Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

FINAL FLAG, LAHAR, KAOSQUAD

Přesně po čtyřech týdnech od thrashového fesťáku roku se do Písku fanoušci (nejen) thrash metalu vrátili, aby podpořili česko-americkou eskadru FINAL FLAG na jedné ze zastávek turné nazvaného Capture the Flag, tedy stejně jako se jmenuje debut kapely vydaný tuzemským labelem Support Underground. Na písecké zastávce se jako hosté představily dvě party, které jsem sice během podzimu viděl nejednou, ale baví mě pokaždé – LAHAR  a KAOSQUAD.

V Písku se větší koncerty konají v prověřeném Divadle Pod čarou, menší v klubu Pí, v létě se hraje i v Papíráku, ale tentokrát si metalovou premiéru odbyl klub Divadelka. A ten se ukázal jako luxusní prostor, pro akce podobného ražení možná až moc nóbl, ale co, sešla se vybraná společnost. (úsměv)  Klub disponuje vyvýšeným prostorným pódiem, dostatkem místa pro fanoušky a navazujícím prostorem s několika stoly. Bar je oddělený od místa, kde se hraje, prostě ideál. Nic proti Píčku, ale Divadelka u mě jasně vede.

Tři kapely na večer mohou někomu připadat málo, ale zase by se mohlo včas skončit, říkali jsme si se Standou, když jsme kolem půl deváté nakráčeli dovnitř. Podle programu se mělo začínat ve 20.30, ale jak už to tak bývá, k malému skluzu vždycky dojde. Což u kapel, které preferují živelné krátké sety, nemusí nutně znamenat konec akce nad ránem. KAOSQUAD to rozjeli před devátou a skončili ve čtvrt na deset. Dvacet minut a šlus, respektive napřed asi minut sedmnáct a pak ještě přídavek. Blatensko-písecká trojka to jako vždycky rozdrtila, old school grind/death bavil nejen muzikanty, ale i fanoušky, kterých se sešlo skoro sedmdesát. Což může vypadat jako málo, ale o sto metrů dál se na E!E a SPS sešikovali punkeři – a nebýt této konkurenční akce, nejspíš by si na metal a hardcore našlo cestu víc lidí.

Co psát k LAHAR a neopakovat se? Všichni ví, že tahle úderka hraje thrash metal nejlíp ze všech českých žánrových part, že už u nich zakotvil ještě nedávno nový frontman Růža, že kapela disponuje kolekcí hitů, které rozhýbají i lazara. Taková rotyka, jako na narozeninovém koncertu v říjnu, to pochopitelně nebyla, ale  i tak LAHAR opět bavili. A taky museli přidat, protože necelá půlhodinka byla pro fanoušky málo – i když se jim dostalo nálože obsahující „Řecko“, „Fekete Peter“, „Lebky a hnáty“ nebo ultra parádu „Déšť“. Ve finále opět došlo na hardcore jistotu od KRITICKÉ SITUACE a po zhruba pětatřiceti minutách bylo vymalováno.

Po krátké přestavbě se na pódiu sešikovali FINAL FLAG. Na albu trio, na koncertu kvintet. Za mikrofonem Eric Helzer z WEHRMACHT, za bicími Panther z TORTHARRY, Skoří z EXORCIZPHOBIE s kytarou a druhým zpěvem, tak vzniklo album „Capture the Flag“, na kterém je namíchaný pestrý zábavný koktejl z hardcoru, thrash metalu i punku. Na koncertech základní trojici doplňují kytarista Ondra Šíma (EXORCIZPHOBIA) a basák Aleš Kostka, o jehož dalších aktivitách nic nevím – Skoří mi sice něco před koncertem říkal, ale nějak jsem to pozapomněl. (úsměv) Pětice nastoupila a bez jakéhokoliv „varování“ (zvučení) spustila přesně to, co se nachází na albu. To trvá zhruba čtyřicet minut a mám takový dojem, že ani nezaznělo celé. Některé songy sice trochu vzbuzovaly údiv těch, kteří asi celé dílko neslyšeli, hlavně veselá ptákovina „Johnny´s at the Disco“, ale celkově šlo o free and happy vystoupení. Eric to v puse má, navíc je to pohodový týpek, kapela kolem něj šlapala jako hodinky a potěšitelné bylo, jak to kluky bavilo, hlavně Panther si to užíval opravdu naplno – tím nechci říci, že by ostatní jeli na půl plynu, ale že u Panthera to bylo asi nejvíce patrné. FINAL FLAG se rozloučili stejně jako na desce skladbou od ANTHRAX „Indians“, leč v jejich podání jde o „Palestinians“. Žádný přídavek, takhle to bylo akorát, aby se kapela nezačala opakovat.

Po delší koncertní pauze jsem si večer užil. Všechny tři kapely se předvedly v tom nejlepším světle, zvuk byl taky v pohodě, navíc se skončilo před půlnocí – a vzhledem k tomu, že z Písku to mám domů kousek, po půlnoci už jsem uléhal. Díky pořadatelům za tuhle akcičku, pozdravy Peťanovi, který o ni přišel kvůli nějaké zákeřné nemoci, díky Standovi za dopravu tam i zpět. Uvidíme se ve Volyni na Satan Klaus Festu 25. 12. 2017, kde LAHAR a KAOSQUAD doprovodí na poslední cestě AVENGER.

Fotky: Skalík

 


Zveřejněno: 30. 11. 2017
Přečteno:
3465 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář