Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

Brněnskou kapelu představuje zpěvák Nergal Rogendorf.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená ?

Kapela DEGORYEN vznikla koncem června roku 2008, její zakladatelé jsou Jort a já (Nergal Rogendorf).
V tuto chvíli se asi vícero lidí udiví nad tím, že máme vlastně deset let existence na krku a teprve jsme vydali první oficiální CD. Je tomu tak proto, že jsme bytí kapely směřovali spíše k živým koncertům (kterých je nespočet za ta léta) než k točení desek. Zkrátka přímý kontakt s lidma je pro nás to hlavní.
Název vznikl spontánně, když jsme s Jortem zažili agonii po pořádné pařbě v brněnském Brooklynu (undergroundový klub). Noc jsme prožili na baru s kamarády a do ranních hodin nás pohostil nonstop. Po velmi bolestivé a ne zrovna příjemné cestě domů autobusem jsme zabíjeli čas a kocovinu vymýšlením názvu pro naši kapelu.
Název nemá hlubší podstatu, krom toho, že jsme to právě MY a nikdo jiný na Zemi nenosí stejné jméno.

Představte jednotlivé členy...

Aktuální sestava:

  • Zpěv (řev): Nergal Rogendorf
  • Kytara: Jort
  • Kytara: Von Kollage
  • Basa: Dimi
  • Bicí: Dan

Historie členů DEGORYEN:
Na počátku jsme začínali jen ve dvou –  Nergal Rogendorf  a Jort. Bicí hrál automat z programu v PC.
Po neustálém hledání basáka jsme narazili na Radima Vládka, jenž byl členem DEGORYEN cca 2 roky, kdy jsme v průběhu vydali demo „Věk temnoty“ a krve. Posléze spolu s ukončením naší aktivity se naše cesty s Radimem nadobro a v dobrém rozešly.
Po čtyřech letech dva členové skupiny DEGORYEN našli opět společné šlépěje po stejné  stezce .
Zrovna na zimní Slunovrat roku 2012 jsme se sešli a dali dohromady zkušebnu a znovu začali tvořit.
Naše cesta se po nějakém čase spojila s metačem na bicí Danielem Vágnerem, jehož údery určují sílu a agresivitu v naší muzice (jak jistě všichni uznáte) mnohem líp než automat, co nás doprovázel všemi těmi roky před tímto střetnutím. Krom toho muzika dostala další kus duše, kterou nelze stroji doplnit.
Po Danielovi jsme se domluvili s kamarády a kvalitními muzikanty z Brna tj. Dušan Kolařík (kytara) a Dimitri Rolli (basa), kteří pocházejí z kapely DARK SEAL . Spolupráce začínala na takových volnějších zkouškách a všem se nám spolupráce zalíbila a shodli jsme se na ideologii a různých dalších věcech, co ke kapele patří. Tož v Black Diamondu (brněnská krčma) jednu bohy zaslíbenou noc jsme stvrdili pořádnou žertvou naše na dosud trvalé seskupení.
A trvá!

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Debut „Samorost“  jsme nahráli ve studiu Sonidos v Brně, kde jsme se poznali se skvělým muzikantem Zdeňkem Ondráčkem – tímto mu posíláme velký dík za všechnu práci, co odvedl.
Práce ve studiu byla náročná, ale díky příjemnému prostředí a kolektivu zábavná.
Co se týče spokojenosti, tak ze studia jsme odcházeli velice nadšeni a díky tomu jsme předběžně domluveni i ke spolupráci na další desce.
Kompletně i s výrobou vyšlo CD pod záštitou Mass Catharsis productions v květnu roku 2017.
Celkový počet byl 300 ks z čehož máme do nynějšího data (25. 1. 2018) polovinu prodanou a nějaké ty kusy rozdány těm, co se jakkoliv podíleli na tvorbě této desky.
Cenově to bylo náročné už kvůli tomu, že jsme vše platili ze svého jako kapela a většina nás má další projekty, nebo kapely.

Texty – proč jste se rozhodli zpívat česky/anglicky/španělsky..., kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Zpívat česky je pro nás samozřejmostí. Čeština je nádherný a hlavně náš rodný jazyk.
Když chce textař vyjádřit emoce, nebo obsahem vyjádřit přesně myšlenku, tak to ze všech jazyků lidských lze právě v češtině. Autorů našich textů je vícero. Skladba „Surt“ pochází od Míry Zapletala. Dva texty do nové tvorby skládá Holštýnský pán – Škylda, a nebráníme se práci dalších textařů. Ovšem na desce „Samorost“ stojím za texty převážně já. Témata našich textů jsou:
Filozofie a historie původních kultur evropských národů.
Snažíme se v obrození prastarého tradicionalismu a pravé kulturní podstaty, především pak našeho národa a blízkých sousedských kmenů.
ANO PRO MÉNĚ CHÁPAVÉ: Tato smečka se snaží připomenout prastaré, původní etnické kořeny našeho bytí, tradicionalismus, kulturu a nikoliv řešit posranou moderní politickou kampaň!!
Nechť pojde v prdel ten, kdo ve všem vidí nacizmus a je tím jakkoli duševně i mentálně omezen.
Jedinou výjimkou je pak skladba „Evropské Unie“, kde jsme udělali výjimku a dali jasně najevo nesympatie vůči utopii a bestiálnímu diktátu na všech národech - NEJEN NAŠEM!!!

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Tak hned na úvod musím napsat, že web nepoužíváme od roku cca 2010, žel z jistých důvodů se nám nepodařilo ho smazat a další nechystáme.
Veškeré informace můžete najít na Bandzone.cz/Degoryen, nebo Facebook.com/Degoryen
Autorem loga jsem já a Míra Zapletal.
Autor obalu na CD „Samorost“ je Peca (fotograf a grafik), který vše konzultoval se mnou a Jortem.

Grafika a image na živých vystoupeních by měly být na stejné úrovni a měly by už na první pohled říct, kdo jsme.
Zároveň je důležité si nechat  v nitru to nejzajímavější, co přijde v průběhu, jak poslouchání a prohlížení nosiče, tak koncertu s příběhem  a divadlem.
Ale jak už jsem psal v první otázce, tak větší váhu přikládáme představení a kontaktu s lidmi na koncertech.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Von Kollage a já si bereme příklad z undergroundových kapel a to hodně z východních bratrů slovanských, např.: Ukrajina, Rusko, Bělorusko, Slovinsko, Lotyšsko... kapely uvádět nebudeme.
Bezpochyby v nás zanechaly stopy i špičky blackmetalové scény z Norska.
Ale jak my, tak i ostatní členové se oddávají prožitkům a inspiracím  v mnohem jemnějších kruzích: big beatu, rocku a folkloru.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Za deset let hraní s chvilkovou pauzou jsme měli mnoho koncertů a každý byl svým způsobem v něčem výjimečný. Vždy to záleží na místě, zvuku a lidech a opravdu si nevzpomínám na nějaký úplný průser, jak z naší strany, tak pořadatelské. Samozřejmě, že když jsme hráli třeba v pracovním týdnu, tak se stalo, že lidé nedošli, ale ti, co přišli, to vynahradili atmosférou, která klubem vládla.
Jinak převážná většina akcí byla na výbornou a těšíme se každé další. Ostatně jen kvůli tomu tu muziku děláme, abychom ji sdíleli s lidmi na koncertech a užívali si život, co nám příroda dala.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

V zahraničí jsme byli loni hned po vydání CD. V květnu 2017 DEGORYEN jel tour pod záštitou Noci Besov – pohanské povstání přes Moravu, Slovensko, Polsko.
Do zahraničí se s kapelou rádi opět podíváme, protože lidé si hudbu a koncerty všude užívají trochu jinak, jak se říká „jiný kraj jiný mrav'“, což je u nás myšleno jen v dobrém.
Takže ano, ambice by tu byly, ovšem texty budou pořád výhradně české a budeme to brát za šíření povědomí o české zemi a národu jako takovém.

Plány do budoucna...

Plán do budoucna zní, koncerty, koncerty, koncerty... dokud nás tento pseudodemokratický systém Evropy nezastaví. Pomalu to začíná vypadat, že se země v EU stahují na post policejních států, což je pro Čechy po životě v komunismu stresující a snad se nedáme opět dominovat.
Pak snad natočíme nové CD, které ponese pravděpodobně název „Slzy Midgardu“ a bude zasvěceno textově a všeobecně tématicky naší rodné krajině - Drahanským vrchům, Moravskému krasu, historii, mytologii, bájím a necitlivosti člověka vůči matce Zemi, potažmo přírodě.

Zakončení...

Díky za zájem a za celou kapelu DEGORYEN zdravíme všechny, kteří k nám chovají jakékoliv sympatie.
Těm co se naše tvorba nelíbí, ať si pustí, co chtějí a nejsou vůči i jiným kapelám nijak jízliví.
Svět je dost zkažený a je třeba si užívat každou chvíli, kdy je nám dobře a to i poslechem hudby.

Buďte zdrávi, Nergal Rogendorf.

RECENZE

www.bandzone.cz/Degoryen
www.facebook.com/Degoryen

 


Zveřejněno: 20. 07. 2018
Přečteno:
4075 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář