Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

7“ EP 2016, vlastní náklad / crust/hardcore/punk / Česko

Plzeňská kapela DEMÖRALYZÉR už není aktivní, nicméně nám do redakce zaslala svůj poslední vinylek, který je stále k dispozici, tudíž recenze nepostrádá smysl.

DEMÖRALYZÉR za zhruba osmiletou existenci vyprodukoval tři nahrávky – dva sedmipalce a jeden desetipalec, o který se podělili s ACULEOS. Sestava postupem času zeštíhlela ze šesti lidí na polovinu a v roce 2017 se muzikanti rozešli. Více k tomu říká basák Honza aka Maulwurf v rozhovoru, kde všechno kolem kapely pěkně shrnul.

Pojďme se tedy na sextet songů spravedlivě rozdělený na obě strany malé bílé gramodesky podívat. Maulwurf v rozhovoru uvádí, že muzika na „Demöraliazci“ je „pro metloše málo metal, pro punkáče málo punk, pro hardcoristy moc sprostá a negativní.“ Svým způsobem to sedí, ale co crusteři? (úsměv) Ti by na nahrávku uvozenou krátkým „štěkem“ „dobrý den – nazdar“ (tuším, že z filmu Marečku, podejte mi pero!) mohli reagovat nejvstřícněji, i když si nemyslím, že by nebyla vhodná pro metalisty, pankáče a hardcoristy; každý si na ní najde to své. Na první song budou slyšet hlavně thrasheři, protože je to vypalovačka vedená v rychlém tempu, vokál je nařvaný a po úvodní devastaci se objevují i nějaké zpestřující elementy v podobě krátkých kytarových melodií. Filmové intermezzo uvozuje i druhý song, který je temný a zlý, nejblíže má asi ke crustu, ale tomu pomalému, ubíjejícímu… Před třetím „Viselcem“ je umístěný nejdelší filmový úsek, nejspíš z Jana Husa (nebo nějakého podobného historického filmu), což dobře koresponduje s textem o středověkých zvěrstvech církve vůči těm, kteří měli odlišné názory. Po hudební stránce nejpestřejší píseň první strany, oscilující mezi znepokojujícím post punkem v úvodu, skočným HC/punkem a metalem, navíc s pěkným sólíčkem. K pestrosti přispívají i proměnlivé vokály a první strana je za námi.

Dvojka je skoro kompilace, protože obsahuje jeden řádný song a dva bonusy – jeden označený demö, druhý remix. Řádná skladba má nejblíže k HC, zpěvy pak působí lehce parodickým dojmem, ostatně text o noční můře, jež přechází ze sna do reality (reálná je skutečně můra, která nakonec skončí ubitá u odpadkového koše), taky nepůsobí úplně seriózním dojmem. (úsměv) Před „New age rebel“ kdosi vysvětluje, jak hledí na hardcore punk (asi úsek z nějakého hudebního dokumentu) a pánové pak ukazují, jak na hardcore punk hledí oni – klasicky, tj. nasraně (v textu to nový rebel po právu schytává), na druhou stranu vcelku monotónně (ale ne tolik, aby to působilo ubíjejícím dojmem). Nevím, proč je skladba označená jako demö, a vůbec nechápu, proč je poslední položka označena jako remix. Možná jde spíš o znovu nahranou záležitost, protože jako remix mi to nepřijde… Každopádně jde o další přímočarou vypalovačku, která by mohla sednout hlavně thrashechtivým metalistům, hlavně těm, kteří to mají rádi hodně syrové. Právě takový je zvuk nahrávky, žádná nablýskaná produkce, ale špína a bordel. Já s tím nemám problém, k produkované muzice to sedí.

O obal se postaral Maulwurf a na první pohled je zřejmé, že obrázky kreslil zdatný ilustrátor (v tomto případě i tatér). Hlavní motiv je sice docela prasárna (úsměv), ale řemeslně perfektní, navíc kromě ústředního motivu obsahuje obrázek spoustu vtipně zakomponovaných detailů signifikantních pro metal, hardcore a snad i emo (pentagram, svíce, provrtaná dvacetikoruna v uchu, hipsterské brýle, obrácený kříž na triku, skateboard, probodnutý medvídek). Dvojlist obsahuje seznam skladeb i texty, obvyklé info o nahrávání, sestavu, kresbu švába a hesla „No racism“, „No religion“, „No politics“.

Seznam skladeb:

  • Out-side
  1. Demöralizace svěrače
  2. Černá revoluce
  3. Viselec
  • In-side
  1. Noční můra
  2. New age rebel (demö)
  3. Testováno na lidech (remix)

Čas: cca 11 min.

Sestava:

  • Schwab – kytara, zpěv
  • Herr Kalk – bicí, šoférování
  • Maulwurf – basa, zpěv, grafika

ROZHOVOR

http://bandzone.cz/demoralyzer

 


Zveřejněno: 22. 08. 2018
Přečteno:
3946 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář