Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LP 2017, PHR Records / alternativní rock / Česko

třicet tři let se píše historie kapely, kterou JSME ani na Fobii nenechávali v poslední době stranou. Díky Papagájovi, který vydal na vinylu album „Jeskyně“ i raritní sedmipalec „Parník“. Obě desky mám DOMA, na sklonku roku 2017 k nim přibyly další dvě, tentokrát reediční klenoty „Hollywood“ resp. „Pohádek ze Zapotřebí znovuudělání fortelné“. A když píši klenoty, nemyslím jen muziku, ale rovněž obaly, v případě „Hollywoodu“ pak i vlastní desku, která má barvu mléka. Na přebalu je vyobrazena pětice podivných chlápků, ale zatímco na prvním vydání se přemisťovali na kříženci koně a jezevčíka, na reedičním přebalu je zimní varianta, takže sáňky (podle informací vydavatele jde o dosud nezveřejněnou variantu původní obálky). Autorem kreseb, stejně jako všech, které UŽ JSME DOMA provázejí, je Martin Velíšek, který se postaral i o další obrázky, třeba lyžující tučňáky, sněhuláky nebo nahou hokejistku. Ona hanbatá slečna už se nachází na vnitřní příloze, která kromě dalších postav obsahuje texty ke všem skladbám nejen v češtině, ale taky v angličtině, polštině a francouzštině, na tvrdém papíru formátu 30x60 cm. Poctivá práce, která každého fanouška kapely musí potěšit.

A fanouška kapely musí potěšit i muzika vylisovaná do drážek vinylu, protože, předpokládám, každý fanoušek UŽ JSME DOMA má desku dávno naposlouchanou. Ale třeba mu starší vydání unikla, nebo neměl na desky peníze, nebo gramofon, takže je ideální čas na doplnění sbírku. Já patřím mezi fanoušky příležitostné – kapelu samozřejmě léta registruji, ale cíleně nevyhledávám, i když „Jeskyni“ považuji za výborné album. S „Hollywoodem“ jsem zpočátku trochu bojoval, a mohla za to hlavně úvodní sáhodlouhá (trvá sedm minut) těžce avantgardní rotyka „Koroze“ – těžko jsem si k ní hledal cestu, resp. ji nenašel. Místy se s muzikou dokáži smířit, místy ne, připadá mi jako neřízený chaos, i když vím, že je to všechno do detailu připravené a že to přesně tak mělo být. Alternativně se tváří i stravitelnější „Poslepu“, celkem přívětivě pak skoro punková hříčka „Jassica“, v níž se pěvci obešli beze slov, nikoliv však bez vokálů. Krátký „Zvonek“ s takřka DYBBUKOVSKOU náladou předznamenává největší hitovku, titulní kompozici, v níž hostuje Marka Míková (ex-PLYN, ex-DYBBUK ex-ZUBY NEHTY, ale taky Růženka z pohádky Jak se budí princezny). Tady se UŽ JSME DOMA představují jako hitmakeři, kteří kdyby chtěli, dělali by muziku pro davy, ale oni nechtějí… (úsměv) Titulní písnička se nelíbí jen mně, dostala se i do filmu Knoflíkáři.

Druhá strana začíná instrumentálkou „Vlažná a šedivá“, po ní následuje rozevlátá „Polykat“, která opět osciluje mezi punkovou dravostí a rockovou avantgardou, „Cajdák“ pak lehce připomíná „Poslepu“ ze strany A, taky se v něm bezeslovně zpívá, a je to takové skoro nasládlé, ale rytmicky zpestřené, takže vedle cukru nechybí ani nějaké to koření. Nejvíce koření ale obsahuje „Belveder“, rozkročená parádička, ve které se pořád něco děje, vedle přívětivých melodií se objevují i další divoké pasáže, které poletují od teatrální alternativy po pomalé rockové přechody, a podobně rozevláté jsou i zpěvy – a konstatování o zpěvech platí na celou nahrávku, kterou zakončuje další taškařice.

Ačkoliv v obalu nejsou u členů sestavy hudební nástroje, na albu zní kromě tradičních rockových instrumentů i ty tradiční méně – saxofon je všudypřítomný, hojně jsou využívány i klávesy (a nejspíš i klavír), různé bicí nástroje (asi i taková ta dřívka, kterými jsme vyklepávali rytmus při hudební výchově na základní škole) či xylofon. Díky této výbavě dokázali pánové namíchat pestrobarevnou zvukovou koláž, navíc opatřenou velmi pěkným zvukem (studio Audioline Brno).

Kapitolou samou o sobě jsou pak texty Miroslava Wanka. Bez mučení se přiznám, že jim nerozumím. Nebo lépe řečeno rozumím jen něčemu, a je otázkou, jestli tomu rozumím správně. (úsměv) Mohl bych tady začít mudrovat, jak slova „vyjadřují především nejistotu člověka ve světě a nedůvěru sama v sebe“, ale to bych lhal – uvedenou charakteristiku jsem si vypůjčil z diplomové bakalářské práce, která se textům kapely věnovala; ano, UŽ JSME DOMA to dotáhli až do diplomky. (úsměv)

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Koroze
  2. Poslepu
  3. Jassica
  4. Zvonek
  5. Hollywood
  • Strana B
  1. Vlazná a šedivá
  2. Polykat
  3. Cajdák
  4. Belveder
  5. Jdi tam, nevím kam, přines to, nevím co

Čas: cca 43 min.

Sestava:

  • Miroslav Wanek
  • Jindra Dolanský
  • Petr Keřka
  • Romek Hanzlík
  • Pavel Pavlíček

album na YouTube
www.uzjsmedoma.cz
http://bandzone.cz/uzjsmedoma
www.phr.cz

 


Zveřejněno: 17. 02. 2018
Přečteno:
4200 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 02. 2018 17:07 napsal/a Miroslav Wanek
původní vydání - oprava
pokud zůstaneme u vinylů, původní vydání na LP je z roku 1993 u firmy BMG, druhé vydání na zmíněném 2EP (Francie) a toto je vinylově třetí vydání, tzv. zimní, s přepracovaným obalem.
17. 02. 2018 15:37 napsal/a Jirka D. // Echoes
...
Jen bych doplnil, že původní vydání vyšlo na dvou modrých desetipalcích a jde o hodně zajímavou edici. Jinak moc pěkná deska...