Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

Souhrn zajímavých alb, které vychází v únoru 2018 + tipy na koncerty.

V únoru letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Opat

DIMMU BORGIR (Norsko) – „Interdimensional Summit“ (EP)
Symphonic black metal, Nuclear Blast
Únor mi z hlediska nových nahrávek přijde poměrně slabý. Zajímavostí ale jistě bude zjištění, kam se bude ubírat nová tvorba DIMMU BORGIR. Norové se v květnu po osmi letech vytasí s čerstvou řadovou deskou, jíž bude předcházet EP „Interdimensional Summit“. Na něm se bude nacházet stejnojmenná nová skladba + koncertní nahrávka hitovky „Puritania“. Zvědavost, kam se trio Shagrath, Silenoz, Galder se svými kumpány posunulo, je vysoká. Osobně mi nevadí ani novější tvorba DIMMU BORGIR včetně zatím posledního alba „Abrahadabra“, převládá tedy těšivost před skepsí. Zda oprávněně budeme moci posoudit 23. února, kdy EP vyjde na sedmipalcovém vinylu u firmy Nuclear Blast.

NECROPHOBIC (Švédsko) – „Mark of the Necrogram“
Death/black metal, Century Media Records
Osmá řadová deska švédských neznabohů NECROPHOBIC bude ve znamení návratů starých tváří. Po pětileté pauze se do kapely vrátili kytaristé Sebastian Ramstedt a Johan Bergebäck (oba například ex-NIFELHEIM). Zároveň půjde o desku s vokálem, který byl ke slyšení naposled na debutu „The Nocturnal Silence“ z roku 1993 – po dvou dekádách se totiž zapojil i zpěvák Anders Strokirk. Nikdy jsem nebyl žádným die-hard fanouškem NECROPHOBIC, některé desky Švédů jsem ani dosud neslyšel, ale hodlám to v blízké budoucnosti napravit. „Mark of the Necrogram“ vyjde 23. února na CD i LP u Century Media Records.

CHAOS ECHŒS (Francie) – „Mouvement“
Death/doom metal, Nuclear War Now! Productions
Po rozpadu technical black/deathových BLOODY SIGN, jejichž desku „Explosion of Elements“ (2007) jsem v minulosti několikrát slyšel, dali bratři Ilmar a Kalevi Uibovi dohromady CHAOS ECHŒS. Mystickou i nihilistickou atmosférou oplývající debut „Transient“ z roku 2015 je silně devastačním dílem. Mix doomu, deathu, blacku s náznaky noisu i přesahem do jiných žánrů, komplexita na hodinové stopáži. Dílo rozhodně nelehké na konzumaci. V půlce února přijdou Francouzi s druhou řadovkou „Mouvement“, která se od pohledu liší zejména tím, že dosahuje poloviční délky než její předchůdkyně, a názvy skladeb jsou naopak dlouhé jak pracovní týden.

SAXON (Anglie) – „Thunderbolt“
Heavy metal, Silver Lining Music
Na závěr naprostá klasika, heavy metal legend SAXON. Angličané si dle mého názoru i po čtyřiceti letech drží standard. Záležitosti typu „Wheels of Steel“, „Denim and Leather“ nebo z novějších počinů „Lionheart“ či „The Inner Sanctum“ už asi nepřekonají, ale pořád jde s každým albem o pohodový poslech a příjemnou sbírku tradičního metalu. Mám prostě SAXON stále v oblibě a cením je za to, že to jednoduše nepřehánějí. Ano, kadence nových desek je i tak velká, ale žádná snaha o 90minutový opus, když nápadů je tak na poloviční stopáž, se naštěstí nekoná. „Thunderbolt“ vyjde už 2. února u Silver Lining Music.

