Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

EP 2017, Kill Again Records / thrash metal / Brazílie

O pravděpodobně nejlepší brazilské thrashmetalové kapele současnosti, VIOLATOR, nebylo v posledních letech tolik slyšet. VIOLATOR se totiž po vydání desky „Scenarios of Brutality“ v roce 2013 stáhli do ústraní a vyhlásili roční pauzu. Ta se nakonec o něco protáhla a kapela začala koncertovat až na sklonku roku 2015. Co však bylo nejdůležitější, v řadách VIOLATOR nedošlo k žádným personálním změnám. Kapela se v roce 2016 vydala i na krátké mini-tour do Evropy a o rok později odehrála dva exkluzivní koncerty na Obscene Extreme festivalu v Trutnově. Nutno podotknout, že se jednalo o prvotřídní thrashmetalovou nálož, kterou tímto stylem umí snad jen kapely z jihoamerického kontinentu. Již na Obscenu pak zazněla v setlistu jedna z nových skladeb a VIOLATOR zde avizovali vydání nového materiálu.

Tím novým materiálem se stalo dvouskladbové EP s názvem „The Hidden Face of Death“. Pravda, po čtyřech letech je to pro fanouška kapely asi málo, nicméně buďme rádi i za tyto dary a berme je jako předzvěst věcí příštích, tedy další velké desky. Sedmipalec „The Hidden Face of Death“ vyšel v nákladu pouze 300 ks., je ručně číslován a nechybí mu texty, informace o nahrávání ani velmi zdařilý přebal. Osobně se mi kresba obalu moc líbí. Je jednoduchá i výstižná. EP vyšlo tradičně u brazilského vydavatelství Kill Again Records.

Strana A je pojmenovaná jako „Evil“ a najdeme na ní song „Infernal Rise“. Ten se rozjíždí pozvolna pomalými vyhrávkami, které postupně přechází v krátké kytarové sólo. A pak už jen rychlý nástup, nekompromisní kytary a štěkavý vokál baskytaristy Pedra. VIOLATOR vždy dobře věděli, co chtějí jejich fanoušci slyšet. A vědí to pořád. Ostrý zlom, vyhrávka, změna tempa a pak už zase co nejrychleji do cíle. Pedro chrlí text s kadencí kulometu, ale dokáže výborně protahovat jednotlivé věty v melodičtějších pasážích. Za polovinou skladby VIOLATOR zvolní a za doprovodu kytarového sóla plynule přejdou v rychlý nášup, který vás přiková až do konce skladby.

„Dead“ alias strana B také nabídne jeden vál, který nese název „False Messiah“. Také zde VIOLATOR vsadili na pomalejší rozjezd, který lze nazvat hraným intrem. Jakmile vám ale začne kytara obrušovat sluchovody, je vymalováno. Ostré, sekané a agresivní riffy nedávají ani chvilku prostoru. Strašně moc tady cítím vliv starých SLAYER, ovšem uchopený vlastními nápady a doplněný o brazilskou školu. Najdeme zde střední tempa, dokonce i temné pasáže přecházející do zběsilých sól. To vše pod dohledem pravého thrashového řevu. Ten je skvěle srozumitelný, zapamatovatelný. Jak už název skladby napovídá, VIOLATOR zde reprodukují svůj názor na církev a náboženství.

Dvě skladby, deset a půl minuty. Tolik toho najdeme na EP „The Hidden Face of Death“. Perfektní práce od začátku do konce. VIOLATOR jsou modlou v tzv. nové vlně thrash metalu a musím konstatovat, že oprávněně. Jejich thrashing má dostatek energie i nápadů. Kapela nepřešlapuje na místě a znovu ukázala, že i v dnešní době dokáže svým skladbám dát něco navíc. Osobně nemám nic, co bych této nahrávce vytknul. Snad jen to, že je krátká, hahaha. Nezbývá, než se těšit na velkou desku. Thrash ´till Death!

Seznam skladeb:

  1. Infernal Rise
  2. False Messiah

Čas: 10:32 min.

Sestava:

  • Capaça – kytara
  • Marcio Cambito – kytara
  • Batera – bicí
  • Pedro „Poney Ret“ Arcanjo – baskytara, vokály

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 02. 01. 2018
Přečteno:
3752 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář