Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

2LP 2017, Cecek Records / gotický rock / Česko

Dostává se Vám do rukou unikátní dvoualbová vinylová verze alba XIII. STOLETÍ „Karneval“. V době, která je symbolizována návratem vinylových gramodesek, se skupina s vydavatelem rozhodli právě pro tento Best of výběr. Album „Karneval“ zásadním způsobem mapuje první dekádu vývoje XIII. STOLETÍ 1991-2001. V těchto letech se utvářel zvuk a image kapely, skupina si budovala své postavení na české a později i na zahraniční rockové scéně a rovněž se utvářelo pouto mezi skupinou a jejími fanoušky. V tomto období ale především vzniklo několik důležitých a zlomových písní, které jsou již neodmyslitelně spjaté s legendou XIII. STOLETÍ. Písně se staly hity a zároveň nosnými pilíři tvorby. Album „Karneval“ všechny tyto písně obsahuje. Unikátní bonusy alba jsou dvě písně, které na žádném jiném albu XIII. STOLETÍ nevyšly. Jedná se především o megahit „Karneval“, který zároveň propůjčil název celému projektu. Od roku 1992, kdy jej skupina natočila, je asi nejznámějším songem XIII. STOLETÍ. Do dnešních dnů jej skupina nikdy nepřestala hrát a píseň nesmí chybět na žádném koncertním playlistu. Druhým bonusem je remix skladby „Transylvanian Werewolf“. Jedná se rovněž o jeden z čelních a nosných hitů XIII. STOLETÍ. Zde je upraven a sestřihán do kratší a údernější verze, která se také stala zvukovým podkladem při natáčení stejnojmenného videoklipu.

Věřím, že toto raritní DELUXE vydání alba „Karneval“ udělá radost nejen oddaným fanouškům XIII. STOLETÍ, ale svým vizuálním a zvukovým provedením potěší i mnohé hudební sběratele a ostatní rockové nadšence.

To jsou slova Petra Štěpána, která jsou uvedena na vnitřním obalu kompletu dvou gramofonových desek, jež obsahují, jak jinak, třináct skladeb. Pamatuji si, když výběr hitů vyšel na CD, ale protože jsem měl doma všechny řadovky, kvůli jedné převzaté a jedné zremixované písni jsem si CD kupovat nechtěl. Vinyl je ale jiná. Navíc jde o vskutku reprezentativní výběr, na dvou deskách se nachází jedna silná hitovka vedle druhé a proti výběru v podstatě nelze protestovat. Nebo lze, ale nemá to dnes, po sedmnácti letech od vydání, smysl. Dramaturg, kterým byl Petr Štěpán, volbu písní před lety vysvětloval: „Skladby jsem vybíral já, a sice tak, že jsem zařadil na cédéčko písně, které chápu jako nejvýraznější a nejzlomovější v celé tvorbě skupiny. Hlavně jde o skladby, o kterých si myslíme, že jsou nadčasové.“

První stopa patří „Karnevalu“. Ačkoliv Petr Štěpán ve sleeve note uvádí, že jde o nejznámější song XIII. STOLETÍ, je třeba dodat, že jde o věc kapely OLYMPIC, který XIII. STOLETÍ před čtvrtstoletím nahrálo na tribut „Dej mi víc… OLYMPIC“ (tehdy se zapojila řada populárních kapel v čele s KABÁTEM, ALKEHOLEM, ARAKAINEM či VITACITEM). „Karneval“ nikdy nepatřil mezi výstavní kusy OLYMPIKU, na albu „4“ patřil do šedé zóny a ve srovnání s takovým „Únosem“ prohrával na celé čáře. Až XIII. STOLETÍ dokázalo z této písničky vytlouci potenciál (který v ní snad ani nebyl) a vytvořit megahit. Většina rockerů dnes nejspíš při vyslovení jejího názvu nejdříve v hlavě uslyší právě gotickou verzi (a část jich nejspíš tu původní ani nezná). Tohle se bratřím Štěpánům opravdu povedlo.

Další songy následují chronologicky, po dvou z debutu „Amulet“, dvojky „Gotika“ a trojky „Nosferatu“, z těžšího „Werewolfa“ se vešla jen „Julie...“, ze „Ztraceni v Karpatech“ a „Metropolis“ opět dvě věci. Asi nemá smysl popisovat jednotlivé položky, většinou jde o dobře známé skladby nejen v Česku, ale i na Slovensku či v Polsku, v případě „Elizabeth“ pak o hit proslulý po celém světě. Není divu, jde o skutečnou pecku, která „neublíží“ ani mainstreamovému publiku.

Kdysi jsem se v nějakém pojednání zamýšlel, kterou deskou XIII. STOLETÍ by měl nedotčený posluchač začít a navrhoval „Ztraceni v Karpatech“, jež je stravitelnější než relativně tvrdý „Nosferatu“ nebo experimentální „Werewolf“. Druhou možností je právě tento výběr, který ve zkratce prochází prvními deseti lety existence kapely a je z něj patrný vývoj od jednoduchých více rockových než gotických kompozic přes ponurou a (doom) metalem načichlou tvorbu po Petrem Štěpánem proklamovaný gotický rock pro nové tisíciletí.

Když vychází podobné počiny na gramodeskách, většinou nabízí něco navíc, něco, co učiní komplet sběratelskou záležitostí – a to v případě tohoto dvojalba žel neplatí. Petr Štěpán sice píše, že vizuální provedení potěší, ale zajímalo by mě, koho a hlavně čím. Dvě černé desky jsou vložené do jednoduchého přebalu se silnějším hřbetem, přední strana je totožná s CD verzí a zadní nejspíš taky (obsahuje jen seznam skladeb), desky jsou v bílých obyčejných kapsách a přiložený vnitřní obal obsahuje kromě Petrových slov jen nekvalitní fotku kapely z koncertu a miniatury titulních coverů alb, ze kterých jsou na výběru ukázky. Škoda, že potenciál zůstal nevyužit, že se neobjevily podrobné informace o jednotlivých skladbách (autorství, sestavy při nahrání, texty), že nebyly zařazeny lepší fotky, nebo že k reedici nevznikl rozhovor, který by se vracel do roku 2001.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A
  1. Karneval (bonus)
  2. Justina
  3. Bytosti
  4. Ten starý dům se rozpadá
  • Strana B
  1. Mystery Ana
  2. Upír s houslemi
  3. Nosferatu is dead
  • Strana C
  1. Julie umírá celou noc
  2. Vampires
  3. Elizabeth
  • Strana D
  1. Fatherland
  2. Hvězdy chtějí patřit tobě
  3. Transylvanian Werewolf (bonus)

Čas: cca 70 min.

Sestava:

  • Bratři Štěpánové a spol.

http://www.xiiistoleti.com/
Facebook
 

 

 


Zveřejněno: 21. 03. 2018
Přečteno:
5241 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 03. 2018 20:48 napsal/a immortal
CD
No, vzhledem k tomu, že CD Karneval z roku 2001 mám, tak tohle dvojalbum vzhledem k uvedeným nedostatkům kupovat nebudu. Sběratel, nesběratel.