Tipy na koncert:
19. 2. EREB ALTOR, ANGANTYR, ASENBLUT, WALDGEFLÜSTER – Praha, Modrá Vopice
23. 2. EMBRIONAL, FAM, BRUTALLY DECEASED – Plzeň, Pod Lampou

 

Johan

ANIALATOR (USA) – „Rise to Supremacy“
Thrash metal, Xtreem Music
Přiznám se, že jsem do letoška o americké thrashové partě ANIALATOR neslyšel. Až když mi přišlo z Pařátu na hodnocení jejich chystané EP „Rise to Supremacy“, trochu jsem si kapelu proklepl, a ejhle, zajímavostí se najde dost. Třeba ta, že ANIALATOR vznikli v roce 1986! Nebo ta, že nikdy nevydali plnohodnotnou desku, jen demáče a EPka. A taky ta, že mezi roky 1989-2015 odpočívali… Návratové pětiskladbové EP je plné staroškolského thrash metalu, agrese i kytarového kvílení. Dobrá předzvěst slibovaného velkého alba, full debutu po 32 letech od založení. EP vyjde u Xtreem Music 7. února, velká deska snad do konce roku...

THE UGLY (Švédsko) – „Thanatology“
Black metal, ViciSolum Productions
Švédové THE UGLY sice nepatří mezi velká žánrová jména, mně se ale jejich předchozí album „Decreation“ (2015) líbilo, tudíž jsem na následovníka docela zvědavý. Půjde o třetí plnohodnotné album stockholmské kapely, z té minulé zněl black metal, ve kterém nechyběly zběsilé pasáže ani ty melodické, vokál byl dobře nafrázovaný nafrázovaný a vše korunoval precizní zvuk. Čitelné a přehledné muzice nechyběl drive ani atmosféra. 9. února uvidíme, jestli osudové třetí album dokáže kapelu popostrčit do blackmetalové 1. ligy.

Tipy na koncert:
3. 2. SKINPIN (Austrálie), DEZINFEKCE, GIBBUS, PISSYCAT – Sušice, U Chovatelů
SVLÉKNI TMU TOUR: 8. 2. Praha, 9. 2. Plzeň 10. 2. České Budějovice, 23. 2. Šumperk , 24. 2.  Karviná
10. 2. MASTER´S HAMMER, INFERNO – Ostrava, Brick House
16.-17. 2. GUTTURAL GORE GRIND MAFIA festival #10 – Ostrava, Barrák Music Club

 

Coornelus

WINDHAND / SATAN´S SATYRS (USA) – s/t
Doom metal/heavy doom, Relapse Records
Tyto dvě spřízněné kapely pocházející z Virginie nejen že spolu loni odjely evropské turné, ale nahrály i společné album. To vyjde ve formě klasického splitu, kdy na jednu stranu dodají dvě věci oblíbení doomaři WINDHAND, zatímco stranu druhou budou okupovat jejich méně známí kolegové. Zatímco od WINDHAND se dá opět dle zveřejněné ukázky čekat hutná riffová masáž doplněná o skvělý vokál zpěvačky Dorthii, od SATAN´S SATYRS lze naopak očekávat tři svižnější skladby s kratší stopáží oscilující někde mezi heavy metalem, hard rockem a doom metalem.

ELBE (Česko) – „Sudety“
Post – rock, Epidemie Records
Nové jméno – staré tváře, dalo by se říct o projektu/kapele ELBE. ELBE tvoří Standa Jelínek (DYING PASSION) a  Martin „Spacosh" Peřina (BETWEEN THE PLANETS), kteří se rozhodli nahrát desku lišící se od jejich domovských kapel. Album by se mělo nést ve vodách post rocku, ambientu a psychedelie, což je právě ta ideální hudba k vzdání poctě Jesenicka a jeho atmosféře, odkud Standa pochází. Deska „Sudety“ vyjde u tuzemského vydavatelství Epidemie Records a jako tradičně v nákladu ručně číslovaných 300 kusů.

Tipy na koncert:
12. 2. Michael Gira – Praha, Divadlo Archa

 


Zveřejněno: 01. 02. 2018
Přečteno:
3386 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář