Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

Představuje se srbská skupina momentálně sídlící v Kanadě. Slovo má Branislav.

Kdy byla založena vaše kapela? Co znamená jméno kapely? Co bylo prvotním impulsem k založení kapely?

BANE v překladu znamená „zdroj škody, ublížení či smrti“. Tak nějak to i definuje naši hudbu, kterou hrajeme, minimálně v určitých úrovních.  Koncept na založení kapely se zrodil v roce 2006, poté, co jsem opustil jinou kapelu, která mi neseděla kvůli hudebnímu zaměření.  Mě to táhlo k extrémnímu metalu, zatímco ostatní měli jiné představy. Když jsem opouštěl tuto kapelu, měl už jsem v šuplíku pár songů a riffů, které byly následně zvěčněny na první demu z roku 2007. A tak to vše začalo...

Představte členy kapely  – jméno, věk, hudební zkušenosti, cokoliv jiného o co se chcete podělit.

Situace ohledně členů BANE je právě docela složitá, využívám služeb 2 různých kapel, jednu sestavu mám pro území Evropy a jednu pro americká turné. Byl jsem k tomu víceméně donucen, když jsem se v roce 2012 přestěhoval ze Srbska do Kanady – spolupráce se stávající srbskou sestavou se stala prakticky nemožnou. Avšak na blízkém evropské turné se ke mně opět připojí můj Bratr Lukas Sykora na doprovodnou kytaru, bicmena a basistu zveřejníme v brzké době. Co se týká severoamerické sestavy, nedávno se k nám připojil Tommy McKinnon (ex-Augury, ex-Neuraxis) na bicí, dále Stef Deschenes (Obtenebris, Frostbite) na basu, a Max Allard (Frostbite) se mnou hraje na kytaru už od roku 2013.

Co vaše poslední nahrávka – kde byla pořízena? Kdo ji vydal, jaké jsou ohlasy?

Právě pracujeme na naší třetí dlouhohrající desce, která se míchá a masteruje u vás ČR v Hellsound studiu. Producentem alba se tedy opět stal můj dlouholetý přítel a profi muzikant Honza Kapák (který má na svědomí vlastně veškeré nahrávky BANE od roku 2010). Právě mícháme a vzorky vypadají velmi slibně, album by mělo vyjít někdy v průběhu tohoto roku.

Jaký jazyk používáte pro vaše texty a proč?
 
Naše texty jsou v angličtině, tak nějak mi to přijde nejpřirozenější, když se bavíme o metalu (a nebo možná o hudbě obecně), alespoň já to tak vnímám. V textech se dotýkám vícerých témat, zejména život/smrt, antikosmický koncept a lidstvo obecně… v souhrnu možno označit vše jako temné vize. Texty jsou samozřejmě nedílná část kapely, ale řekl bych, že hlavní pozornost jsem vždy věnoval především hudbě.

Kdo se stará o vaší grafiku, jak je to pro vás důležité?

Visuál odjakživa vnímám jako extrémně důležitý aspekt, v kapele samotné, i v metalu jako celku. Aktuálně na našem obalu pracuje nesmírně talentovaný Bahrull Marta (http://www.abominationimagery.com). V minulosti pro nás dělal nádherné věci třeba i Marcelo Vasco, Christophe Szpajdel nebo Csaba Nemet, všichni taktéž skvělí a talentovaní umělci.

Které kapely nebo umělce bys označil jako zdroj vaší inspirace (pokud nějací tací vůbec jsou)?

Existuje hodně kapel, kterým budu do smrti vděčný za jejich hudbu. První a nejdůležitější (ostatně z naší hudby to lze asi i poznat) jsou DISSECTION, kapela jejíž odkaz měl dopad na tolik skupin, fanoušků… jak moc dobře víme. Jako další bych mohl jmenovat Naglfar, Setherial, Dark Funeral, Emperor, Temple Of Baal, Aeternus, Saturnus, Katatonia, Paradise Lost, ale je to jen pár jmen, která mne jako skladatele velmi ovlivnila. Ve skutečnosti bych mohl pokračovat a vyjmenovat stovky jmen… Stále, i do dnešních dnů, rád vyhledávám menší/neznámé kapely, poslouchám novou hudbu, kupuju alba, chodím na lokální UG akce, kde objevuju nové interprety atd. Hudba je má neutuchající vášeň, nesmrtelná láska a nekonečný zdroj inspirace.

Jaká je vaše zkušenost se sháněním smlouvy u nějaké nahrávací společnosti... Jste spokojeni kde zrovna jste?

V minulosti jsme pracovali s několika labely, a z většiny jsem s výsledky spolupráce spokojený. Pro nové album jsme aktuálně uprostřed jednání s několika firmami, takže v tuto chvíli nedokážu odpovědět konkrétně.

Kolik koncertů jste zatím hráli, na které nejvíc vzpomínáš ?

No myslím, že můžu říct, že „pár“ koncertů už jsme odehráli. Měli jsme několik turné napříč 10 evropskými zeměmi, hráli jsme v Kanadě a letos v říjnu poprvé navštívíme také USA. Skvělých vzpomínek je příliš mnoho, ale koncerty ve slovanských zemích vždycky mají speciální místo v našich srdcích. Popravdě, skoro všude jsme měli nezapomenutelné koncerty, těžko něco vypíchnout.

Jaké máte s kapelou ambice?

Miluju, co dělám, a mám neskutečné potěšení ze skládání hudby a hraní koncertů… Nikdy to nebylo čistě „jen tak, pro zábavu“.  Myslím, že kromě konkrétních cílů ve smyslu koncertů, turné, vydání alb… vždy pro mě, jakožto jedince, bylo extrémně důležité vyjádřit se skrz moji hudbu. Zejména naživo se během vystoupení často naváže unikátní pouto mezi kapelou a publikem... jestliže hudba… zpráva…  je upřímná. Jestliže to má účel a dostane se to k pravým uším... a to je v podstatě celý smysl – být na stejné vlnové délce jako posluchači, propojit se s nimi nevyslovitelným způsobem. Takže na jednu stranu mi nedělá vrásky „jak velká“ se moje kapela stane, dokud budu schopný udržet kytaru v ruce, nikdy nepřestanu. Pro mě je velikost sálů a počet posluchačů v nich ne až tak důležitá věc. Ale samozřejmě, progres a vývoj je na druhou stranu žádoucí, růst je de fakto nevyhnutelný, aby šlo naplňovat nová a nová přání a vize.

Plány do budoucna?

Čeká nás ještě pár koncertů v Kanadě v červnu spolu s Insomnium a Wolfheart, než odstartujeme naše evropské turné v červenci a srpnu; mělo by se jednat o výlet do 8 nebo 9 zemí. Poté máme v plánu, jak jsem již zmínil, poprvé vyjet na tour do USA v říjnu, snad bude do té doby nová deska už venku. Myslím, že plánů na tento rok je až až… A v roce 2019 se uvidí… Ale určitě bude víc dalších turné a víc metalu!

HAIL CHAOS!
 
Branislav / BANE

RECENZE „Chaos, Darkness & Emptiness“

https://baneband.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/baneband
https://www.youtube.com/baneband

ETEF


Zveřejněno: 21. 05. 2018
Přečteno:
3743 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář