Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Souhrn zajímavých alb, které vychází v září 2017 + tipy na koncerty.

V září letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

 

Zářijové tipy: Opat

SATYRICON (Norsko) – „Deep Calleth Upon Deep“
Black metal, Napalm Records
S volbou nejočekávanější zářijové desky jsem moc problémů neměl. Satyr a Frost se po čtyřech letech vytasí s novinkou, jež znovu vyvolá mnohé diskuse napříč metalovým spektrem. Ostatně vyvolal je už vypuštěný titulní singl. SATYRICON už prostě dávno nejsou ryzí BM, druhé „Nemesis Divina“ nebo „Rebel Extravaganza“ by očekával jen naivka. Já jsem ale velmi zvědav, kam jejich kroky poputují tentokrát, už předchozí eponymní deska „Satyricon“ byla nečekaným odklonem, ke kterému jsem si ale nakonec našel cestu. SATYRICON nahrávali v domovském Oslu i kanadském Vancouveru, deska bude obohacena i o mnoho dechových i jiných nástrojů. „Deep Calleth Upon Deep“ bude k poslechu na CD, 2LP i digitálně od 22. září.

DYSCARNATE (Anglie) – „With All Their Might“
Death metal, Unique Leader Records
DYSCARNATE jsem poznal na již docela dávném koncertu v pražském Black Psu, kde vystoupili před našlapanou sestavou HOUR OF PENANCE, ION DISSONANCE, PSYCROPTIC, CEPHALIC CARNAGE. Tehdy měli, myslím, na kontě jen debut „Enduring the Massacre“, který jsem posléze dost protáčel. I druhá fošna „And So It Came to Pass“ udržela vysoko nastavenou laťku, takže na třetí počin se nelze netěšit. DYSCARNATE se vyznačují našlapaným deathem, občas je znatelná inspirace třeba HATE. Trio střídá dva vokály (kytaristy a basáka), na novince bude ke slyšení jeden dosud neznámý, neboť baskytarista Henry Bates po letech kapelu opustil a nahradil jej Al Llewellyn. „With All Their Might“ vyjde 15. září, do té doby můžete poslouchat vypuštěnou skladbu „Iron Strengthens Iron“.

PARADISE LOST (Anglie) – „Medusa“
Doom/death/gothic metal/rock, Nuclear Blast
Pro skupinu vedenou chladným Nickem Holmesem mám slabost. Můžu jak staré doom/deathové klasiky, tak experimentálnější tvorbu z přelomu milénií, i následný návrat k doomovějšímu vyznění. Jen poslední „The Plague Within“ si ke mně úplně cestu nenašla. Co jsem tak slyšel nově vypuštěné skladby („The Longest Winter“ a „Blood and Chaos“), zdá se, že se PARADISE LOST zase posunuli jinam, částečně ke sludgeovějšímu vyznění. I obal by tomu nasvědčoval. Přesvědčit se budeme moci hned prvního září, kdy album vyjde na CD i LP.

USNEA (USA) – „Portals into Futility“
Blackened funeral doom metal, Relapse Records
Dvakrát jsem USNEA viděl naživo, dvakrát šlo o magický zážitek. Hodně potemnělá záležitost, ať už hudbou, v níž se prolínají atmospheric blackové kořeny s pohřebním doom metalem a občasným porochněním se ve sludgeovém bahínku, nebo vizuálním projevem, při němž se světly skutečně šetří. Už předchozí deska „Random Cosmic Violence“ byla vskutku podmanivým dílem a nic méně neočekávám ani od „Portals into Futility“, jež v sobě skrývá pět kompozic o celkové délce 55 minut. Osmého září se ponoříme do temnoty svých vlastních niter.

ARCKANUM (Švédsko) – „Den förstfödde“
Black metal, Folter Records
Na závěr něco skutečně ryzího. Po vydání čtyři roky starého „Fenris kindir“ bylo okolo ARCKANUM ticho, z ničeho nic se ale 29. září Shamaatae vytasí s plnohodnotnou novinkou „Den förstfödde“. Původně prý plánoval vydání EP, nakonec se ale dočkáme deváté řadovky, bohužel ale údajně také poslední. Celé album je znovu napsáno v mateřském jazyce, tematicky se texty věnují postavě severské mytologie Jörmungandrovi – mořskému hadovi, synovi Lokimu a Angrbođy. Hudebně očekávám pravověrný black metal vysoké kvality.

Tipy na koncert:
10. 9. ESCARNIUM, HACAVITZ, MALLEPHYR - Praha, Modrá Vopice
15. 9. EMINENCE, DARKFALL, MARKED AS AN ENEMY - České Budějovice, MC Fabrika
21. 9. KRYPTS, JUPITERIAN, LACK OF SUN - Praha, 007
27. 9. BÖLZER, SVARTIDAUĐI, EGGS OF GOMORRH, MALOKARPATAN - Praha, Nová Chmelnice

 

Zářijové tipy: Johan

ATROX (Norsko) – „Monocle“
Avantgarde metal, Dark Essence Records
Norská kapela ATROX patřila svého času mezi věrozvěsty avantgardního/progresivního metalu. To v ní ještě zpívala Monika Edvardsen, která se ale v roce 2004 rozhodla odejít. Na její místo přišel charismatický Rune Folgero, nicméně kapela hodně zvolnila a od té doby vydala jen dvě desky, přičemž tu aktuální a minulou dělí dlouhých devět let. Nicméně ATROX  i po té dlouhé pauze zní jako kdyby od „Binocular“ utekly roky dva. Nová nahrávka je samozřejmě pestrá, ale zároveň atmosférická, melodická, epická… jakoby pánové trochu ubrali z avantgardních choutek a složili písničky. Zatímco ke mně se album v digitální podobě už dostalo a poslouchám jej s chutí, oficiálně se na CD a LP objeví 8. září. Ochutnávka zde.

INFEST (Srbsko) – „Addicted to Flesh“
Thrash/death metal, Defying Dangers Records
Od INFEST asi nikdo nečeká zázraky, přesto je do tipů s chutí řadím, protože parta kolem neuvěřitelně srdečného Vandala mě hlavně na živo baví. Srbové už roky drtí agresivní thrash metal s deathovými odbočkami a drtí jej s nadšením. Určitě se opět bude jednat o jízdu bez příkras, bez moderních prvků, prostě řádná rychta plná old school thrash metalu s deathovými prvky. Přesvědčit se budeme moci 9. 9. v 9 hodin 9 minut. (úsměv)

VULTURE INDUSTRIES (Norsko) – „Stranger Times“
Avantgarde metal, Season of Mist
Norské avantgardní kapely se asi domluvily… ATROX i VULTURE INDUSTRIES vydávají svá nová alba v rozmezí čtrnácti dní, VULTURE INDUSTRIES konkrétně 22. září. A vypadá to, že září bude nejsilnější měsíc, protože vyjde minimálně deset alb, která mi skončí v přehrávači… a počítám, že VULTURE INDUSTRIES se v něm budou točit hodně často. Takové překvapení, jako když vyšlo „The Dystopia Journals“ a Norové se objevili poprvé v Čechách, už to asi nebude, ale pořád věřím, že parta kolem famózního Bjornara Nilsena nepřijde s odvarem předchozím tří vynikajících alb. Jejich avantgardní metal je z poněkud jiného ranku než muzika ATROX, lehce kabaretní, možná až cirkusácký, ale tááák přitažlivý... jako v tomto i v tomto případě.

Tipy na koncert:
9. 9. ŠUMAVA AGAINTS (LAHAR, UCHÁZÍM…) - Sušice, Chatová osada Luh
23. 9. ŽIŽKŮV VRAŽDÍCÍ PALCÁT - Tábor

 

Zářijové tipy: Coornelus

WITH THE DEAD (Anglie) – „Love From With The Dead“
Doom metal, Rise Above Records
Kapela kolem charismatického zpěváka Lee Doriana WITH THE DEAD vydá v září po dvou letech od svého debutu nové album. Ve skupině došlo ke změně na pozici bubeníka a navíc se kádr rozrostl o regulérního basáka, takže už všechna odpovědnost neleží jen na vrchním skladateli Timovi Bagshawovi. Jelikož byla první deska WITH THE DEAD v rámci doomu nadstandardní záležitostí, očekávání jsou nemalá. Zkušenosti pánům muzikantům nechybí a tak jen doufejme, že novinka „Love from with the Dead“ bude stejně tak silná, jako se to povedlo napoprvé.

MONOLORD (Švédsko) – „Rust“
Doom/stoner, RidingEasy Records
Na to, že jsou MONOLORD stále ještě relativně mladou kapelou (vznikli v roce 2013), si vedou báječně. „Rust“ bude už jejich třetí velkou deskou. A očekávání, která jsou s ní spojená, jsou nemalá. Obě jejich předchozí alba patří ke špičce žánru, v kterém vyčnívají hlavně díky svému originálnímu zvukovému pojetí a schopnosti složit vynikající riffy, kterými dokáží přitlouct člověka k zemi. Uvidíme, jestli i do třetice bude deska „Rust“ silná jako její předchůdkyně.

MONARCH (Francie) – „Never Forever“
Doom/drone/funeral/sludge, Profound Lore Records
Oblíbená parta z Francie MONARCH chrlí nahrávky vysokorychlostním tempem. Od roku 2005, kdy vyšel jejich debut „666“, vydávají v podstatě každý rok nějaký nosič, ať už ve formě EP, singlu nebo splitu. Letošní velká samostatná deska bude už jejich osmou v pořadí, což je velmi slušné číslo, značící, že je kapela mimořádně aktivní. Novinka bude obsahovat pět skladeb, v kterých se asi nedá čekat nějaké vybočení z ustáleného směru. To jest pomalá, nervy drásající masa, která vás vtáhne do svých spirál a nepustí. Vše navrch okořeněné poutavým hlasovým projevem sympatické slečny Emilie. Album vychází opět u renomované stáje Profound Lore Records.

UFOMAMMUT (Itálie) – „8“
Psychedelický doom/stoner, Neurot Recording
Vypadá to, že se všichni doomaři domluvili, že vydají svá alba v září. Můj čtvrtý tip je opět z tohoto žánrového ranku, ale stejně jako předcházející kapely nejde vydání novinky od UFOMAMMUT ignorovat. Ti uvrhnou na svět další zkázu za pomoci svých hutných repetetivních riffů s vysokým přídavkem psychedelična. Bude to už jejich devátá deska, (ne)logicky pojmenovaná „8“. (úsměv) Italské komando vydává svá alba u vydavatelství Neurot Recording; samotný tento fakt by měl sloužit jako doporučení.

MYRKUR (Dánsko, USA) – „Mareridt“
Black metal, Relapse Records
Jelikož mé tipy byly dosud jenom jednostranně zaměřené na doom, poslední zmínka bude z jiného ranku. Za názvem MYRKUR se skrývá dánská krasavice, myšleno bez ironie, Amalie Bruun, která svým EP a následným debutem strhla kolem sebe docela poprask. Do jaké míry byl třesk okolo ní ovlivněn tím, že se v první řadě jedná o ženu, která hraje black metal, si musí každý zodpovědět sám. Každopádně tahle hodně vyhajpovaná záležitost vydá v září své druhé album, kterým bude chtít své pozice minimálně obhájit a umlčet kritiky své tvorby.

Tipy na koncert:
2. 9. SILVER ROCKET SUMMER ŠUMAVA aneb Koncert pro šumavskou divočinu SPECIÁL – Frantoly u Prachatic
16. 9. GOMORA, DROM, PORAJMOS, KIBERA, KOSY GEN - Újezd u Cerhovic (Hella)
22. - 23. 9. ENEMY OF THE SUN fest (DISFEAR, WOLFBRIGADE, MARTYRDÖD...) - Praha (MeetFactory)

 


Zveřejněno: 01. 09. 2017
Přečteno:
3893 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

01. 09. 2017 15:41 napsal/a Opat
Další tip na koncert:
Ještě jsem zapomněl na 22. září - IMMOLATION, MELECHESH a AZARATH v pražské Nové Chmelnici. Září je nabité...
01. 09. 2017 11:34 napsal/a Bhut
další tipy
Ještě bych přidal další zajímavé akce: 5. 9. Brno/Melodka - Sedna, Lambs, Vanguard, Embrace The Darkness - hlavně ta Sedna stojí za to vidět živě. // 8. 9. Praha/Vopice - Errantes, Naurrakar, Lichens, In The Abyss - ti Lichens by mě zajímali, ale osobně toho času budu kamarádce na svatbě // 16. 9. Praha/Exit-us - Albez Duz - tohle není potvrzené, protože Exit-Us je klub čím dál víc na hovno a v prdeli. Přestali jim fungovat webovky a FB profil je aktuální jak vtipy o Freddie Mercurym. Jen sama kapela má v rozpisu tuhle zastávku zapsanou, ale jestli se něco skutečně bude konat... to fakt netuším. Navíc tam stejně nejdu, protože na tenhle datum musím s autem na servis :)
01. 09. 2017 08:43 napsal/a Peťan
Zářijové tipy
Ať jsem hledal jak jsem chtěl, na září mi vycházejí pouze With the Dead a Monolord, které již uvedl Coornelus. A vyjít by mělo i nové album Hexx u HRR. Snad bude říjen úrodnější :-) Z koncertů uvedu tip na Stormcrusher festival v Německu, kousek za hranicemi. Jedeme a lupeny stále jsou :-)
01. 09. 2017 07:11 napsal/a Coornelus
SATYRICON
SATYRICON teda hodně drhnou. Taky je mám rád, ale ta poslední věc se mi jeví jako hodně nevýrazná a novinka mi přijde ještě mnohem horší. Zatim jsem na začátku, ale do dalšího prozkoumání se mi ani trochu nechce. Uvidíme, jestli se to pohne lepším směrem :-)