Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

Žebříčky redaktorů v kategorii zahraniční nahrávka roku 2017.

Jak to tak každý rok bývá, zahraniční žebříčky nějak smysluplně poslepovat jde jen stěží. Desek vychází obrovské množství a vkusy jednotlivých redaktorů se liší jako den a noc. Přesto i v tomto rozpolceném poli lze najít něco jako průniky a tak, abychom byli schopni určit zahraniční desku roku, byl hlavním faktorem, který rozhodoval o pořadí fakt, kolikrát se u jednotlivých redaktorů daná deska vůbec objevila. Tím pádem nejvíce uspěly kapely SÓLSTAFIR a HATE, které z deseti hlasujících označili čtyři redaktoři. O následném pořadí rozhodly počty bodů. Tímto způsobem nám alespoň vzniklo jakési TOP 6.

1. SÓLSTAFIR – „Berdreyminn“ 
2. HATE – „Tremendum“
3.-4. AOSOTH – „V: The Inside Scriptures“
3.-4.  ČAD – „Bastard“
5. PARADISE LOST – „Medusa“
6. KREATOR – „Gods of Violence

Johan
1. SÓLSTAFIR – „Berdreyminn“
2. PARADISE LOST – „Medusa“
3. ČAD – „Bastard“
4. HATE – „Tremendum“
5. NIGHTBRINGER – „Terra Damnata“
6. SATYRICON – „Deep Calleth upon Deep“
7. KATLA. – „Móðurástin“
8. TAAKE – „Kong Vinter“
9. THE STONE – „Teatar apsurda“
10. VALLENFYRE – „Fear Those Who Fear Him“
Pod čarou (bez pořadí):
AJATARA, ANATHEMA, AOSOTH, ATROX, BELPHEGOR, BLAZE OF PERDITION, CANNIBAL CORPSE, EXHUMED, EWIGKEIT, FORGOTTEN TOMB, GOD DETHRONED, HELHEIM, IMMOLATION, IN VAIN, KREATOR, LOCK UP, MEMORIAM, MYRKUR, NOCTURNAL MORTUM, OBITUARY, SAMAEL, SUFFOCATION, SUMMONING, SVART CROWN, ULVER, VIOLATOR.
Jak vidno, neměl bych problém vybrat tři desítky. Vybrat první a druhé místo nebyl problém, tam jsem měl jasno dlouho dopředu, na dalších pozicích jsem dal na dojmy, které ve mně po třeba roce zůstaly… Slyšel jsem loni nějakých 250 zahraničních alb, takže kdo se v tom má vyznat. (úsměv) Každopádně SÓLSTAFIR se u mě drží na špičce dlouhá léta a loňská deska opět zabodovala naplno. PARADISE LOST po několika slabších deskách v posledních letech dokazují, že jim temnota sedí, a ČAD, to jsou prostě hitmakeři a tvůrci návykové hudby. Na dalších místech by to za týden mohlo být jinak… i když všechna alba, která jsem do desítky dal, tam prostě patří. (úsměv)

Coornelus
1. ČAD – „Bastard“
2. SÓLSTAFIR – „Berdreyminn“
3. PARADISE LOST – „Medusa“
4. MONARCH! – „Never Forever“
5. AOSOTH – „V: The Inside Scriptures“
6. ELDER – „Reflections of a Floating World“
7. DEAD CROSS – „Dead Cross“
8. RUINS OF BEVERAST – „Exuvia“
9. BELOW THE SUN – „Alien World“
10. YELLOW EYES – „Immersion Trench Reverie“
Pod čarou (bez pořadí):
ALL THEM WITCHES – „Sleeping Through The War“
BELL WITCH – „Mirror Reaper“
CONVERGE – „The Dusk In Us“
CHAOS MOON – „Eschaton Mémoire“
CHELSEA WOLFE - „Hiss Spun“
PRIMUS – „The Desaturating Seven“
SORTILEGIA – „Sulphurous Temple“
SUBROSA – „Subdued Live At Roadburn“
THE GREAT OLD ONES – „EOD: A Tale of Dark Legacy“
THE SPIRITUAL BAT – „Your Own World - And The Vision Of Sound“
VASSAFOR – „Malediction“
WITH THE DEAD – „Love From The Dead“
Loňský rok byl pro mě, co se týče zahraničí, zvláštní. Vyšlo šílené množství výborných desek a výše uvedený výčet není zdaleka kompletní. Přesto u mě z předešlého roku převládají menší rozpaky, protože se ani jedné z kapel nepovedlo u mě navodit pocity, jaké jsem zažíval před lety, jednoduše řečeno mě žádná z kapel neuvrhla do stavu totální euforie. Nicméně zoufat si u posledního alba ČAD by byla blbost, ta kapela je každým coulem originál. „Bastard“ je král roku! Že SÓLSTAFIR už nejsou ono, je sice možné, ale lepší rockovou desku nikdo nenatočil. Velké překvapení jsou PARADISE LOST, kteří mě překvapili asi tak 10x víc, než jsem čekal. MONARCH! vpustili do své produkce trochu světla a jak jim to sluší. AOSOTH jsou vražda a mají po právu opět místo v mém topu. ELDER, rocková psychedelie zahraná a složená s prstem v nose. Divokost pod taktovkou božského Mika Pattona – DEAD CROSS chybět nemůže, stejně jako přísní a jedineční RUINS OF BEVERAST. A na závěr překvápka. BELOW THE SUN z Ruska se skvělou porcí atmosférického doomu a američští cestovatelé YELLOW EYES s jejich zajímavě pojatým black metalem. Zbytek nezaostává, ale…
Zmínit odvrácenou tvář těchto naleštěných topů je taktéž na místě. Vyloženou potvoru nikdo z mých oblíbených kapel nestvořil, ale určité zklamání se dostavila. ELECTRIC WIZARD to letos nesedlo a zajímavé momenty na jejich desce by spočítal i průměrný truhlář. Víc jsem čekal od BLUT AUS NORD a TAU CROSS. SATYRICON… tak tady je to bída už podruhé za sebou. První placku v antitop roku bere bezkonkurenčně AMENRA... co je na této ukňourané desce dobrého, se mi stále nedaří pochopit.

Opat
1. REBIRTH OF NEFAST – „Tabernaculum“
2. AOSOTH – „V: The Inside Scriptures“
3. BESTIA ARCANA – „Holókauston“
4. FIDES INVERSA – „Rite of Inverse Incarnation“ (EP)
5. HATE – „Tremendum“
6. THE RUINS OF BEVERAST – „Exuvia“
7. BLAZE OF PERDITION – „Conscious Darkness“
8. AZARATH – „In Extremis“
9. NIGHTBRINGER – „Terra Damnata“
10, IMMOLATION – „Atonement“
V roce 2017 vyšlo extrémní množství desek, které mě nějakým způsobem zaujaly, dostávaly se ke mně skutečně desítky zajímavých počinů. Zároveň však jen několik z nich bylo skutečně něčím výjimečné a dechberoucí, že jsem měl o jejich zařazení do top ten jasno ihned. Další počiny už jsem musel vybírat z té ohromné škály poměrně vyrovnaných desek. Chtěl bych jich tu zmínit celou plejádu, zkusím to omezit na co nejmenší počet jmen (abecedně): ALMYRKVI, ALTARAGE, ANIMA DAMNATA, CULT OF ERINYES, DODECAHEDRON, CHAOS MOON, IGNIS GEHENNA, INCANTATION, IRAE, ISRATHOUM, MORBID ANGEL, MORD'A'STIGMATA, NARCOTIC WASTELAND, OFERMOD, PILLORIAN, SATYRICON, SLAGMAUR, SORTILEGIA, SVART CROWN, SVARTSYN, THE STONE, THROANE, TCHORNOBOG, VASSAFOR, WHOREDOM RIFE a spousta dalších.
A to jsem jmenoval jen řadovky. Dobrá EP vydali například ARKHON INFAUSTUS, CONSUMMATION, DEATH LIKE MASS, MEDICO PESTE, SVARTIDAUĐI nebo SINMARA. (I když poslední dvě mě nedostala tolik, jak bych si představoval. Trochu mi přijde, že islandská scéna maličko ustupuje, ale uvidíme v budoucnu.)
Dobrá jsou též splitka 13TH MOON & RITUAL DEATH, BARSHASKETH & OUTRE, DRUDKH & PAYSAGE D'HIVER, HOWLS OF EBB & KHTHONIIK CERVIIKS, RITUAL DEATH & AOSOTH, THY DARKENED SHADE & CHAOS INVOCATION nebo VI & THE ORDER OF APOLLYON & TMEPLE OF BAAL.
Vyjmenuju též několik desek, od kterých jsem očekával, že mě rozbijí více než se nakonec stalo: BLUT AUS NORD, DECREPIT BIRTH, GOD DETHRONED, LIMBONIC ART, NORTT, TAAKE. A KRALLICE, jejichž obě loňské desky mi přijdou hrozné, což je po povedené „Prelapsarian“ z roku 2016 škoda.

Peťan
1. KREATOR - "Gods of Violence"
2. VULTURE - "The Guillotine"
3. ATTIC - "Sanctimonious"
4. BUNKER 66 - "Chained Down in Dirt"
5. NIGHT DEMON - "Darkness Remains"
6. EVIL INVADERS - "Feed Me Violence"
7. PROCESSION - "Doom Decimation"
8. MEMORIAM - "For the Fallen"
9. AIR RAID - "Across the Line"
10. MIDNIGHT - "Sweet Death and Ecstasy"
V zahraničí vyšlo tradičně mnoho desek, které mě bavily a oslovily. Poskládat tak TOP 10 bylo nadmíru obtížné a vybral jsem především desky, které jsem poslouchal nejčastěji. Dále se mi líbí novinky od WARBRINGER, THE OBSESSED, STALLION, BLACKEVIL, SKELETHAL, RAM, ANTICHRIST, CONDOR, TANKARD, ACCEPT, OBITUARY, MONOLORD, PRIMITIVE MAN, GOATH, STALKER, NECROWRETCH, HELLCANNON, PORTRAIT, DISTILLATOR či od slovenské trojice MALOKARPATAN, RADIATION a ČAD. Naopak, mírně za očekáváním zůstaly nové desky od OVERKILL či ELECTRIC WIZARD, propadákem jsou HAVOK.

