Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

26. 8. 2018, Drážďany - Chemiefabrik

Na Brutal Assault už více než pět let nejezdím, a tak když se v jeho line-upu objevili američtí veteráni HIRAX, začal jsem zjišťovat, kde všude tato čtveřice zahraje. V úvahu připadly dvě varianty: buď Mnichov, nebo Drážďany. Nakonec, celkem logicky, jsme volili město z bývalého východního bloku. Za prvé to bylo blíž, a za druhé termín byl alespoň neděle, i když ani to nebylo vzhledem k pracovním povinnostem ideální.

Nakonec jsme z jihu Čech vyrazili ve čtyřech. Naší osvědčenou trojici Pája, Žakyn a já tentokrát doplnil Korek. Cesta na Prahu byla v nedělním odpoledni pekelná. Dlouhá kolona vracejících se chalupářů nám nedávala příliš dobré vyhlídky a Korkova slova “v pergole by mi bylo lépe” nebyla daleko od reality. Naštěstí s nájezdem na dálnici už cesta ubíhala příjemně a hodinové zpoždění nemělo velký vliv na průběh večera. Plznička po cestě chutnala skvěle a i díky zdržení jsme alespoň probrali všechno možné z hudebního i nehudebního prostředí. Do klubu Chemiefabrik v centru krásných Drážďan jsme přišli ve chvíli, kdy měla začínat předkapela. Místo toho byl prostor pro hraní zamřížován a v předsálí a venku postávalo několik mániček. Nakonec to bylo asi čtyřicet fanoušků. Což je na kapelu typu HIRAX málo, ale zase byla neděle a Američané již měli v Německu několik zastávek na turné. Na baru měli v chlaďáku lahvovou Plzeň, tak tam ještě jedna padla a to už se ve čtvrt na deset začínalo hrát…

Předkapelou byli němečtí PEST HOLE. Popravdě, nic mi tento název kapely neříkal a abych přiznal barvu, ani jsem kapele nevěnoval větší pozornost před koncertem. Z poslechu dvou skladeb jsem však usoudil, že tento thrashing nebude úplně mým šálkem kávy. A naživo se to čertužel potvrdilo. PEST HOLE hrají ve třech a ačkoliv nasazení klukům rozhodně nechybělo, příliš mě jejich produkce neoslovila. Přímočarý, hodně jednoduchý thrash metal byl spíše modernějšího ražení, nechyběl ani vliv hardcoru. Vše bylo ale až moc jednotvárné a bez výraznějších změn. PEST HOLE jsem nakonec vydržel poslouchat jen dva a půl songu a odporoučel jsem se ven. Po půl hodině byl konec a vše bylo nachystáno na hlavní chod večera.

Legendární HIRAX jsem dosud naživo viděl dvakrát - v Brně 2014 a o rok později na Obscenu. Tři roky je dlouhá doba a tak natěšenost byla veliká. Čtyři sympaťáci na sebe nenechali dlouho čekat a vtrhli na pódium, které bylo poslední v jejich evropském turné. Okamžitě mi spadla čelist. Nastoupil jsem do první řady a začal třepat palicí společně s kapelou. Nešlo to jinak. HIRAX jsou pověstní svojí jedinečnou energií, kterou má na svědomí nejen syrový old school thrash metal, ale také Katon W. De Pena. Tenhle černý chlapík je podle mého názoru jeden z nejlepších metalových frontmanů všech dob a to bez přehánění. I zde v Drážďanech předvedl ukázkovou komunikaci s námi fanoušky, 120% nasazení a především perfektní zpěv, který ho zdobí po celou kariéru. Díky parádnímu zvuku skvěle vynikla kytarová hra Lance Harrisona, který drhnul originální riffy a sóla se zápalem a lehkostí. A to i po pár jointech, hehe. Steve Harrison tvrdil basou muziku a vystřihl si i jedno sólo. Zezadu vše řídil nekompromisní bicman Mike Vega. HIRAX jsou prostě parta k pohledání a společně tvoří zničující stroj, díky kterému necháte pod pódiem všechno. Kaliforňané do nás nasypali celkem patnáct výbušných songů, které byly průřezem celou diskografií kapely. Zazněly skladby od nejstaršího období (např. “Destroy”, “Bombs of Death” či “Lightning Thunder”) až po songy z novějších desek (např. zpěvná “El Diablo Negro”, “Black Smoke” nebo “Barrage of Noise”). Nechyběl ani jeden nový song, který se doufám brzy objeví na nové desce HIRAX. Pánové to do nás sypali zhruba hodinu a byl to opět jeden z nejlepších thrashových koncertů, které jsem kdy navštívil. Bez přehánění!

Po koncertě jsme měli velmi málo času. Přesto jsem stihl s Katonem krátký pokec, Korek si nechal podepsal raritní dobové sedmipalce, které Katon jen komentoval slovy “original, very old”, hehe. Vůbec, přístup členů HIRAX k fans je obdivuhodný. Pokaždé vyhledávají možnost setkání a pokecu s lidmi, ochotně odpovídají na dotazy, sami se zajímají a je vidět, že si váží každého, kdo přijde na koncert. Respekt!

K domovu jsme vyrazili noční dálnicí s jednou zastávkou na pumpě. Společně jsme vstřebávali další parádní zážitek, na který jen tak nezapomeneme. Co na tom, že byla neděle, ujela mi po vysazení v Praze nočka a já čekal další půlhodinu, spal jsem čtyři hodinky a ráno těžce vstával do práce? Čert to vem, protože tenhle výlet za to stál! HIRAX rulezzzz!

Setlist: Baptized by Fire, Hellion Rising, Lucifer's Infierno, Lightning Thunder, Gallow's Pole, Blind Faith, Black Smoke, Hate, Fear and Power, Hostile Territory, La Boca de la Bestia (The Mouth of the Beast), Destroy, Black Tooth Grin, El Diablo Negro, Barrage of Noise, Bombs of Death


Zveřejněno: 30. 08. 2018
Přečteno:
3667 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 08. 2018 13:02 napsal/a Peťan
Návštěva + nová deska
Kubina: Co se týká nové desky, tak nevím. Zatím se musíme spokojit se slovy \"připravujeme\", takže bych to spíš viděl na 2019. Nicméně, ideální čas dokoupit chybějící desky ve sbírce ne? ;) Coornelus: No, taky mě to napadlo....u nás by asi dorazilo více, ale tak i Němci jsou holt přesyceni. Navíc těch štací tam Hirax měli dost a koneckonců - nevím jak jsou na tom Drážďany s lokální scénou. Myslím si, že kdyby ten koncert byl v Bavorsku, je tam plno ;)
30. 08. 2018 10:52 napsal/a Coornelus
Výjezďáčci
Tak se mi to líbí, díky za report. 40 lidí je docela překvápko, to měli přijet radši do Písku :-)
30. 08. 2018 06:16 napsal/a Kubina
Hirax
Přijeli do Evropy ve fenomenální formě. Budu si muset zas dokoupit nějaké LP. Náhodou si se neptal kdy půjdou do studia?