Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
LLYR

CD/LP 2018, Relapse Records / porg/tech death metal / Německo

Je to už nějaký pátek, co mi kamarád řekl: „Tohle musíš vidět a slyšet.“ Před pěti lety na festivalu Brutal Assault za sychravého počasí jsem ještě netušil, jakou si vypěstuji závislost. Steffen Kummerer se svým dítětem ušel pořádný kus cesty a já kráčel (chvíli i zpátky) po jeho boku. Ať už šlo o jednorychlostní debut „Retribution“, chaotický a technický „Cosmogenesis“, progresivnější „Omnivium“ a nebo pohodovější ale o to více procítěnější „Akróasis“.

Takže je jasné, že jednu z mnou nejočekávanějších letošních novinek vydala německá OBSCURA. Po vlažně přijatém záznamu „Akróasis“ jde už o jejich pátou regulérní dlouhohrající desku a fanoušci se těšili na další vesmírnou odyseu. Obzvlášť, když leader kapely Steffen Kummerer tvrdil, že koncepční kruh rozvíjený na čtyřech předchozích albech se uzavře a příště bude na řadě jiný příběh… Opět taky přišla změna druhého kytaristy a Rafael Trujillo se ukazuje jako trefa do černého.
    
Záznam se nahrával loni v říjnu a v listopadu, abychom si 13. července pod hlavičkou Relapse Records mohli koupit zbrusu nový nosič. Zajímavostí je, že Sebastian Lanser nahrával bicí samostatně doma v Rakousku, zatímco zbytek kapely ve Woodshed Studiu v Německu. O tradiční sci-fi kresbu se postaral Orion Landau, v přebalu vinylu je vložený list s texty, společnou fotografií umělců a jejich milou děkovačkou rodičům a lidem, kteří se nějakým způsobem na „Diluvium“ podíleli.
    
Hned otevíračka dává vzpomenout hlavně na „Cosmogenesis“, protože je zařazeno na vyšší rychlostní stupeň, ale je znát, že je ve hře větší pořádek. Kratší stopáž „Tajných hvězd“ bude vyhovovat nedočkavcům. Jde se přímo k věci! Basová kytara Linuse Klausenitzera by se měla vyvažovat zlatem – neuvěřitelné sólové linky podpořené bicími tryskajícími energií jako z krvácející hvězdy. Dočkáme se i syntezátorových vokálů typických pro CYNIC, které si banda za ty roky přivlastnila a staly se jednou z jejích hlavních poznávacích značek dotvářejících vesmírnou atmosféru. Ideální kompromis se našel mezi technickým a progresivním death metalem ve skladbě „Emergent Evolution“. Velkým krokem vpřed je i více zemitá hudba v tempu, což dílku dodává na živelnosti. Naopak v pomalých pasážích pod syntezátorovými zpěvy se skvěle oba kytaristé  doplňují a vytvářejí nezapomenutelné harmonické momenty nahánějící husí kůži. Kdyby všechno bylo přímočaré, tak by to bylo moc jednoduché. V titulní flákotě se vše začne komplikovat; to už je místy skoro vážná hudba. Jestliže tímto albem se má něco starého uzavřít, co bude potom na další desce? V akustických partech a kompozici „Mortification of the Vulgar Sun“ se výrazně pomrkává na OPETH, naopak v „Ethereal Skies“ jako blesk z čistého nebe najednou parta na okamžik hraje symfonický black metal a nezní to vůbec špatně.

Dostávám se na druhou stranu fošny skladbou „Convergence“. Chytlavé vokály a deathmetalové riffy se opakují častěji než na předchozích deskách. To vyvolává pocit, že je všechno méně strojově promyšlené, ale o to přirozenější. Skladby mají nanejvýš kolem šesti minut. Rychlé bicí a sóla jsou vtěsnány na menší prostor a i když by se mohlo zdát, že jde o velice agresivní práci, tak opak je pravdou. Cestou do finále mě drtí těžký a intelektuálně uspokojující materiál. Pak přijde „The Conjuration“, kde jsou pravděpodobně nejlepší bubny a návykové rytmické pasáže. Velké finále a „Epilog nekonečna“ vyřadí nejvyšší rychlosti a razí si cestičku více do heavy. Pochodovky se střídají se skoro až housle připomínajícími kytarami hodícími se spíše na královský dvůr ve Versailles než na deathmetalové album (to je lichotka).

Nová OBSCURA opět všem vytřela zrak a převzala pomyslný žlutý trikot letošního roku. Něco se ubralo, aby se jinde mohly vyzkoušet nové věci, což dopadlo na výbornou. Charakteristické kapelní rysy zůstaly a přesto má „Diluvium“ vlastní identitu a všechno je sladěné více než kdy před tím. Tak doufám, že tohle nebude konec, ale začátek koncepce dalších minimálně čtyř alb.

Čas: cca 52 min.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Clandenstine Stars
  2. Emerqent Evolution
  3. Diluvium
  4. Mortification of the Vulgar Sun
  5. Ethereal Skies
  • Strana B:
  1. Convergence
  2. Ekpyrosis
  3. The Seventh Aeon
  4. The Conjuration
  5. An Epiloque To Infinity

Sestava:

  • Steffen Kummerer – vokály, kytara
  • Rafael Trujillo – kytara
  • Linus Klausenitzer – basová kytara
  • Sebastian Lanser – bicí

www.realmofobscura.com
Facebook


Zveřejněno: 05. 08. 2018
Přečteno:
3761 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář