Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

30. 1. 2018, Praha - Akropole

LVMEN předloni povstali z popela, i když se oficiálně nikdy nerozpadli, a je o nich zase hodně slyšet, a je to moc dobře. Loňskou skvělou desku „Mitgefangen Mitgehangen“ podpořila kapela pár koncerty, ale až letos do toho tahle legendární banda práskla a vydala se na regulérní souvislé turné, které se ve svém závěru přesunulo do Prahy, kde se odehrál předposlední koncert celé tour.

Jak se dalo očekávat, o akci byl enormní zájem a bylo tím pádem jenom dobře, že se koncert konal ve větším klubu, než jakým byla v roce 2016 pražská „Sedmička“. Našťouchaná Akropole byla jasným důkazem správné volby a stvrzením faktu, že LVMEN jsou kapelou, na kterou se nezapomíná.

Celé turné s LVMEN jedou TOMÁŠ PALUCHA, ale v Praze se navíc k této dvojce přidali spřátelení PLEASE THE TREES, což nebyla špatná volba. I když kapela oproti LVMEN plave v mnohonásobně měkčích rockových vodách, určité průnikové body se daly vystopovat. Přišlo mi, že skupina hrála poměrně odlišný set od koncertu, který jsem měl možnost vidět v létě na Boudě. PLEASE THE TREES přehráli skladby, které zčásti vyzněly poměrně psychedelicky a přišlo mi, jako by své obvyklé hitovější věci nechali spát. Ale hodnocení je to jen povrchní, protože s kapelou nemám tolik zkušeností, studiovou v podstatě vůbec.

Jestli tento večer přinesl nějaké překvapení, pak to bylo jméno TOMÁŠ PALUCHA. Jak už asi většina lidí ví, TOMÁŠ PALUCHA je kapela, kterou tvoří duo kytaristů Jan Tomáš a Libor Palucha, kteří jsou doprovázeni dalšími spoluhráči na basu a bicí. Předloni se jejich jméno notně skloňovalo v souvislosti s deskou „Guru“, která ovšem kolem mě jen tak profičela a nezanechala výraznou stopu. O to větším překvapením bylo jejich vystoupení. TOMÁŠ PALUCHA hráli všechno možné, jenom ne to, co jsem na základě jejich LP očekával. Kapela stála na nápadech obou kytaristů, kteří se výborně doplňovali a zároveň každý hrál něco jiného. Od umírněnějších linek někde na pomezí post rocku se postupně přicházelo až k tvrdším pasážím, kde zněli TOMÁŠ PALUCHA jako střet LVMEN a NEUROSIS. Až někdy v půlce setu mi došlo, že je jejich celá produkce čistě instrumentální a až jsem byl překvapený, že žádný vokál nepostrádám. Předposlední věc byla poměrně hodně temná a tak, asi aby se nekončilo v černých barvách, závěr zpestřila rytmicky hravá věc, která jen podtrhla dojem ze skvělého setu.

Tři ze čtyř členů TOMÁŠ PALUCHA (oba kytaristé a bubeník Regál) zůstali na pódiu a doplnili tak zbylou trojici LVMEN – Husára, Melnika a Frantu. Koncert odstartovalo krátké noisové intro, které je součástí věci „XXII“, která už za tak krátkou chvíli silně mezi lidmi zakořenila a bude vnímaná jako jedna z top věcí kapely. Geniální úvod, jenž namluvil pan Krobot, dokázal přítomné vtáhnout do hry a na necelou hodinu nepustit ze spárů tolik promyšlené muziky. Stejně jako loni v Plzni se nic v playlistu neměnilo a tak se set opět skládal jen a pouze z poslední desky „Mitgefangen Mitgehangen“. Což mi oproti loňské zkušenosti nevadilo, protože poslední deska ve mně stačila uzrát a člověk si tak byl schopný naplno užívat veškeré dějové zápletky, kterých LVMEN naservírovali nespočet.

Tradičně silný hudební podklad zvýrazňovala dvojice bubeníků, což od dob KYLESY vlastně ani živě nepamatuji, a ačkoliv bych si zvuk právě u bubnů dokázal představit lepší, byla jejich obsluha zážitkem. Pochmurné tóny ještě prohlubovala projekce, která je nedílnou součástí kapely. Obzvlášť obrázky ke konci, kdy smrtka máchala kosou a chvíli nato se na obrazovce objevily obličeje dvou zesnulých členů Dády a Mirdy. Závěrečná poupravená věc „I“ předpisově propojila staré s novým a jen podtrhla pocit, že se kapele podařilo na svá starší díla vhodně navázat, neklesnout pod už tak vysoko nastavenou laťku a že existence LVMEN má stále smysl. Což bylo jasně patrné na reakcích publika, mezi nimiž bylo plno pamětníků, ale i lidí, kteří nemohou LVMEN na vrcholu sil pamatovat.


Zveřejněno: 01. 02. 2018
Přečteno:
3444 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 02. 2018 12:22 napsal/a Bury
Jo, jo
...byl jsem na LVMEN v neděli v Orlové a bylo to super! A T.P. byli pro mě taky příjemné překvapení...!