4horsemen
1. SÓLSTAFIR – „Berdreyminn“
2. CANNIBAL CORPSE – „Red Before Black“
3. MOONSPELL – „1755“
4. MUNICIPAL WASTE – „Slime and Punishment“
5. KATLA. – „Móðurástin“
6. BRUTE – „Henchmen“
7. HATE – „Tremendum“
8. PARADISE LOST – „Medusa“
9. VALLENFYRE – „Fear Those Who Fear Him“
10. RESURRECTED – „Resurrected“
VULTURE INDUSTRIES – „Stranger Times“
STALLION – „From the Dead“
Nejvíc mě nadchli SÓLSTAFIR s albem „Berdreyminn“ a pak dlouho nic… A protože mě zřejmě učarovala islandština, tak v žebříčku mých nej nechybí ani jejich krajané KATLA.

Luma
1. HAEMORRHAGE - We Are the Gore
2. SARKE - Viige Urh
3. CANNIBAL CORPSE - Red Before Black
4. ATROX - Monocle
5. SÓLSTAFIR - Berdreyminn
6. DYING FETUS - Wrong One to Fuck With
7. TAAKE - Kong Vinter
8. HATE - Tremendum
9. NOKTURNAL MORTUM - Істина
10. BROKEN HOPE - Mutilated and Assimilated
Během loňského roku ve světě, stejně jako dříve, vyšly tuny muziky. Já jsem osobně z tohoto kvanta slyšel pouhý zlomek. I přesto, že fandím především formacím, jež udržují podhoubí stále živé, musím ve svém hodnocení vyzdvihnout především kapely patřící již několik let k tomu nejlepšímu na trhu. Sám nevím, proč tomu tak je, ale většinou, když některá z kapel určující žánr vydá novou nahrávku, tak je automaticky podstatně dále, než všichni ostatní. Proto se nikdo nemůže divit, že vždy budou v popředí stále ta stejná jména. Otázkou pouze zůstává, kdo tyto matadory jednou nahradí.

prepil
1. NEOCAESAR – „11:11“
2. IMMOLATION – „Atonement“
3. RESURGENCY – „No Worlds... nor Gods Beyond“
4. SUFFOCATION – „...of the Dark Light“
5. MEMORIAM – „For the Fallen“
6. BROKEN HOPE – „Mutilated and Assimilated“
7. DECREPIT BIRTH – „Axis Mundi“
8. VENENUM – „Trance of Death“
9. EXHUMED – „Death Revenge“
10. HAEMORRHAGE – „We Are the Gore“

Mandéz
1. VIOLATOR - „The Hidden Face of Death”  EP
2. SEPULTURA – „Machine Messiah”
3. STALLION – „From the Dead”
4. ČAD – „Bastard”
5. ACID FORCE – „Atrocity For the Lust”
6. RADIATION – „The Gift of Doom”
7. ANNIHILATOR –„For the Demented”
8. OVERKILL – „The Grinding Wheel”
9. WARBRINGER – „Woe to the Vanquished”
10. KREATOR – „Gods of Violence”

Richard
1. AOSOTH – „V - The Inside Scriptures“
2. BLAZE OF PERDITION – „Conscious Darkness“
3. SKÁPHE – „Untitled“ (EP)
4. MEDICO PESTE – „Herzogian Darkness“ (EP)
5. IMPETUOUS RITUAL – „Blight Upon Martyred Sentience“
6. FIDES INVERSA – „Rites of Inverse Incarnation“ (EP)
7. BESTIA ARCANA – „Holókauston“
Toto je pravděpodobně nejvíce vyfiltrovaný výčet, dle mého, nejlepších alb roku 2017. Nicméně zaujalo mě nespočet dalších titulů. Z ranku klasického heavy metalu nadhodím americké NIGHT DEMON, z avantgardnějších vod nizozemské LASTER, z doomového podhoubí ruské vizionáře BELOW THE SUN, k Islandu přidám ještě vesmírné běsnění ALMYRKVI a opomenout nesmím ani uctívače mocných Chtulhu chapadel, francouzské THE GREAT OLD ONES.

Bubu:
1. THE AFGHAN WHIGS ‎– „In Spades“
2. SPOHIA – „As We Make Our Way (The Live Recordings)“
3. PONTIAK – „Dialectic Of Ignorance“
4. Robert Plant ‎– „Carry Fire“
5. ALL THEM WITCHES – „Sleeping Through The War“
6. MAGNA CARTA CARTEL – „The Demon King /EP/“
7. SARKE – „Viige Urh“
8. ULVER – „The Assassination Of Julius Caesar“
9. KREATOR  ‎– „Gods Of Violence“
10. DANZIG – „Black Laden Crown“


Zveřejněno: 29. 01. 2018
Přečteno:
3326 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář