckými okultisty DEVATHORN, aby nám naservírovala hned 20 minut nové hudby. Řekové se pak podílí dalšími 13 minutami. INFERNO sice pokračuje v intencích loňského počinu, ale jak je u něj v posledních letech zvykem, stát na místě nezůstane. Přidává se mnoho dalších elementů, které dohromady tvoří zprvu nepřístupnou masu, jež ale postupně sloupává slupky mnohovrstevnatého celku. INFERNO naprosto přesáhlo geografické hranice, jeho vývoj je obdivuhodný. U DEVATHORN nějaký zásadní skok nečekám, ale rozhodně budou důstojným partnerem. Splitko vyjde na CD i LP 11. prosince u World Terror Committee.

VENOM (Anglie) – „Storm the Gates“
Heavy/black metal, Spinefarm Records
Nesmrtelný Cronos se svými dvěma kumpány po třech letech zase vydá sbírku hned 13 písní, která na jednu stranu potěší mnoho fanoušků už jen tím, že vyjde, na druhou stranu se jistě dočká kritiky, že už to není co dřív a že se VENOM příliš opakují. Neočekávám totiž, že by nějakým zásadním způsobem posunuli své vyznění jiným směrem. Bude to punkem načichlý heavy metal s nabasovaným zvukem a odérem black metalu, který už je v případě VENOM skutečně spíše esencí, nikoli gros. Cronosův nezaměnitelný hlas na nás bude štěkat zase něco o dlouhovlasých punkáčích a já se na to těším. Hlavně si vždycky vzpomenu na koncert na Brutal Assaultu pár let zpět, kdy to trojice rozbalila ve velkém stylu a patřila k jedněm z vrcholům, ač jsem to možná zprvu nečekal. „Storm the Gates“ vyjde 14. prosince.

SULPHUR AEON (Německo) – „The Scythe of Cosmic Chaos“
Death metal, Ván Records
Němečtí Ván Records vydají v prosinci kromě SVARTIDAUĐI ještě jednu desku hodnou pozornosti. Lovecraftovci (ač je toho v metalu už nějak moc) SULPHUR AEON patří k nepříliš známým seskupením s potenciálem zaujmout. Předchozí počin „Gateway to the Antisphere“ byl dost zdařilý, vlivy amerických legend jsou hudbou SULPHUR AEON prostoupeny nevtíravě, navíc je jejich death metal hodně protkaný černotou. Němci se nebojí pořádně zabřednout do chaotických pasáží, hrají si s atmosférou a posluchač musí být stále ve střehu. Neříkám, že jde o úplně top ligu, ale rozhodně doporučuji, aby „The Scythe of Cosmic Chaos“ 21. prosince neuniklo vaší pozornosti.

Tipy na koncerty:
8. 12. MARDUK, VALKYRJA, ARCHGOAT ad. – Plzeň, Hospoda Pod Kopcem
9. 12. KREATOR, DIMMU BORGIR, BLOODBATH, HATEBREED – Praha, Fórum Karlín
11. 12. ULSECT, ZHRINE – Praha, Underdogs‘
28. 12. HATE ad. – České Budějovice, Restaurace Gerbera

 

Peťan

WITCHING HOUR (Německo) - "...and Silent Grief Shadows the Passing Moon"
Black/thrash metal, Hells Headbangers Records
Němečtí WITCHING HOUR patří k ostříleným jménům slavné metalové scény ze Severního Porýní - Westfálska. Dlouho o nich nebylo slyšet, ale teď je tichu konec. Po dlouhých sedmi letech přichází trojice s novým albem, které bude již třetí v jejich diskografii. Nutno podotknout, že tentokrát se tvorba kapely bude ubírat více temným a pravděpodobně "pomalejším" směrem. Pořád ale na desce "...and Silent Grief Shadows the Passing Moon" najdeme poctivý black/thrash metal staré školy. Album vychází těsně před Vánoci u amerického labelu Hells Headbangers Records a bude obsahovat šest skladeb se stopáží přes čtyřicet minut.

NEKROFILTH (USA) - "Worm Ritual"
Death/thrash/punk, Hells Headbangers Records
Patnáct válů a třicet minut. Co jiného taky čekat od NEKROFILTH, že? Tato americká sebranka je v našich končinách dobře známá díky koncertům i vydáváním nosičů u Doomentia Records. Nová deska "Worm Ritual" však vyjde u Hells Headbangers Records a čeká nás zase neskutečný nálet špinavého metal/punku. NEKROFILTH jsou ztělesněním undergroundu a podle singlu to na nové desce jen potvrzují.

BLOOD FEAST (USA) - "Chopped, Diced and Sliced"
Death metal, Hells Headbangers Records
A do třetice opět titul od Hells Headbangers Records. Veteráni old school death metalu BLOOD FEAST jsou při chuti a po loňské návratové desce, vydají nové EP, které pojmenovali "Chopped, Diced and Sliced". Obsahovat bude celkem pět nových songů a jeden živý záznam z koncertu v Osase na vyhlášeném True Thrash Festu. Od BLOOD FEAST nemůžeme čekat nic jiného, než syrový starý death metal s thrashovými prvky.

Tipy na koncerty:
15.12. SODOMIZER, WOMIT ANGEL, Mladá Boleslav - Farářova sluj


Zveřejněno: 01. 12. 2018
Přečteno:
3600 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář