Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Na otázky odpovídala kapela jako jeden muž. (úsměv)

TELESA OHNEPAL – kladenská hardcore/punk kapela fungující od roku 2011, na kontě má eponymní LP z roku 2015 a aktuálně split s ThANX.

Pozn.: Původně mělo jít o dvojrozhovor, obě kapely (ThANX a TELESA OHNEPAL) dostaly stejné otázky, ale protože odpověděly velmi podrobně, došlo k oddělení obou částí.

V první řadě by asi bylo fajn, kdybyste svou kapelu představili. Moc se o vás neví, takže kdy jste vznikli, proč, jaký význam má váš název, kdo v kapele hrál a kdo v ní hraje nyní…

TELESA OHNEPAL – kapela postavená v roce 2011 z ostřílených matadorů HC scény, stojící na pomezí punku a hard core, míchající nový i tradiční přístup k uvedeným žánrům. Hudba i české texty porušují zažité škatulky a baví se hledáním nových cest a zákoutí při zachování HC přímočarosti. V roce 2015 vychází bezejmenný debut, který byl dobrým odrazovým můstkem pro koncerty po celé České republice. V roce 2016 dochází ke střídání na postu kytaristy, kde původního člena Stříbra vystřídal Leoš Játro. Kapela po zvukové stránce přitvrzuje, ale stále si zachovává svojí osobitost. Sehranost nové sestavy podtrhuje finalizovaný materiál pro split s ThANX, kteří jsou partnery jak pro desku, tak pro společné turné v září 2017. Ke konci roku 2017 z kapely odchází zpěvák Radim a zpěvu se zhostil ve scéně známý Kratos (P.S., KRITICKÁ SITUACE, atd…). V roce 2018 vychází aktuální split s bratry ThANX.
Aktuální sestava kapely tedy je: Kratos – vokály, Leoš Játro – kytara, Máša – basa a Macek Suk – bicí.
Co se  významu názvu kapely týče, pohybujeme se někde mezi finskou skokankou na lyžích a druhem trychtýře. (úsměv)

Na BZ máte uvedeno hardcore-punk, ale to je široký pojem. Snažíte se k téhle muzice přistupovat trochu jinak, nehrajete přesně podle žánrových standardů… Kam byste zařadili svou tvorbu?

My nějaký škatulkování neřešíme, hrajem si to tak nějak po svém, jak to přijde a jak nás to baví. Jinak myslím, že dnes máme blíž k hardcore, punk tam ale pořád je.

Většina členů za sebou má pestrou hudební minulost, nejen co do počtu projektů, ale i žánrů. Zaregistroval jsem i doom/death metal, punk… mají tyhle zkušenosti vliv na vaši současnou tvorbu? Víte za ty roky, čemu se chcete vyhnout, co naopak zvýraznit a co do HC/punku třeba vpašovat z jiných ranků, aniž by to působilo křečovitě?

Když se to udělá dobře, tak i smažba má svůj smysl. Hudbu děláme srdcem a to je důležitý. Každý z nás si samozřejmě ze svých předchozích kapel a zkušeností přinesl to své, ale myslím, že nám chemie v kapele funguje dobře. Snažíme se to dělat po svém, ale zároveň bez té křečovitosti. Jestli se nám to daří, musí posoudit posluchači, myslíme ale, že jo. (úsměv)

Řada z vás působila v komerčně úspěšnějších kapelách. Jaké na to máte vzpomínky? Chtěli byste se muzikou živit? A byli byste ochotní v takovém případě udělat nějaké kompromisy? Chtěli byste hrát třeba hip hop (jak zpívají ThANX – úsměv)?

Myslím, že nikdo z nás nikdy v komerčně úspěšné kapele nehrál a ani se na to nechystá. (úsměv) To je bez kompromisu. Hip-hop – proč ne? Žánrům se nevyhýbáme žádným, pokud to zrovna není komerčně úspěšná sračka! Když si to vezmeš, tak se dá z jakéhokoliv žánru vytěžit tak, aby tě to bavilo hrát a byl´s spokojenej. Záleží jen na pojetí a kvalitním instrumentálním zpracování. Každá zkušenost tě posune dál…

Společná alba dvou kapel se v hardcore/punk světě objevují zhusta, splitka jsou při obvyklé stopáži žánrových nahrávek (15-20 minut) ideálním řešením nejen pro kapely, ale i pro posluchače. Souhlasíte s předchozí větou? Když ji rozvedu, tak kapely se složí a obě mají desku (dvě mouchy jednou ranou), posluchač zaplatí za jednu desku a má dvě kapely (taky dvě mouchy...), a z hlediska ochrany životního prostředí zanechá 12“ split menší ekologickou stopu… (to poslední už beru trochu s úsměvem). Z mého pohledu určitě lepší než dělat samostatné sedmipalce nebo desetipalce, nebo jednostranné vinyly, i když ani takové počiny samozřejmě nijak neodsuzuji.

Souhlas. V našem žánru se většinou vyskytují spíše kratší stopáže skladeb a tedy i celkové nahrávky,
proto myslím, že splitko je dobré řešení. Ale všechny desky jsou OK a mají něco do sebe, hlavně když mají co nabídnout.

Vinyl se v dnešní době stal nejen pro undergroundové kapely určitým druhem fetiše, nebo aspoň radosti. Vy jste své nové věci vydali taky na gramodesce. Bylo to z uvedených důvodů, nebo považujete vinyl za lepší obchodní artikl? Pankáčové už si cédéčka nekupují? (úsměv)

Vinyly mají neopakovatelnou dynamiku, zvuk, své obrovské kouzlo a svůj specifický rituál. Z mého pohledu je radost mít vlastní tvorbu právě na tomto nosiči. Rozhodně to není z důvodu byznysu, celé album se dá zadarmo stáhnout na Bandcampu, vinyl si koupí fajnšmekr nebo sběratel. Ale budou i cédečka pro pankáče. (úsměv)

Když split, tak se samozřejmě nabízí klasická otázka: V čí hlavě se nápad na spojení vašich kapel vyloupl a kdy – jak dlouho to trvalo od prvotní myšlenky k hmotnému nosiči?

Byli jsme na splitku dohodnuti už docela dlouho. Myslím, že to proběhlo s Pepou Hřebenem na Sedmičce v souvislosti s tradiční halloweenskou párty před cca dvěma lety. Pak s ThANX začal hrát Marcel a už bylo jistý, že neskončíme jenom u slibů. (úsměv) ThANX je kapela složená pro mě z velkých jmen ve scéně, kterých si nesmírně vážím, zejména  pro jejich prýštící energii vzhledem k jejich věku (úsměv); doufám, že nebudou nasraný. (smích) Pro nás tedy velká čest mít splitko právě s ThANX.

Nahrávali jste ve studiu RiverSound, které asi nepatří k nejznámějším. Proč jste si jej vybrali?

RiverSound je studio našeho dlouholetého kamaráda a bývalého spoluhráče. Proto tato volba.

Jak jste s výsledným zvukem spokojeni? Vymáčkli jste z daných možností, co se dalo? Použijete příště stejný model?

Tak zpětně člověk vždycky zjistí, že je co zlepšovat, zvuk nevyjímaje. Vymáčkli jsme asi dost, ale příště budeme chytřejší. (úsměv)

Texty máte v češtině. A dá se mluvit o ne úplně tradiční lyrice, alespoň po formální stránce. Nepíšete jednoduché veršovánky, ale složitěji, i když tématicky se od HC neodchylujete. Docela pěkně práci se slovy charakterizuje úryvek z textu: „Témata hledáme lehce, tvoříme další kombinace, ornamenty bijící do očí způsobem provedení zaskočí.“

Texty jsou pro nás přirozeně velmi důležité, je to sdělení našich názorů podtržené muzikou. Autorem textů na albu je dnes již bývalý zpěvák Radim, který je s námi konzultoval. Dnes se snažíme posunout lyriku ještě o kus dál a pracujeme na tom společně. Snad se to podaří…

Ono se sice říká, že „všechno už bylo řečené“, tím pádem je psaní textů čím dál obtížnější, aby nesklouzly k nějakému lacinému agitování, na druhou stranu na ony nepravosti se asi upozorňovat má, ostatně punk/HC scéna je na tom ideově postavená. Jak těžké pro vás je psaní textů, aby nepůsobily „blbě“?

Napsat dobrej text, aby byl trochu originální a zároveň sdělil myšlenku, není nikdy jednoduchý. Ale zatím to z nás nějak přirozeně vychází, takže OK. Občas se u toho i zasmějeme nebo pohádáme. (úsměv)

HC scéna asi není úplně idylická. Jsou nějaké věci, které vám v ní vadí? V textech, jestli to správně chápu, se sem tam o tyhle věci taky otřete („D.N.V.P.“ resp. „Cesta“; i když ony texty lze asi chápat i obecně…).

Vždycky je to o lidech, se kterými se setkáš, ať už ve scéně nebo mimo ni. D.N.V.P. je myšlena všeobecně. Vždycky je nejhorší srážka s pyšným blbcem.

Album jste pokřtili na společném koncertu. Jak akce z vašeho pohledu dopadla? Viděl jsem nějaké fotky a v rolích křtitelů se objevili SPEED!! NOISE!! HELL!! z Japonska. Jak jste se s nimi dali dohromady?

S japonskym Kochi nášlehem jsme měli tu čest pokřtít splitko prakticky díky ThANX, potažmo, a to hlavně, díky Luďkovi Broučkovi, kterej tahá do Evropy ostrovany. Jinak křest jako takovej byl spíše v režii ThANX, za což jsme jim vděčný! Hrát po boku ThANX a SPEED!! NOISE!! HELL!! byla pro nás velká čest.

Kolik koncertů do roka považujete za ideální počet? A kde hrajete nejraději – máte nějakou základnu, domácí klub?
 
Koncertů není nikdy dost, na druhou stranu jsme také vytíženi prací, dalšími kapelami, rodinami atd…
Není tedy vždycky úplně jednoduché to všechno skloubit. Hrajeme cca 12-20 koncertů za rok, což je pro nás ideální. No a co se týká základny, tak je to jednoznačně kladenský music pub Auto Da Fé, kde se cítíme jako doma, pořádáme akce, paříme atd…

Jak byste srovnali kapelu na koncertech s kapelou znějící z alba? Kde si myslíte, že jste přesvědčivější? Zakládáte si na tom, aby skladby zněly živě úplně stejně jako z desky? Máte třeba nějaký song pro hraní trochu upravený, protože to, co je na albu ze studia, nelze na koncertu zahrát?

Děláme samozřejmě všechno proto, aby kapela zněla dobře na desce i naživo. Koncerty jsou tak nějak přirozeně energičtější, živelnější, osobnější, některé skladby hrajeme naživo i malinko rychleji než na albu. Jinak skladby nijak neupravujeme, snažíme se to zahrát vždy stejně. (úsměv)

Deska je venku pár týdnů, ale materiál na ní není úplně čerstvý – takže kujete už další pikle? Co chystáte, kam byste rádi zamířili na koncerty, kam byste ještě chtěli kapelu posunout? Máte nějaký splnitelný sen? Třeba koncert před nějakou zahraniční kapelou, vystoupení na věhlasném festivalu, nebo se chcete muzikou hlavně bavit a když to bude bavit i nějaké fanoušky, budete spokojeni?

Momentálně pracujeme na tvorbě nových věcí. Něco už máme hotový a samozřejmě plánujeme další nahrávání, ale zatím je předčasné říkat co, kdy a jak vyjde. Co se týká koncertů jezdíme kluby a menší fesťáčky. Mezi hvězdy na věhlasné festivaly se necpem, menší akce jsou vždycky upřímnější, lidi tam mají k sobě blíž. Muzika je pro nás nejen obrovská zábava, ale i směr, cesta, celý život. Proto si vážíme každé akce, na které si máme možnost zahrát a vždy se snažíme za sebe vydat to nejlepší. No a pokud funguje i zpětná vazba od fanoušků, jsme šťastní.
Světu mír!

RECENZE

Album na Bandcampu

Bandzone TELESA OHNEPAL
Facebook TELESA OHNEPAL

 


Zveřejněno: 21. 10. 2018
Přečteno:
3810 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář