Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

LP/CD/MC 2018, Hells Headbangers Records / death, thrash metal / Austrálie

Dlouhých šest let museli fanoušci australské mordparty VOMITOR čekat na novou nahrávku. A já byl mezi nimi. Poslední zářez „The Escalation“ mě v roce 2012 odrovnal a tak jsem měl očekávání od novinky pochopitelně vysoké. Na album „Pestilent Death“ jsem se těšil vlastně již celý minulý rok, během kterého bylo avizováno vydání na podzim. Po prvním uvolněném singlu, který mě namlsal ještě více, však bylo najednou ticho po pěšině. Až po nějaké době se u labelu Hells Headbangers Records objevila informace, že deska VOMITOR vyjde v dubnu 2018. Přesně nevím, co způsobilo téměř půlroční odklad vydání a vlastně už je to jedno. Nejdůležitější je, že „Pestilent Death“ je tady.

Obal je tradičně jednoduchý. Nepříliš složitá kresba je dostatečně dominující, nicméně největší radost mám z návratu k parádnímu logu, které VOMITOR naposledy použili na své legendární a nejklasičtější desce „Bleeding the Priest“ z roku 2002. Koneckonců, když tak nad tím přemýšlím, udivuje mě, kolik těch log vlastně VOMITOR už použili. Jsem rád, že „Pestilent Death“ je opatřeno tím podle mého názoru nejlepším logem. Deska vyšla u HHR na všech třech formátech, vinyl pak v klasické a picture verzi.

Hned po prvním poslechu mi bylo jasné, že tohle bude zase jednou žrádlo pro mě. VOMITOR již s prvním songem „Tremolation“ nasazují laťku proklatě vysoko. Od těchto Australanů nikdy nečekejte dlouhé protahování nebo technické výmysly. Tady to pěkně bez jakéhokoliv intra odpalují a to ve velkém stylu. Hutný, přesně zastřený sound dává vyniknout všem nástrojům, zejména pak kytarám, které vždy nabízí parádní riff a nefalšovaný proud energie. VOMITOR staví svoji hudbu právě na jednoduchých, ale neskutečně omamných riffech. Důkazem budiž až magický nástup ve skladbě „Roar of War“, kdy nás kapela doslova přiškrtí dlouhou kytarovou sekvencí, která často mění tempo a nabízí neskutečně tesklivou atmosféru. To vše se vzápětí zlomí s chorobným, avšak dobře srozumitelným vokálem Roba Curryho. VOMITOR ve středním tempu likvidují vše, co jim stojí v cestě. Prostě škola raných SODOM, POSSESSED a BATHORY se sešla na jednom místě. I na nové desce mě fascinuje ten skvěle namíchaný koktejl starého death a thrash metalu, který je dochucený pravou blackovou blasfemií. „Abracadabra“ je jedním z nejrychlejších songů na desce. Ovšem i ve filozofii „mlátit to hlava nehlava“ ukazují VOMITOR svojí skvělou instrumentální tvář. Parádní přiškrcené sólo pak jen dokonává dílo zkázy. Pomalý rozjezd „Maniac Oppression“ se záhy překlopí v death/thrash metalové šílenství. Neskutečný diktát z Robova hrdla. Ten chlap musí být nasraný na celou planetu, haha. Divoké sólo, vyhrávky, plechové bicí. To je náklad! Krátké intro před skladbou „Tremendous Insane“ dá jen na chvíli zapomenout na to běsnění. To se v okamžiku dostavuje s kvílením do mikrofonu. Gradující skladba s neutuchající razancí a všudypřítomným zlem. Ty kytarové výjezdy jsou přímo zabijácké. A to nemluvím o dalším sólíčku. Ani v závěru desky nás VOMITOR nešetří. Naopak. Titulní skladba „Pestilent Death“ patří ke klenotům na desce pro svoji pestrost a zároveň primitivnost v jednom. Tohle jsou typičtí VOMITOR ve čtyřech minutách. Závěrečná hlína „Hells Butcher“ se nese ve středním tempu s výrazným valivým riffem a s chroptěním textu týkající se čehosi pekelného. Sedm songů stačilo k otevření devíti bran. Peklo!

VOMITOR jsou kapelou, která se jednou za pár let přihlásí o slovo, ale za to co nejhlasitěji. Nová deska „Pestilent Death“ je toho důkazem. Jedná se o další prvotřídní nahrávku, která jen podtrhuje výjimečnost této party. VOMITOR si za ty roky na scéně vybudovali vlastní zvuk, vlastní poznávací znamení a tak trochu i vlastní svět. Tohle nikdy nebude mainstrem, nikdy to nebude stadiónová kapela a nikdy to nebude shit. VOMITOR jsou pro mě jednou z nejlepších death/thrash kapel vůbec a zaslouženě patří mezi top reprezentanty australské metalové scény. Skvělé!

Seznam skladeb:

  1. Tremolation
  2. Roar of War
  3. Abracadabra
  4. Manic Oppression
  5. Tremendous Insane
  6. Pestilent Death
  7. Hells Butcher

Čas: 31:52

Sestava:

  • Hellkunt - bicí
  • Anton Vomit - baskytara
  • Death Dealer - vokály, kytara
  • Horror Illogium - kytara

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 19. 07. 2018
Přečteno:
3603 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář