Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

CD 2018, vlastní náklad / metal / Slovensko

Že čas letí vskutku velmi rychle, jsem se znovu přesvědčil v momentě, kdy do redakce přišla nabídka na recenzi nového alba slovenské skupiny APRIL WEEPS (dále AW) s názvem „Comma“. Tuhle početnou metalovou partu se základnou v Dunajské Stredě jsem si totiž velmi dobře pamatoval (respektive její tvorbu) především díky recenzi týkající se jejího debutového CD „Outer Calm, Pain Within“, které mám stále ve své sbírce a příležitostně i v přehrávači. Vůbec se mi proto nechtělo věřit, že je to bez mála už pět let, co jsem článek informující o této nahrávce psal. Reálně tedy byla pauza mezi oběma deskami AW vcelku dlouhá (což mohlo být způsobeno i několika změnami v sestavě během uplynulých roků), ale jak jsem napsal, mě ta doba uběhla opravdu celkem rychle. (úsměv)

Pro ty z vás, kteří třeba ještě neměli možnost se s kapelou seznámit, bych uvedl, že se jedná o sedmičlenné těleso, které se svou hudbou asi nejvíce hodí do škatulky atmosférický metal. Stejně jako v případě debutu je možno i na novince nalézt kombinaci různých žánrových prvků, konkrétně bych se zmínil o blacku, melodickém deathu, doomu, gotice nebo progresivním a klasickém heavy metalu (ale věřím, že každý posluchač zde může najít i další elementy), do jejichž končin zavítáme nejenom prostřednictvím samotné hudební složky, ale častokrát i díky rozmanitým zpěvům. Ty po vzoru „kráska a zvíře“ v hlavní míře obstarávají dva vokalisté rozlišného pohlaví, z nichž tu něžnější část, většinou i co do výrazu, tvoří zpěvačka Marta (i ona však umí v některých písních řádně zařvat /úsměv/), jejímž protipólem je chlapík vystupující pod písmenem N (Norbert), který má na starost drsnější vokální polohy, navíc jak jsem se dočetl v bookletu, se do zpěvů zapojuje i kytarista Mario. Jednotlivé kompozice jsou poměrně rozmanité a tvoří je kombinace rychlejších, tvrdších úseků a pomalejších, klidnějších pasáží, což vše je pak podpořeno množstvím kvalitních a zajímavých melodií. Samozřejmě, že když mluvíme o atmosférické hudbě, tak zde významnou roli hrají klávesy, jež jsou vlastně takovým zastřešujícím nástrojem, bez něhož by výsledný zvukový kabát nebyl kompletní. Už minule jsem psal, že mě zaujala jejich variabilita, kdy k nám v určitých částech písní promlouvají pouze nenápadně zpovzdálí, aby v tu pravou chvíli vstoupily rázným krokem do děje a vzaly na sebe hlavní úlohu. V některých skladbách (například v úvodní „Palingenesis“ nebo v závěrečné „In Aeternum“) jsou pak i pasáže, v nichž zpěv doprovází právě pouze klávesy, což na mě osobně působí velice příjemně a mile. Ještě bych doplnil, že oproti debutu je na novém CD sice zařazeno méně písní, ty ovšem mají výrazně delší stopáž (pouze dvakrát se dostaneme pod šest minut, naopak dvakrát nad sedm), což si myslím, že ve finále nijak moc nevadí, jelikož se v nich pořád něco odehrává. V celkovém součtu nás tak při poslechu čeká takřka rovná hodinka zajímavých hudebních zážitků.

Po autorské stránce je představený materiál kolektivním dílem kapely a nahraný byl v červenci 2017 v jablunkovském GM Recording Studiu, konečný mix a mastering pak za asistence samotné skupiny vytvořil Jaroslaw Toifl  (studio Maq records, Wojkowice, Polsko) v době od srpna do prosince loňského roku.

Stejně jako u prvotiny je autorem grafiky obalu Marius Sachtikus, který ho z mého pohledu zpracoval nápaditým způsobem, především tedy booklet, v němž jsou obsažené veškeré anglické texty (ty pojednávají o myšlenkových pochodech člověka vyrovnávajícího se s běžnou realitou života) a uměleckým způsobem upravené portréty členů AW. Titulní stranu digipacku, která je tvořena směsí několika výrazných barev, bych si asi dokázal představit v poněkud jiné podobě, ale to je pouze věc názoru a předpokládám, že kapela je nejspíš s výsledkem spokojená, protože jinak by ho asi nepoužila. (úsměv)

Při srovnání s debutem je na aktuálním CD znát zcela zřetelný posun a to jak v hudební tak i vokální rovině. Skupina při využití prakticky totožných ingrediencí z minulosti, které zajímavým způsobem ještě dále rozvinula a obohatila, vytvořila produkt, který má rozhodně potenciál oslovit metalové posluchače. Už teď jsem docela zvědavý, čím se AW budou prezentovat na své příští desce a do jakých končin svoji tvorbu v následujících letech ještě posunou. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. Palingenesis
  2. Unreachable Gratification
  3. Terminal Rumination of A Broken Soul
  4. A Way of Mind
  5. Rain
  6. Realisation Stage
  7. The Last Piece of Eden
  8. Extirpation
  9. In Aeternum

Čas: 59:26

Sestava:

  • N – growls
  • Marta – vocals, screams
  • Dex – guitars
  • Mario – guitars, vocals
  • Thomas – bass
  • Pitrs – drums
  • Stronghold – atmospherics

Web 
Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 05. 06. 2018
Přečteno:
3783 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář