Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2017, Slovak Metal Army / prog/power metal / Slovensko

Dalším letošním počinem vydavatelské firmy Slovak Metal Army je druhá řadovka zvolenské kapely ENDLESS MAIN, která nese jednoduché označení „II“. S tvorbou téhle formace jsem se poprvé setkal někdy po vydání jejího debutového alba „Sea Of Lies“ (2011), které mi dokonce původně skupina přislíbila zaslat na recenzi, ale žel CD nikdy na mou adresu nedorazilo, zřejmě si to kluci tenkrát nakonec rozmysleli. Tahle deska se co do stylového zaměření ponejvíce pohybovala v duchu power metalu, z něhož se však EM během šestileté pauzy mezi oběma nahrávkami podle mého názoru přesunuli hodně do vod progresivního metalu a původní power styl byl zachován v poněkud menším množství, stejně tak jako další metalové subžánry obsažené v muzice kapely.

Skladby na aktuálním CD jsou podle mě trochu více strukturovanější a na poslech (nejenom na ten úplně první, ale i na několikátý) určitě o něco složitější a náročnější, alespoň já sám to tedy tak cítím. Zároveň bych řekl, že i díky orchestrálním pasážím v nich převládá spíše temnější atmosféra (viz úvodní „War“), což mi tak úplně nesedlo, ale i zde se naštěstí najdou výjimky, jimiž jsou třeba dvojka „Into The Light“ nebo předposlední „Age Of Darkness“, které se ponejvíce linou v powermetalovém duchu, především potom druhá zmíněná, která je povedenou kombinací power a speed prvků. Rozhodně bych vůbec nic nenamítal proti tomu, kdyby se v tomto směru odvíjelo třeba i kompletní album, ale samotná skupina má o své hudbě evidentně jinou představu, která se od té mé docela liší. (úsměv) Velmi zajímavým zpestřením je pro mě zařazení balady „I Will“, kde je zpěv doprovázený pouze klavírem, k němuž se ke konci písně přidají ještě „umělé“ smyčce. V každém případě se jedná o velice povedenou věc, částečně evokující podobně znějící kousky německých melodiků EDGUY. Jak už jste asi vytušili z názvů zmíněných skladeb, tak zpěv je v jazyce anglickém a pod palcem ho má Michal Šepetka, jehož vokální výraz do muziky celkem bez problémů pasuje a svým výkonem vás jistě nijak nezklame. 

Samotná nahrávka včetně mixu byla pořízená v badínském (obec Badín v okrese Banská Bystrica) studiu SPK audio s Miro Spevákem, mastering potom obstaral brazilský zvukový inženýr Joao Milliet. Graficky hezky zpracovaný booklet s povedenou titulní stranou z dílny řecké umělkyně Gogo Melone nabízí mimo jiných informací i kompletní anglické texty.

Vydavatelskou firmu SMA musím znovu (a moc rád) pochválit za přiložený promo list obsahující spoustu zajímavých a užitečných informací.

Pokud bych měl obě dosud vydaná CD ENDLESS MAIN v krátkosti porovnat, tak stylově mi byl určitě bližší debut, novinka mi místy přijde trochu utahaná a zbytečně komplikovaná. Samozřejmě rozumím tomu, že se kapela zřejmě i vzhledem k personálním změnám rozhodla hudebně posunout poněkud jinam, ale já bych v tomhle případě klidně zůstal u toho osvědčeného, protože aktuální placka mě zas až tolik neoslovuje, i když se jistě jedná o řemeslně dobře odvedenou práci.

Pro skalní fanoušky těchto zvolenských muzikantů na závěr doplním, že skupina chce v letošním roce vydat ještě jeden nosič, konkrétně by se mělo jednat o EP, jímž pánové oslaví 10 let svého fungování.

Seznam skladeb:

  1. War
  2. Into The Light
  3. Lastman Standing
  4. Awaken Dreamer
  5. Dying Heart Of A Dying Man
  6. Fall
  7. I Will
  8. Age Of Darkness
  9. Nothing

Čas: 44:16

Sestava:

  • Michal Šepetka – zpěv
  • Matúš Šudila – kytara, programování, zpěv
  • Braňo Ragan – baskytara
  • Valerio Choma – bicí, zpěv 


Hosté:

  • Thomas Corner – kytara (2, 4, 8, 9)
  • Bruno Ladislau – baskytara (1, 9)


Bandzone
Slovak Metal Army
 


Zveřejněno: 06. 09. 2017
Přečteno:
3483 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář