Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TELEPATIE VI

Xerox zine 2017, 32 stran / underground death metal zine / Slovensko

Juraj Haríň alias Immortal je známá postava slovenského undergroundu. Řadu let se angažoval jako vydavatel Immortal Souls zinu, později časopisu Rock Extremum, vedl vydavatelství, ale všechno jednoho dne pověsil na hřebík. Ale loni se do metalového kolotoče vrátil a založil vydavatelství Slovak Metal Army, následně oživil i Immortal Souls Productions a aby toho neměl dost, vrátil se i k tvorbě fanzinu.

A vzal to pěkně postaru. Tedy ne že by se vrátil až k nůžkám a lepidlu, ale udělal jednoduchou černobílou grafiku v počítači a pak vše protáhl solidní tiskárnou a vytiskl na běžný kancelářský papír. Náklad ani cena nejsou uvedeny, ale na Facebooku ISP je k vidění video, na kterém Juraj komentuje, co je ve fanzinu k přečtení a dodává, že tento fanzin je určený lidem ponořeným do scény, že si sám vyhrazuje právo rozhodnout, komu jej prodá (nebo daruje, k nám do redakce dorazil spolu s cédéčky na recenze) a že cena je symbolické 1 euro.

Obsahem časáčku formátu A5 je death metal. Juraj je ortodoxní fanoušek tohoto žánru a je to znát jak z rozhovorů, tak s recenzí. Jiné útvary v zinu nejsou…

Rozhovory
Těch je celkem osm a na otázky odpovídají SECTESY, Dragan (DEHYDRATED, ex-DEPRESY), CRANIAL CARNAGE,  BRUTE, CARNAL NECROSIS, NEOCAESAR, HNISAVÝ PROCES a CRANIOTOMY. Rozhovory jsou to na jednu stranu čtivé, na druhou stranu možná až příliš fanouškovské – Immortal se prakticky nezeptá na nic nepříjemného, z dotazů je patrné autorovo nadšení pro věc. Ale co, je to přece fan-zin. Fanzin, který jako kdyby i co do stylistiky vypadl z devadesátých let, kdy se taky všechno prožívalo a bralo hlavně s elánem, nekriticky. A že jsou tu rozhovory s kapelami, které má Immortal ve stáji nebo v distribuci? To mi přijde logické, že si udělá reklamu takovouto formou.

Recenze
I recenzím vládne death metal. A kromě Immortala, který jich sepsal naprostou většinu, mají po jednom článku Martin Lukáč a Pedro. Pro recenze v podstatě platí totéž co pro rozhovory – nadšení takřka z každé nahrávky obsahující smrtící kov. I tady to dokáži pochopit, Juraj píše o tom, co se mu líbí a tak holt chválí. Možná by ale nebylo na škodu to příště trochu osvěžit něčím, nad čím se autor nebude rozplývat. Takhle je to víceméně kolovrat supelativů.

Přečtení nového čísla Immortal Souls zinu je otázkou půlhodinky, během které se člověk vrátí o pětadvacet let zpátky. A není to na škodu, že vedle profi tiskovin typu Pařát se objeví i takováhle fanouškovská záležitost. Já ji přečetl s chutí a v podstatě musím před Jurajem smeknout, co všechno stíhá. A když si dá příště větší pozor na jazykovou úpravu, neudělá chybu (v tiráži je uvedeno „bez akejkoľvek jazykovej úpravy“).

Facebook
www.immortalsouls.sk


Zveřejněno: 25. 08. 2017
Přečteno:
3862 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 08. 2017 08:29 napsal/a Duro Immortal Harin
diky za podporu
Neratal som s tym, ze by sa niekde mohol objavit aj clanok o zine, tak velmi pekne dakujem za podporu. Priebezne info tu : https://www.facebook.com/groups/1536864226576242/