Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

CD 2018, Avantgarde music / black/industrial / Švýcarsko

Nejen DARKSPACE tvoří ve Švýcarsku industriálně laděný black metal. Jistě, jsou naprosto zásadním žánrovým uskupením, ale v jejich stínu žije ještě jeden projekt, jenž tento rok slaví již 20 let na scéně.

Řeč je o projektu s názvem BORGNE z francouzské části Švýcarska, konkrétně z města Lausanne. Tvoří jej pouze dva členové. Hlavní „mastermind“ Bornyhake, jenž skládá vše, až na jeden nástroj. Klávesy totiž obstarává žena říkající si Lady Kaos, jež je onou druhou osobou. Znát jí můžete například z kapely ASAGRAUM. Kdo nezná, jedná o čistě ženský black metalový ansábl, který momentálně objíždí spoustu vyhlášených festivalů (namátkou islandský Oration). Nicméně Sandra, jak zní její opravdové jméno, se k projektu přidala teprve rokem. Teď už je ale právoplatným členem, jak Bornyhake tvrdí v rozhovoru, jenž na Fobii vyjde 13. 5.

BORGNE za sebou mají již dlouhý život. První demo spatřilo světlo světa již v roce 1998, nicméně k plnohodnotnému albu to Bornyhake dotáhl až o bezmála deset let později. Nemá smysl vypisovat celou dosavadní historii projektu. Za zmínku stojí poslední vydané album před novinkou, jež nesla název „Régne Des Morts“ a nabídla koktejl černého kovu a vesmírného industriálního řádění. Jak ale Bornyhake upozorňuje ve zmíněném rozhovoru, DARKSPACE ani BLUT AUS NORD nebyli jeho inspirací. Totiž jeho palivem jsou spíše NINE INCH NAILS nebo MINISTRY.

Nové album, které dostalo jednoduchý, ale v jádru složitý název „[∞]“, je oslavou dvaceti let existence projektu a dalším misantropickým kosmickým sdělením, o jehož vydání se postaral label Avantgarde music. Album trvá dvě minutky přes hodinu, což může být tvrdý oříšek, ale dopředu můžu uznat, že Sergiovi se daří po celou dobu udržovat posluchačovu pozornost.

Album otevírá „La Porte du Chaos“. Po krátkém intru se skladba s ničím moc nepáře. Především zní naprosto neústupně. Kombinace nasypaných bicích a industriálního putování je skvělá. Kosmická stěna smrti. Vokál Bornyheka není nijak brutální. Jedná se o hranici mezi black metalovým úpěním a klasickým „řevem“. V pomalejší zklidněné pasáži je slyšet letmá ozvěna kolegů DARKSPACE. S druhou skladbou v pořadí se výrazivo nemění. BORGNE mají sešlápnuto až na podlahu, mezi čímž probleskují vesmírné ruchy v podobě industriálních partu. Je fakt, že hudba dostává výraz naprostého nihilistického chaosu. Výsledný dojem je velice zajímavý. 

Třetí „Un Témps Perit“ ale nabírá jiného směru. Skladba koketuje až s doom metalovým marastem, koná se spíše nezemské hloubání, nežli chaos ve změti blast beatů. To ale ukončuje čtyřka, jež se vrací do zaběhnutých kolejí. Zde dostává prostor hlavně Sergivoa kytara a její melodické vyhrávky. Celou skladbu ale ukončuje, když to přeženu, až techno vsuvka v podobě dusajícího elektra. Mimochodem skvělý part.

Na dvě části rozdělil Bornyhake skladbu „I Tear Apart my Blackened Wings“. Její první část je opět spíše melancholickou záležitostí. Lady Kaos své klávesové party klade naprosto výstižně. Není divu, že si ji Sergio do BORGNE přizval na plný úvazek. Vrchol první částí ale přichází až na konci, kde se Bornyhake uchýlí k čistým vokálům, se kterými si poradí zvlášť dobře. Možná by i jim mohl dát příště více prostoru. Tu druhou odstartuje naprosto „prastarý“ riff. Nakonec ale padne do moderně znějícího industrálního oparu. 

BORGNE jsou jedním z předních zástupců industriálního black metalu a nové album to dokazuje. DARKSPACE sezazeni z trůnu rozhodně nejsou, ale nač srovnávat.. Bornyhake a Lady Kaos zhudebnili kosmos taktéž.

Seznam skladeb:

  1. La Porte du Chaos
  2. Peu Importe Si Elle M´aura Aveuglé
  3. Un Témps Perit
  4. Comme Si Ca S´arretera / Stone
  5. I Tear Apart my Blackened Wings Part I
  6. I Tear Apart my Blackened Wings Part II
  7. Mis Á Mort Mis Á Nu
  8. Chuter

Čas:  01:01:53

Sestava:

  • Bornyhake - vše (krom kláves)
  • Lady Kaos - klávesy

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 11. 05. 2018
Přečteno:
3807 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář