Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Rozhovor s Damonem z MOURNFUL CONGREGATION.

Zdravím. Jak se máš?

Ahoj, všechno v pohodě, díky.

Vaše nové album „The Incubus of Karma“ vychází 23. března. Co  nahrávka nabídne? Je něčím výjimečná?

No, je to dlouhá nahrávka, šest skladeb na ploše osmdesáti minut. Takže v porovnání s naším posledním albem je zde pokrytého mnohem více prostoru a více zvratů. Je to teprve naše páté album za dvacet pět let, už jen to je výjimečné. Hned mohu říci, že to má svojskou produkci, tóny a atmosféru. Ale kromě těchto věcí není na mě to hodnotit.

Čekání na nové album trvalo sedm let. Vím, že u funeral doom metalu nejsou podobné odmlky ničím zvláštním. Ale i tak se tě musím zeptat - proč tak dlouho?

Samozřejmě nefungujeme na základě nějakých cyklů zažitých v hudebním průmyslu. Ať už jsou jakékoliv. Vědomě jsme se rozhodli nemít žádné "deadlines" nebo jakkoliv spěchat po vydání našeho posledního alba. Proto to trvalo tak dlouho. Je to jednoduché. Ale v těch uplynulých sedmi letech jsme jeli nějaké tours, vydali EP, a samotné nahrávání/mixování novinky zabralo přes rok. Nebyl to promarněný čas.

Jak u vás probíhá skládání hudby? Podílíte se všichni, nebo má někdo hlavní slovo?

Zpočátku píši veškerou hudbu já, ano. Může to zabrat roky, ale když jsou položeny základy, dám své nápady ostatním členům, aby přidali své party. Nejsme kapela, jež by psala všechno společně ve zkušebně, nebo tak. Všechno je o pečlivém skládání od začátku do konce. Poměrně často hodně skvělých kapel a obecně skladatelů skrze celou historii mělo jednu hlavní osobu, jež skládala muziku. Když se toto v kapelách změnilo, často se ztratil původní charakter. A není těžké najít příklady! Takže jsme se rozhodli pro tento způsob skládání. Dalším velkým faktorem pro nás je mix a zvuk. Trávíme s Justinem spoustu času a zkoušíme co nejvíc vytěžit z každé sekce našich skladeb. Takže i přesto, že vše začíná mým osamělým putováním, končí to tím, že svým dílem přispěje celá kapela.

Kdo ztvárnil obal na „Incubus of Karma“? Určité má nějaký hlubší význam, jaký?

Pracovali jsme s mistrem Davidem D´Andreou na celém designu a především obalu pro album. Veškerý vnitřek a ozdoby berou inspiraci z knihy "The Rubaiyat" od Omara Khayyama, přebrané skrze Davidovu mysl. Samotný obal je založen na dvojité vajře z indické a tibetské tradice, opět z Davidova pohledu mysli. Pokud jde o hlubší význam, myslím si, že to pěkně představuje čtyři kardinální body vesmíru, na kterých působí karma. Také se nám líbí moc jasné symboliky, kterou tento symbol pěkně představuje. Máme rádi symetrii, taktéž geometrii. Vesmíru se to líbí také..

Co tě inspiruje při psaní textů? Je to introspekce do tvého nitra, nebo jsou to životní zkušenosti?

Texty na tomto albu jsou mnohem více introspektivní než kdy jindy. Životní zkušenosti ano, ale ne všední vnější aspekty existence. Spíše vnitřní a esoterické aspekty existence. Protože máme na albu jen čtyři skladby, které obsahují text, mohu říct, že jsou přímo ovlivněny dílem "The Rubaiyat" od Omara Khayyama. Meditativní stavy, nějaké entheogenní zážitky a okultní teorie o kosmu.

Proběhly nějaké změny v sestavě od alba „The Book of Kings“?

Změnil se pouze post bubeníka. Náš dlouholetý bubeník Adrian Bickle před pár lety kapelu opustil, ale od roku 2012 jsme na novém albu spolupracovali s Timem Callem. Kromě toho je sestava stále stejná.

Plánujete na podporu nového alba nějaké tours? Jak se vám líbilo v Praze naposledy? Doufám, že sem ještě zavítáte.

Měli jsme pár menších koncertů. Právě jsme hráli na Netherlands Deathfestu, budeme hrát na Migration festivalu v Spojených státech v červenci. Také v prosinci zahrajeme na festivalu Madrid is the Dark v rámci menšího evropského tour (doufejme, že zahrne i Prahu!). Chlape, miluju Prahu. Dvakrát jsem byl v Praze na prázdninách a dvakrát jsme v Praze hráli. Praha a také Český Krumlov jsou pro mě naprosto magická místa. Máte velice bohatou českou okultní historii v těchto městech!

Prezentujete se plíživým funeral doom metalem. To je spíše finská záležitost. Co vás přimělo k tomu, hrát tento žánr?

Ha ha, ano, ale Finsko je v tomto plíživém funeral doomu nepřemožitelné. Řekl bych, že hodně britských kapel formovalo náš styl, ale tenkrát se to mísilo s veškerou undergroundovou scénou po celém světě, včetně zmíněného Finska samozřejmě. Možná, že na vrcholu všech těchto vlivů, byli naší největší inspirací DISEMBOWELMENT. Bez nich bychom možná zněli úplně jinak, možná ne. V devadesátých letech to bylo o tom, že jsme věděli, co chceme poslouchat a pídili jsme se po kapelách, jež se alespoň blíží naší představě. Ale nikdy jsme nebyli úplně spokojení. Tak jsme se snažili stvořit to vlastními silami.

Myslíš si, že je doom metal stále minoritním žánrem? Jestli ano, proč tomu tak je?

Ano, je. I přes to, že funeral doom populární je, pořád zde není taková nadmíra kapel, jako v jiných metalových sub-žánrech. Pravděpodobně proto, že to vyžaduje opravdovou trpělivost. Není to lehkovážná záležitost. Přesto, že mluvím zejména o funeral doomu, je zde hodně kapel bez nápadu pod vlajkou doom metalu a mnoho z nich je opravdu nudných.

Může být funeral doom metal jakousi terapií? Očistou duše? Já sám takový pocit mám. Jaký na to máš názor?

Hlavně když jsem byl mladší, doom metal mi dával takové ty záchytné body, zasáhlo mě to tak, jak to jiná hudba nedokázala. Je to očista. A právě z těchto zkušeností se to snažíme zachytit i v naší muzice. Je to vzácnější, když tě to zasáhne, ale víš, že to tam je. Takže je to věc toho, že se snažíte skrze muziku manipulovat s city. Což je vlastně skvělý fakt, že hudba dokáže toto činit s lidskými city. Pokud to cítíš, je to nepopíratelné.

Objevili jste se na kompilaci s názvem "Rising of Yog-Sothoth: Tribute To Thergothon“. Thergothon je kult, to je jasné. Pokud se ale budeme bavit o "Yog Sothoth" - máš rád H.P. Lovecrafta?

Já skoro nečtu fikci, ale když už ano, tak je to Lovecraft. Nedávno jsem znovu četl sebrané spisy. A i přes to, že všechny ty příběhy už znám, znovu mě to zasáhlo a mé hluboké vědomí. Zdá se mi to více, než jen pouhá fikce..

Austrálie je poslední dobou známa díky death metalovým spolkům PORTAL, IMPETUOUS RITUAL, GRAVE UPHEAVAL, TEMPLE NIGHTSIDE... Orientujete se v této scéně, nebo se zajímáte čistě o vaší muziku?

Mám pocit, že o australskou scénu jsem se začal zajímat od roku 1990, nebo tak nějak. Ziny, demáče a všechno s tím spojené. Takže ano, je skvělé vidět, že kapely z Austrálie mají globální respekt a celosvětový dopad. Znám pár kapel z dřívějších let, které byly skvělé, ale nevydaly více, než jen demo nebo dvě. Ale myslím si, že teď jsou kapely z Austrálie objevovány.

Mimochodem, když jsme u death metalu - v jakém stavu je teď projekt CAULDRON BLACK RAM?

Právě jsme odehráli náš první evropský koncert na Netherland Deathfestu v březnu. Také jsme minulý rok začali nahrávat naše čtvrté studiové album. Takže v druhé polovině letošního roku to vydáme. Bude to zabiják!

Zaujaly tě v poslední době nějaké nové nahrávky? Nemusí se jednat pouze o metal.

Ani ne. V poslední době jsem si nic současného nekupoval. Možná nový MASTER´S HAMMER?! Nový HAMMERS OF MISFORTUNE? Mám rád kladiva.

Díky za rozhovor, poslední slova jsou tvá...

Díky za rozhovor. Udržujte prosím dlouhou linii českého okultismu! Zdravím!

http://www.mournfulcongregation.com/


Zveřejněno: 25. 03. 2018
Přečteno:
3827 x
Autor: Richard | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 05. 2018 07:55 napsal/a LD
Karma
Presne jak pise Johan, nova deska se moc povedla a je radost ji poslouchat.
30. 03. 2018 08:26 napsal/a Johan
The Incubus of Karma
Nové album je pecka! Prvotřídní funeral doom, který člověka dokáže uhranout a hlavně trvale poutat pozornost, což se u podobně umírajících záležitostí až tak často nestává. Vedle tradičních zachmuřeností se objevují světlejší pocitové pasáže a deska rázem rozkvétá. Tohle je vrcholné dílo žánru. 10/10.