Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

CD/LP 2017, PHR / punk rock / Slovensko

Pokud byste se při vyslovení názvu BRATISLAVSKÉ DIEVČATÁ (dále jen BD) těšili na uskupení v ryze dámském obsazení, tak vás asi zklamu. Kapela s tímto názvem totiž ve svém složení žádné něžné pohlaví nemá, naopak ji tvoří tři pořádní chlapi a zkušení muzikanti, kteří už v minulosti na slovenské punkrockové scéně stihli zanechat docela výraznou stopu. Dohromady však fungují teprve od loňského března a za velmi krátkou dobu vytvořili materiál pro své debutové eponymní album, které vznikalo od srpna 2016 do dubna 2017 v bzeneckém nahrávacím studiu Shaark a v říjnu vyšlo pod hlavičkou Papagáje (PHR).

Když se na zmíněné trio mrkneme trochu blíže, tak zjistíme, že basu drží v rukách Miro Lederleitner alias Lump Čupe, kterého si určitě spousta fandů bude pamatovat z jeho více než dvacetiletého působení v legendární bratislavské skupině ZÓNA A (skončil zde loni), kde byl po mnoho let jeho věrným souputníkem i bubeník Miro Šimboch aka Mikko. Posledním do party je pak kytarista a zde i hlavní zpěvák Roman Klubal, který zároveň paralelně funguje i ve smečce LORD ALEX. I z těchto informací je patrné, že BD nejsou jen tak nějakou další z mnoha nově vzniklých kapel, které se na scéně objevují jako houby po dešti, takže jsem měl už před poslechem CD docela velká očekávání směrem k prezentovaným skladbám. Po více než deseti přehráních můžu říct, že se úplně na 100 % nenaplnila, ale pořád se bez problémů mohu zařadit mezi velmi spokojené posluchače.

Šestnáct energických melodických punkrockových songů, jejichž autory jsou Lump a Roman, totiž má svou nespornou kvalitu k tomu, aby se BD zařadily mezi oblíbence každého fanouška, který se o tento hudební žánr zajímá. Když budu mluvit přímo za sebe, tak jsem asi čekal nějaké pecky, které by mě hned na první poslech posadily na zadek (tak, jako tomu třeba bylo u prvních alb ZÓNY nebo SLOBODNÉ EURÓPY), což se nestalo, ale naopak u mě CD začalo fungovat tím více, čím jsem ho opakovaně vkládal do přehrávače a vlastně i při psaní těchto řádků se moje obliba stále zvyšuje. A taková ta vyrovnaná podoba materiálu v podstatě i přispívá k jeho výsledné kvalitě a nakonec je docela možné, že nějakou tu výraznou hitovku objevím až později. (úsměv) Prozatím mě nejvíce oslovily kousky „Krásny deň“, „Dievča z ulice“, „Tancujem s ňou“, „Čas“ a „Bratislavské dievčatá“. Pokud máte zájem seznámit se s muzikou BD, můžete například mrknout na klip k písni „Oni“ nebo poslouchat ukázky na Bandzone.

Škoda, že přebal CD vyvedený v duchu placky legendárních britských SEX PISTOLS (jen v pozměněném barevném provedení) je trošku strohý na informace; sice je fakt, že jsou v něm veškeré texty, což je plus, ale přivítal bych i nějaké bližší představení kapely.

Příznivci a sběratelé vinylů si mohou tuto nahrávku zakoupit i v podobě do růžova vyvedené LP desky, což je jistě zajímavá raritka, jelikož barevných elpíček nebo singlů už jsem viděl poměrně dost, ale jestli mě paměť neklame, tak tato barva mezi nimi zatím nebyla. Jelikož však sám „asfalty“ nesbírám, tak nejsem ten úplně pravý znalec a je tím pádem docela možné, že kolegové, kteří se tímto zabývají, už podobnou barvičku ve své sbírce dávno mají.

Moje hodnocení je 7 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Krásny deň
  2. Ty sám
  3. Trochu vela
  4. Dievča z ulice
  5. Do roboty
  6. Tancujem s ňou
  7. Nočná krajina
  8. Strach
  9. Verím
  10. Čas
  11. Nemám ti čo dať
  12. Všetko je inak
  13. Des
  14. Oni
  15. Je to tak
  16. Bratislavské dievčatá


Čas: 42:39

Sestava:

  • Lump Čupe – baskytara, zpěv
  • Roman K. – kytara, zpěv
  • Mikko – bicí, zpěv

Bandzone
Facebook
 


Zveřejněno: 28. 12. 2017
Přečteno:
4173 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář