Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD - R 2017, vlastní náklad / metal / Česko

Muziku mosteckých metalistů ALCHEMIST  jsem na těchto stránkách probíral už jednou, konkrétně před více než šesti lety, při příležitosti vydání jejich tehdejšího EP „Alchemy of Rising“. Od té doby uběhlo poměrně dost času, během něhož kapela pořídila další alba, kterými se ve svých recenzích zabývali moji kolegové, ale mě samotnému se v podstatě vytratila ze zorného pole. Znovu jsem si její tvorbu připomenul až před nedávnem prostřednictvím jejího současného počinu nazvaného „S.H.I.T.“, vydaného koncem loňského roku. V tomto případě však uvedený výraz nejspíš není myšlený v nějaké vulgární rovině, jak je při jeho vyslovení jinak běžné, ale jedná se o vtipnou zkratku vytvořenou z počátečních písmem v pořadí třetího songu „Safe Home of Information Technologies“. 

Ze sestavy, kterou jsem měl možnost před lety slyšet, už zbyl pouze její hlavní mozek kytarista a zpěvák Mentol, který je taktéž autorem kompletní hudební i textové náplně desky. Zároveň má tento chlapík pod palcem i veškerý nahrávací proces, včetně výsledného mixu a masteringu, což vše proběhlo v trefně pojmenovaném studiu Mentolsound v době od května do srpna roku 2017. Navíc je sám Mentol i tvůrcem přebalu CD, pravda trochu skromného rozsahu, ale vše podstatné byste se z něho dozvědět měli, včetně možnosti seznámit se s texty. Z tohoto výčtu to teď možná bude trochu vypadat, že ALCHEMIST je z větší části v podstatě takový one man projekt, jelikož převážná část práce kolem nahrávky je dílem pouze jednoho člověka, ale i oba dva zbývající muzikanti tvořící velice solidně šlapající rytmickou sekci, jsou určitě důležitou součástí pro finální vyznění CD.

Základní část desky tvoří včetně úvodního instrumentálního intra dvanáct kompozic, z nichž je devět opatřeno anglickými texty popisujícími putování hlavního protagonisty příběhu digitálním světem. Výjimkou je jako předposlední umístěná instrumentálka nazvaná „Muse VII (Digital Funeral)“ a dvanáctá, celou tuto část uzavírající věc „Safe Home of Your Mind“, která obsahuje pouze několik závěrečných slov. Jako bonus jsou pak umístěné dvě písně v rodném jazyce, jež jsou jistě zajímavým protipólem k angličtině a dávají tak možnost ke srovnání, s jakou textovou složkou zní skladby lépe. Já sám, i když rozhodně nejsem nějakým zarytým zastáncem anglického jazyka v tvorbě domácích skupin, bych v tomto případě zůstal právě u angličtiny, protože čeština mi do muziky mosteckých tak úplně nepasuje. Ale jako zpestření to pochopitelně není vůbec špatné. Pokud se samotné hudební náplně týče, tak ta se znovu pohybuje někde na pomezí heavy, power a thrash metalu s různými dalšími stylovými vsuvkami, vítaným obohacením je i občasné využití akustické kytary nebo různých samplů.

V celkovém vyznění mě aktuální deska skupiny ALCHEMIST nijak neuráží, ale ani neoslňuje, před těmi zmiňovanými několika roky jsem tehdejší EP hodnotil šestkou a u té zůstanu i pro tentokrát, jelikož je to z mého pohledu adekvátní známka pro představený materiál. Ale každý z vás pochopitelně může posoudit sám, zda mám pravdu, či nikoliv. (úsměv)

Seznam skladeb:

  1. In The Beginnings Was A…
  2. Stress
  3. Safe Home of Information Technologies
  4. E – Motions
  5. Fear of The Outher Space
  6. Alone (With Them All)
  7. Rock N Troll
  8. Keyboard Hero
  9. Virtuality
  10. Digital Suicide
  11. Muse VII. (Digital Funeral)
  12. Safe Home of Your Mind
  13. Stres (bonus)
  14. S tebou (bonus)

Čas: 56:30

Sestava:

  • Mentol – zpěv, kytary
  • C10H20O – baskytara, scream
  • Prokop Šlapák – bicí
     

Web 
Bandzone


Zveřejněno: 09. 02. 2018
Přečteno:
3794 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář